Bolag berättar

Under de tio år som vi varit verksamma har vi haft förmånen att få jobba med många spännande startups. Här kan du läsa vad några av dem tycker om samarbetet med oss.

BlixtIn

Jonas Lööw är grundare av BlixtIn.

Webb: https://www.blixtin.se/ 

BlixtIn klev in i vårt inkubatorprogram hösten 2017. BlixtIn utvecklar en digital plattform som förmedlar tjänster/uppdrag mellan företag, men även frilansare.

Jonas, ditt bolag är sedan hösten 2017 ett inkubatorbolag hos Movexum. Du berättade vid antagningen att det som lockade dig mest med Movexum var möjligheterna till att få coachning och stöd i frågor som du tidigare inte ställts inför. Har dina förväntningar infriats?

Förväntningar har överträffats! I början visste jag nog inte riktigt vad det innebar med Movexum, utan jag tyckte det var bra att få coaching när man är färsk. Det kan vara lätt att man stirrar sig blind och går sin egen väg. Den biten har verkligen varit över förväntan, det var skönt att jag hade Johan (min coach) att bolla med när min affärsidé fick byta lite inriktning, om jag varit själv då kanske jag tänkt att det var ett misslyckande vilket det såklart inte är. Jag är också en person som tycker det är mer intressant att sätta de stora bitarna, tack vare Movexum får jag press på mig att gräva ner mig mer på detaljnivå.

Vilket tycker du är det största värdet Movexum hittills bidragit med till din verksamhet?

Helt klart rådgivningen i områden som försäljning, hållbarhet i affärsmodellen och att våga titta stort. Det är enormt härlig miljö att få vara en del av och att få ta del av de andra bolagens framgångar och motgångar är enormt värdefullt.Ibland har man haft det väldigt tufft och då har det varit andra bolag som haft det precis lika, då är det skönt att kunna prata om det tillsammans och inte känna att man är ensam om det.

Vilken är den största aha-insikten du haft under ditt halvår om inkubatorbolag?

Det är troligtvis respekten och förtroendet jag fått när jag berättat att bolaget är med i inkubatorn. Människor som vet vilka Movexum är vet att inte vilken entreprenör som helst erbjuds en plats i inkubatorn.

Finns det några särskilda moment/verktyg som du uppskattat mer än andra?

Som jag tidigare nämnde så var det enormt skönt när det var lite tyngre att få sitta och prata med andra bolag som också hade eller haft tyngre perioder. Det gav en boost!

Movexums värdegrund är att vi ska vara vägvisande, utmanande, inspirerande och värdeskapande. Är det något vi levererar tycker du?

Absolut, med svaren på frågorna ovan så känns det som att ni täcker alla områdena.

Vad skulle vi kunna förbättra?

Berätta för fler att ni finns, berätta om villkoren för att kunna komma in i Movexum, det skulle stärka både er och oss som bolag! Samarbeta mer med storbolagen som finns i Gävleborg, dem borde vara intresserad av det ni arbetar med!

MYoroFace

Ylvali Gerling är grundare och ägare av MYoroFace, ett medicinskt och forskningsdrivet företag med säte i Hudiksvall.

Webb: https://www.myoroface.se

MYoroFace är ett av Movexums 21 Alumni-bolag, det vill säga bolag som varit inne i vår inkubator och som valt att fortsätta relationen med oss. Företaget grundades 2012 och bygger produkten IQoro® som under 20 år forskats fram av Med. Dr Mary Hägg. IQoro med tillhörande behandlingsmetod, behandlar bland annat sväljsvårigheter och snarkningar. Den viktigaste och största kundgruppen är regionala sjukvårdsorganisationer som landsting och regioner samt privata vårdnadsgivare. Marknaden är idag Skandinavien och Storbritannien men på sikt tveklöst global. 

Vad har Movexum betytt för Myoroface?

– Först och främst hjälp med att bygga upp företaget från grunden och fungera som ett ovärderligt bollplank under hela uppbyggnadsperioden. Hjälp med att få tag i viktiga kontakter och nätverk. Genom Movexums försorg var vi med i Kapitalmarknadsdagarna i Åre 2015 och lyckades vinna Almis nationella Pitchtävling och 100 000 kronor bland 60 deltagare. Vinsten har inneburit en positiv uppmärksamhet och en god marknadsföring för att nå ut med vår fortsatta verksamhet.

Vad skulle du ge för råd till ett företag som söker till Movexums inkubatorprogram idag?

- Det är viktigt att ha en idé om vad du vill ha hjälp med som ny företagare. Du måste vara beredd att driva processen själv eller med din kollega. Movexum är inte att betrakta som en extra personal i företaget. Det är lätt att gå med i själva inkubatorprocessen men du måste vara beredd att sätta av tid för att kunna genomföra de råd som du får under processens gång. Passa på att ställa frågor.

