All inclusive-koncept för elcyklar tar plats i inkubatorn

Intresset för eldrivna fordon som bilar, cyklar och skotrar visar en stadig uppåtgående trendkurva.  I Stockholm etablerade sig förra året aktörer som Voi Technology och Lime; bolag som hyr ut el-scootrar. Intresset från konsumenterna har varit stort men satsningarna är omdebatterade. I oktober rapporterade Dagens Nyheter att Stockholm stad håller på att utreda ett eventuellt förbud mot scootrarna, som till skillnad mot för elcyklar inte behöver parkeras på särskilt utmärkta ställen utan kan lämnas varsomhelst och som på så sätt orsakat arga medborgare som tycker de skräpar ned. Att scootrarna dessutom enligt en nypublicerad studie från Kalifornien är betydligt farligare att färdas på jämfört med cyklar gör framtiden för just elscootrar lite svajig. Det är med andra ord med rätt timing som Pär Burefjord med sitt bolag Lifestyle Bike Rental AB nu gör entré på marknaden. Målgruppen är till skillnad mot för Voi och Lime är dock inte enkom människor som behöver ta sig från a till b på ett miljövänligt, smidigt och enkelt sätt, utan för människor som också vill göra det med stil och säkert – och med hjälp av elcyklar. Lifestyle Bike Rental AB är det första bolaget att antas till inkubatorn 2019.

pär burefjord
Pär Burefjord under arbetet med sin Business Model Canvas i höstens omgång av utvecklingsprogrammet Boost Chamber.

Pär Burefjord har den entreprenöriella åran i blodet. Uppväxt i en ICA-handlarfamilj och med stor erfarenhet från detaljhandeln har han både drivit egna bolag som varit med i uppbyggnaden av andras.

– Jag har bland annat jobbat som butikschef på Granngården här i Gävle där jag drev mycket förändringsarbete och var med och byggde upp deras kundklubb bland annat. Jag blev senare inköpschef vilket innebar att jag jobbade mycket i Kina med internationella inköp och byggde kunskap om hur man jobbar med import och de processerna. Jag har även haft olika ledande globala roller på Sandvik som ökat min försäljningskunskap och B2B-kunskap, de senaste åren som logistikchef med ansvar för supplier-kedjan. Jag har med andra ord tycker jag byggt på en bra kompetens och bakgrundsportfölj för att kunna se helhetsaffären. Drivet har funnits i alla mina tidigare roller men nu tycker jag det är dags att inte bara tänka idéer utan även att genomföra dem.

En av flera modeller av elcyklarna som kommer finnas till uthyrning.

– Jag tänkte ”fasen vilken cool grej” när jag såg elscootern och började genast kolla om det fanns något liknade här hemma i Sverige, vilket det inte fanns. Då tog jag hem fem stycken och testade, möttes av ett jätteintresse och så blev fem stycken scootrar till en hel container full av scootrar. Det blev surr kring verksamheten och en dag så tipsade någon mig om de här coola elcyklarna som idag är det vi kommer att satsa på, tillsammans med ellådcyklar. Jag letade rätt på grundaren av elcyklarna, en fransman bosatt i Kina, och köpte in ett par cyklar. Ett par Skype-möten senare drog jag till Kina och för att sätta upp agenturen för Sverige, och kom hem med agenturen för hela Skandinavien. Det var väl då som allt blev väldigt konkret och tydligt att det var det här jag skulle satsa på.  Jag sa upp mig från Sandvik, konsultade ett halvår samtidigt som jag jobbade med min idé, blev antagen till Boost Chamber och nu är det bara att köra!

Idén till ett helhetskoncept för uthyrning av elcyklar föddes under 2018. Då hade Pär sagt upp sig från Sandvik och drev sedan två år tillbaka företaget Active Brands Sweden AB tillsammans med några kompanjoner. Active Brands importer bland annat elcyklar från Kina och säljer vidare till svenska cykelhandlare. Efter flera besök i Barcelona, där Pär noterade att just uthyrningen av cyklar och främst elcyklar var ostrukturerad och outvecklat, och efter ett besök i Kina där Pär såg en elscooter som inte liknade något han sett på den svenska marknaden, såddes fröet till det bolag han idag ska driva i inkubatorn.

Lifestyle Bike Rental ABs affärsidé är att bygga ett franchise-koncept för uthyrning av elcyklar som paketeras som en all inclusive-lösning för entreprenörer, organisationer, kommuner eller städer.  Det innovativa med Pärs idé är dels helhetskonceptet, dels utseendet på cyklarna.  