Solarwave

SolarWave var bland de första företagen som kom med i Movexums inkubatorprocess. På bilden Jens Schöldström, Jini Nälsén, Adrine Atumanyao och Johan Wennerberg.

Webb: http://www.solarwave.se/

SolarWave är ett internationellt företag som grundades 2009 och som tillhandahåller pålitliga och konkurrenskraftiga soldrivna desinfektions- och desinficeringssystem. Genom att kombinera avancerade sol- och miljöteknik-produkter, skapar SolarWave en många gånger livsavgörande lösning för utvecklingsländer och akutbyråer genom bl.a. rening av vatten. SolarWave delar idag lokaler med Movexum i centrala Gävle och är ett av våra Alumni-bolag.

Vad har Movexum betytt för ert företag?

– Att komma med i Movexum har inneburit att SolarWave fått ett mer strukturerat sätt att göra affärer på. Själva starten som ett exportbolag med innovativa produkter var nytt till och med för Movexum. Trots det kunde vi få hjälp via externt inkopplade experter, hjälp med att hitta rätt nätverk och viktiga kontakter med olika organisationer, finansieringslösningar med mera. Som Alumnibolag har vi fått möjligheter att hyra kontor hos Movexum, vara med på värdefulla aktiviteter som anordnas och samtidigt få råd när så behövts. Movexum är också en av våra största marknadsföringskanaler. Vi är stolta att vara kopplade till Movexum.

Vad skulle ni ge för råd till ett företag som antas till Movexums inkubatorprocess idag?

– Tveka inte att vara med! Den coaching och det nätverk som du kommer att få genom processen är ovärderlig för ett nybildat företag.

Cargo Beacon

Olov Hisved är företagets VD.

Webb: http://cargo-beacon.com/

Cargo Beacon startade i början av 2016 och har sitt säte i Alfta, Hälsingland. Företaget har utvecklat en datalogger som är designad för godstransporter och som loggar temperatur, luftfuktighet, lokalisering och särskilda händelser direkt till din mobila enhet och andra anslutna enheter. Cargo Beacon är sedan hösten 2016 ett bolagen i vår inkubator.

Hur kom du i kontakt med Movexum?
Som ett nystartat utvecklingsföretag googlade ägarna efter närmaste företagsinkubator för att söka hjälp och råd i uppstartsfasen och fann Movexum.

Vilka förväntningar har du som inkubatorbolag i Movexum?
I första hand att bli coachad och stöttad i själva affärsutvecklingsprocessen. Dessutom en gemenskap och utbyte med andra inkubatorbolag som är i samma situation.

Arrtodo

Anna Hansers Rutäng är grundare och företagets VD.

Webb: http://www.arrtodo.se/ 

Arrtodo ägs och drivs av Anna Hansers Rutäng. Företaget grundades 2015 och har sitt säte i Vallsta. Arrtodo erbjuder tjänsten Abibo som är webbshopbaserad där kunden kan specialutforma böcker för att anpassa dem efter sina behov. Boken trycks därefter eller blir tillgänglig som e-bok. Arrtodo är ett bolag i vår inkubator.

Hur kom du Anna i kontakt med Movexum?

Arrtodo sökte Innovationsstöd av Almi GävleDala. En representant från Movexum satt med i beslutsgruppen och tyckte Arrtodos företagsidé lät intressant. Arrtodo erbjöds därför i en plats i Boost Chamber och blev därefter antagen till inkubatorprogrammet. Innan dess visste jag ingenting om Movexum.

Vilka förväntningar har du som inkubatorbolag i Movexum?

Som ensam i mitt företag vill jag se Movexum som ett viktigt bollplank att bolla idéer med i uppstartsfasen. Som många andra inkubatorbolag har jag inte haft möjlighet att bygga upp ett eget team ännu. Utöver en branschkunnig styrelseledamot och min familj har jag igen jag kan föra en löpande dialog med om företagets utveckling. Movexum är genom nätverk, coachning, föreläsningar och utbildning ett stort stöd under startup-processen. Inkubatorsprocessen har fått mig att växa som företagare med större mod, kunskap, insikt, självkännedom och uthållighet.

Var befinner du dig just nu i utvecklingen av ditt bolag och hur ser din målbild ut?

Jag sitter nu i slutspurten inför lansering av Abibo versin 1, vilket beräknas ske i Juni. Målet på sikt är att ta Abibo in på internationell marknad. I målbilden ser jag Abibo som globalt varumärke som står för inkluderande lärande och läslust för alla.