– En av usparna med våra elcyklar är tillgänglighet – det finns idag nästan inga elcyklar att hyra. Det finns i ett fåtal större städer så kallade sharingsystem men de fokuserar på enskilda personer som behöver transport från exempelvis pendlingsstationer till kontor. Och det är vanliga elcyklar som erbjuds. Vår målgrupp är de som vill pendla med hjälp av elcykel och som vill ha en läcker elcykel när de gör det, dels målgruppen människor som turistar och vill uppleva en stad på elcykel. Idag kan du i de större städerna hitta enskilda elcyklar att hyra, hos mindre handlare, vilka du ofta måste söka upp fysisk för att se utbudet hos.  Det finns sällan bokningssystem vilket gör osäkerhetsfaktorn väldigt hög. Ytterligare en målgrupp är familjer som vill hyra elcykel – den möjligheten är väldigt begränsad i dag. Vi kommer erbjuda ellådcyklar och enligt mina efterforskningar kommer vi bli först inom Sverige med det. 

Helhetskonceptet, eller allinclusive-konceptet, innebär att den aktör som vill erbjuda elhyrcyklar som ett alternativ till besökare eller kunder, antingen kommer att kunna köpa eller hyra en container full av elcyklar där konceptet är helt färdigt, allt från cyklarna till inredningen av containern, bokningssystem, service-avtal et cetera. Tillstånd för upplåtelse av plats och eventuella andra tillstånd som krävs ansvarar aktören själv för.

– Jag tror och hoppas att den första containern med elhyrcyklar kommer att stå i Gävle, näst på tur tror jag blir Stockholm, och jag hoppas på en i Ockelbo ganska omgående också.

Du var en av 37 entreprenörer som förra året fick möjlighet att affärsutveckla sina idéer i vårt utvecklingsprogram Boost Chamber – vad skulle du säga att det programmet gav dig?

– Utan Boost Chamber hade jag inte varit där jag är nu med den här idéen. Boost Chamber fungerade både som en morot och som en piska. Jag fick möjlighet att testa idén, sitta på andra sidan av skrivbordet och bli coachad. Jag har vridit och vänt på tankar och idéer, verifierat och kommit mycket snabbare framåt. Boost Chamber bygger många viktiga delar som kundverifiering, koncept och plattform.

Vad ser du fram emot att få hjälp med i inkubatorn? 

– Oh, framdrift! Och grym coachhjälp! Framförallt att arbeta igenom affärsmodellen och göra bolaget flygfärdigt. Förhoppningsvis också undvika misstag.

Var tror du att ditt bolag befinner sig om fem år?

– Då är vi ett etablerat hyrkoncept i hela Europa och finns med som alternativ till alla ”hop on & hop off” -bussar i alla större städer i Europa. Ett tjugotal anställda.

Bolagsnamn: Lifestyle Bike Rental AB

Grundare: Pär Burefjord

Ägare: Pär Burefjord

Bransch/Industri: Smarta hållbara städer

Affärsidé i korthet: Bygga ett franchise-koncept för uthyrning av elcyklar. Paketera som all inclusive-lösning för entreprenörer/aktörer.

Marknadspotential: Jag tänker att idén går att skala upp till länder inom Europa ganska snabbt. Det finns idag inget gemensamt varumärke för elcykeluthyrning.

Senaste nytt/aktuellt: Jag hoppas få förstudiemedel från Almi och innovationsstöd från Region Gävleborg och då trycker jag på knappen till en pilotcontainer. Vi har en butik i Sandviken idag i mitt andra bolag Active Brands Sweden AB där man kan köpa och se elcyklarna och scootrarna. Vi har även en webshop www.myvelo.se där sortimentet visas och säljs.

Om entreprenören:

Pär Burefjord, 47 år. Har drivit ICA-butik, jobbat i detaljhandeln på bolag som Granngården som bland annat inköpschef. Olika ledande globala roller inom Sandvik. Importerat och sålt Kendamas som Sveriges nästa största leverantör. Nu egen företagare med Lifestyle Bike Rental AB och Active Brands Sweden AB. i

Janjoo

IOT

Innovativa lösningar inom utveckling och digital kommunikation]

Bolagsnamn: janjoo AB

Grundare: Andreas Wikholm, Johannes Eriksson, Johanna Fernstedt

Ägare: JANJOO GROUP AB, Rebmax AB, Rizbiz AB, Almi Invest, Sandviken Investerarna

Affärsidé: Att utveckla och tillhandahålla IT-tjänster till företag och organisationer i hela landet med syfte att förenkla och effektivisera den digitala kommunikationen. Produktportföljen består i dagsläget av fyra färdiga produkter: Informera, ett kommunikationsverktyg för effektiv och träffsäker digital kommunikation. Simpliform, ett kraftfullt verktyg för dynamiska formulär. BankID-molntjänst, en komplett tjänst för digital signering av avtal. För-Färdiganmälan, en webbportal för samverkan mellan installatör i portal och handläggare i Lime CRM.

Marknadspotential (sverige/export): I Sverige finns 3 000-5 000 potentiella kunder, beståendes av både mindre och större företag, samt kommuner och större organisationer.

Senaste nytt/aktuellt: Vi söker fler säljare och utvecklare

Aktivt söker investering?: Nej

kontakt: [email protected]

SPPO

Onlineverktyg

Onlineverktyg för specialpedagoger. 

Läs mer om SPPO på deras hemsida.

Johan Wickenberg

Affärscoach

Före detta sälj- och exportchef som tagit ett familjeägt svenskt företag ut på den internationella marknaden. Byggt internationella affärer, struktur och organisation. Återvände 2017 till Gävle efter tio år i Skåne. Tävlingsmänniska av rang, älskar skidåkning och löpning. Har sprungit ett halvt maraton barfota.

Kontakt: [email protected] eller 070-718 88 38

”Det som jag tycker är roligast med mitt uppdrag är att arbeta med entreprenörer och att se progressen hos dem. Att få använda erfarenheter, lärdomar och affärscoaching för att skapa värde för våra bolag, varje dag. Det ger mig en enorm energi att få arbeta med dessa positiva människor, som verkligen vill något!”

Skills

Internationella affärer

98%

Försäljning

87%

Hungrig

100%

Richard Hainsworth

Internationell coach

Inflyttad amerikan som själv drivit startup och som vid sidan av sitt jobb som coach på Movexum fortfarande är egen företagare där han jobbar deltid med globala storbolag som senior strategi- och innovationskonsult. Tidigare bakgrund inom medicinteknik och har tagit bolag till börsen. Har ett jordbruk i Årsunda där han också bor och jagar. Kan väldigt mycket om det mesta, har en fäbless för klockor och befinner sig ofta på resande fot i andra länder.

”Jag gillar att arbeta med drivna entreprenörer som vill påverka världen genom att förverkliga sina innovativa idéer. Jag tycker om att hjälpa dem att identifiera och övervinna alla hinder de träffar på. Framförallt är det roligt att se våra entreprenörer växa som innovatörer och människor.”

Kontakt: [email protected] eller 070-757 99 79

Skills

Internationella affärer

98%

Varumärke

85%

Historiakunskaper

91%

Anna Utterberg

Kommunikationsansvarig

Har en bakgrund inom print som rutinerad nöjesredaktör med vana att hålla ihop mediaprojekt och att bygga budskap. Byggt och utvecklat magasin samt lanserat digitala satsningar. Jobbat med kommunikation i såväl startup som offentlig sektor. Har nyligen återupptäckt tjusningen med hästar och hoppas kunna starta några hopptävlingar. Annars en  inredningsintresserad Gävlebo som läser deckare på engelska och gärna spenderar tid i stugan i Hälsingland. 

”Jag ser det som en ynnest att få jobba i en organisation där alla får vara delaktiga och är stolt över att vi på ganska kort tid skapat en så bra kultur hos oss. Det är extra roligt att jobba med kommunikation när det finns så många roliga och spännande saker att berätta.”

Kontakt: [email protected] eller 073-981 73 25

Skills

Grafisk design och formgivning

92%

Storytelling

83%

Minnas låttexter och snabbt känna igen låtintron

95%

Klywa

Digitala tjänster och processer

Tjänst som säkerställer att samtliga användare av BI-verktyg har tillgång till rätt applikationer.

 

Bolagsnamn: Klywa AB

Grundare: Håkan von Matérn, Magnus Gripenroth samt två ännu ej namngivna

Ägare: Håkan von Matérn, Magnus Gripenroth samt två ännu ej namngivna

Affärsidé: Säkerställa att samtliga användare av BI-verktyg har tillgång till rätt applikationer.

Här hittar du en intervju med Håkan angående inträdet i vårt inkubatorprogram.

Priskonsulterna

Digitala tjänster och processer

Hjälper företag att med enkla medel nå sin fulla potential inom prissättning.

 

Bolagsnamn: Priskonsulterna Sverige AB

Grundare: Stefan Ekström, Tomas Persson och Åke Wallbäcks

Ägare: Stefan Ekström, Tomas Persson och Åke Wallbäcks

Affärsidé: Hjälper företag att med enkla medel nå sin fulla potential inom prissättning.

Marknadspotential: Stor i Sverige, ännu större i utlandet.

Senaste nytt/aktuellt: Juli 2018: Undersöker tillsammans med Movexum hur startups redan i tidiga skeden kan bli ännu vassare (och därmed mer attraktiva som bolag) inom pris- och lönsamhetsstyrning.

Här hittar du en intervju med Priskonsulterna gällande inträdet i vår inkubator.

Proxytech

Smarta och hållbara städer

Utveckla och sälja kretsloppsbaserade systemlösningar för rening av vatten, avlopp samt ämnesutvinning.

 

Bolagsnamn: Proxytech AB

Grundare: Hampus Granström

Ägare: Hampus Granström

Bransch/industri: Miljöteknik

Qanit

Smarta och hållbara städer

Qanit, ett innovativt kärl för återvinning och trygghet på offentlig plats.

 

Bolagsnamn: Qanit AB

Grundare och ägare: Lisa Teodorsson

Bransch: Återvinning, miljö, metall.

Affärsidé i korthet: Qanit är ett innovativt kärl för återvinning av sprayburkar och trygghet på offentlig plats. Kärlet är specialanpassat för att minimera riskerna som sprayburkar för med sig efter användning på offentliga platser, främst lagliga graffitiväggar. I dag slängs explosiva sprayburkar i offentliga sopkärl där det finns många människor i rörelse. Någon liknande lösning som Qanit finns idag inte på marknaden och det gör att använda sprayburkar idag felhanteras, vilket kan leda till personskada samt skadegörelse.

Marknadspotential: Global. Vi startar i Sverige, för att sedan snabbt ta oss ut i de Europeiska länderna, där en synligt behov finns. Den amerikanska marknaden är också något som vi kommer att börja se över inom snar framtid.

Senaste nytt/aktuellt: En prototyp är på gång, för att under sommar 2019 kunna köra en pilot.

Mer läsning: Innovativt sopkärl för hantering av sprayburkar senaste idén att antas till inkubatorn

Rhinoc

Materialteknik och hållbar produktion

Tar fram nya, förbättrade produkter och systemlösningar inom hydraulikområdet.
 

Selfploid

Digitala tjänster och processer

En transparant bemanningslösning som erbjuder företag som såväl privatpersoner möjligheten att anlita arbetskraft baserat på tidigare erfarenheter och omdömen istället för intervjuer.

 

Bolagsnamn: Selfploid AB

Grundare: Kim Berge och Rasmus Forsell

Ägare: Kim Berge och Rasmus Forsell

Affärsidé:En transparant bemanningslösning som erbjuder företag som såväl privatpersoner möjligheten att anlita arbetskraft baserat på tidigare erfarenheter och omdömen istället för intervjuer. Sammankopplar arbetstagare och arbetsgivare och tar fullt arbetsgivaransvar i en bemanningssituation. Arbetar med korta ledtider, flexibilitet, snabba utbetalningar samt minimering av fasta kostnader som i traditionella bemanningsföretag höjer priset för slutkunden.

Sure Taste

Livsmedel

Produktutveckling, import, export och försäljning av sockerreducerade konsumentprodukter.

 

Bolagsnamn: Sure Taste AB

Grundare: Ange Mertner, Torbjörn Schelin

Ägare: Ange Mertner, Torbjörn Schelin

Affärsidé i korthet: Produktutveckling, import, export och försäljning av sockerreducerade konsumentprodukter

Marknadspotential: Stora möjligheter vid en pågående attitydförändring till hälsa och västvärldens fortsatta överkonsumtion av socker

Senaste nytt/aktuellt: Första två produkter lanserade under Q4 2018, nya produktlanseringar planerade under Q1 2019.

Hemsida: suretaste.se

Mer läsning: De vill göra sockerreducerade produkter till det nya normala

InCoax

Tech

InCoax Networks utvecklar, marknadsför och säljer lösningar för bredbands access över existerande infrastruktur som redan finns i samtliga höghus, radhusområden, hotell och semesterbyar i Sverige och Europa.

 

Webbsida

2p1

Tech

Utvecklar energieffektiva LED-armaturer med en del av råvaran från återbrukade plattskärmar.

Webbsida

Abibo

Digitala tjänster och processer

Individanpassade böcker för lässvaga

 

Bolagsnamn: Arrtodo/Abibo

Grundare: Anna Hansers Rutäng

Ägare: Anna Hansers Rutäng

Affärsidé: Abibo är en internetbokhandel som erbjuder individanpassning av befintliga böcker på marknaden. Med hjälp av Abibos editor kan kunden anpassa böcker utifrån sina egna förutsättningar och behov för att läsa både digitalt och i print.

Marknadspotential: Abibos målgrupp är personer med synnedsättning pga synskada eller ålders synnedsättning, personer som har svenska som andra språk, samt personer som har svårigheter med avkodning, läshastighet eller läsförståelse ex. personer med -dyslexi -koncentrationssvårigheter, kognitiv- eller liknande funktionsnedsättning.

Utifrån målgruppsbeskrivning finns ett antagande att 3% av människor i befolkning antas vara lässvag, eller är förälder till lässvagt barn, är medveten om behovet samt har tillgång till tekniska hjälpmedel samt möjlighet och vilja att betala för individanpassat läsande. Samma potential gäller även utanför Sverige.

Senaste nytt/aktuellt:

Aktivt söker investering? Jag har satt som mål att lansera Abibo version 1 innan jag tar in någon delägare i bolaget. Men inget är ristat i sten så jag tar varmt emot förslag från intressenter redan idag.

Kontakt: [email protected]

Aerogel

Construction

Svenska Aerogel AB utvecklar och tillverkar unika, miljövänliga och återvinningsbara aerogelmaterial för en rad industriella applikationer exempelvis isolering för värme och ljud.

 

Webbsida

BlixtIn

Digitala tjänster och processer

Förmedla tjänster/uppdrag digitalt och oberoende mellan företag, men även frilansare.

Bolagsnamn: Blixtin AB

Grundare: Jonas Lööw

Ägare: Jonas Lööw m.fl.

 

kontakt: [email protected]

Brandposten

Tech

Brandposten erbjuder en ny miljövänlig och effektiv teknik Pyrotekniskt Genererad Aerosol (PGA) för brandsläckning som är ofarlig för både utrustning och människor.

Cargo Beacon

Digitala tjänster och processer

Har utvecklat en datalogger som loggar temperatur, luftfuktighet och andra särskilda händelser vid godstransporter direkt till ansluten enhet. Ett smart och pålitligt sätt att övervaka leveranskedjan.

Kontakt: [email protected]

CC-fix

Construction

Verktyg till regling och glespanel, en hjälpande hand för alla proffs och hemmafixare.]

 

Webbsida

Colabitoil

Fuel

Colabitoil AB skall vara en aktiv och långsiktig leverantör av drivmedel och med egen produktion av tekniska innovationer inom biodiesel.

 

Webbsida

First Mat

Production

Har utvecklat en funktionsanpassad hästtransportmatta med formgjutna, flexibla kanter som skyddar hästtransporten från röta och gör det enklare att hålla den ren.

Webbsida

GoGenius

Service design

Christina Franzén, Marita Svensson och Pär Lärkeryd har tillsammans utvecklat den flexibla processmodellen GoGenius som bidrar till att skapa lönsamma organisationer. Visionen är ett arbetsliv på lika villkor.

 

Webbsida

Ulrika Malmqvist

VD

Movexums VD som leder genom att bygga team och ta täten. Har en ingenjörsexamen och lång erfarenhet av att leda komplexa nationella och internationella utvecklingsprojekt med privata såväl som offentliga aktörer. Har sammanlagt 20 års erfarenhet av ledande befattningar inom private/public partnerships och internationella etableringar. Sportintresserad Sandvikenbo med en bakgrund som fotbollsspelare. Sitter bland annat i Styrelseakademin Gävleborgs styrelse. Gillar att resa och går gärna på stand up.

”Att vara del i ett kunnigt och dynamiskt team är otroligt stimulerande samtidigt som vi tillsammans med entreprenörerna jobbar för att åstadkomma resultat. Att leda bygget av ett starkare Movexum, och att möte människor som har idéer och de vill förverkliga, driver och inspirerar mig. Dessutom vill jag jobba med människor och drivs av att bidra till att Gävleborg blir en ännu bättre plats att leva och verka på.”

Kontakt: [email protected] eller 070-750 22 56  

Skills

Ledarskap

98%

Det svenska innovationssystemet

88%

Smittsamt skratt

97%