Janjoo

IOT

Innovativa lösningar inom utveckling och digital kommunikation]

Bolagsnamn: janjoo AB

Grundare: Andreas Wikholm, Johannes Eriksson, Johanna Fernstedt

Ägare: JANJOO GROUP AB, Rebmax AB, Rizbiz AB, Almi Invest, Sandviken Investerarna

Affärsidé: Att utveckla och tillhandahålla IT-tjänster till företag och organisationer i hela landet med syfte att förenkla och effektivisera den digitala kommunikationen. Produktportföljen består i dagsläget av fyra färdiga produkter: Informera, ett kommunikationsverktyg för effektiv och träffsäker digital kommunikation. Simpliform, ett kraftfullt verktyg för dynamiska formulär. BankID-molntjänst, en komplett tjänst för digital signering av avtal. För-Färdiganmälan, en webbportal för samverkan mellan installatör i portal och handläggare i Lime CRM.

Marknadspotential (sverige/export): I Sverige finns 3 000-5 000 potentiella kunder, beståendes av både mindre och större företag, samt kommuner och större organisationer.

Senaste nytt/aktuellt: Vi söker fler säljare och utvecklare

Aktivt söker investering?: Nej

kontakt: [email protected]

SPPO

Onlineverktyg

Onlineverktyg för specialpedagoger. 

Läs mer om SPPO på deras hemsida.

Johan Wickenberg

Affärscoach

Före detta sälj- och exportchef som tagit ett familjeägt svenskt företag ut på den internationella marknaden. Byggt internationella affärer, struktur och organisation. Återvände 2017 till Gävle efter tio år i Skåne. Tävlingsmänniska av rang, älskar skidåkning och löpning. Har sprungit ett halvt maraton barfota.

Kontakt: [email protected] eller 070-718 88 38

”Det som jag tycker är roligast med mitt uppdrag är att arbeta med entreprenörer och att se progressen hos dem. Att få använda erfarenheter, lärdomar och affärscoaching för att skapa värde för våra bolag, varje dag. Det ger mig en enorm energi att få arbeta med dessa positiva människor, som verkligen vill något!”

Skills

Internationella affärer

98%

Försäljning

87%

Hungrig

100%

Richard Hainsworth

Internationell coach

Inflyttad amerikan som själv drivit startup och som vid sidan av sitt jobb som coach på Movexum fortfarande är egen företagare där han jobbar deltid med globala storbolag som senior strategi- och innovationskonsult. Tidigare bakgrund inom medicinteknik och har tagit bolag till börsen. Har ett jordbruk i Årsunda där han också bor och jagar. Kan väldigt mycket om det mesta, har en fäbless för klockor och befinner sig ofta på resande fot i andra länder.

”Jag gillar att arbeta med drivna entreprenörer som vill påverka världen genom att förverkliga sina innovativa idéer. Jag tycker om att hjälpa dem att identifiera och övervinna alla hinder de träffar på. Framförallt är det roligt att se våra entreprenörer växa som innovatörer och människor.”

Kontakt: [email protected] eller 070-757 99 79

Skills

Internationella affärer

98%

Varumärke

85%

Historiakunskaper

91%

Anna Utterberg

Kommunikationsansvarig

Har en bakgrund inom print som rutinerad nöjesredaktör med vana att hålla ihop mediaprojekt och att bygga budskap. Byggt och utvecklat magasin samt lanserat digitala satsningar. Jobbat med kommunikation i såväl startup som offentlig sektor. Har nyligen återupptäckt tjusningen med hästar och hoppas kunna starta några hopptävlingar. Annars en  inredningsintresserad Gävlebo som läser deckare på engelska och gärna spenderar tid i stugan i Hälsingland. 

”Jag ser det som en ynnest att få jobba i en organisation där alla får vara delaktiga och är stolt över att vi på ganska kort tid skapat en så bra kultur hos oss. Det är extra roligt att jobba med kommunikation när det finns så många roliga och spännande saker att berätta.”

Kontakt: [email protected] eller 073-981 73 25

Skills

Grafisk design och formgivning

92%

Storytelling

83%

Minnas låttexter och snabbt känna igen låtintron

95%

Klywa

Digitala tjänster och processer

Tjänst som säkerställer att samtliga användare av BI-verktyg har tillgång till rätt applikationer.

 

Bolagsnamn: Klywa AB

Grundare: Håkan von Matérn, Magnus Gripenroth samt två ännu ej namngivna

Ägare: Håkan von Matérn, Magnus Gripenroth samt två ännu ej namngivna

Affärsidé: Säkerställa att samtliga användare av BI-verktyg har tillgång till rätt applikationer.

Här hittar du en intervju med Håkan angående inträdet i vårt inkubatorprogram.

Priskonsulterna

Digitala tjänster och processer

Hjälper företag att med enkla medel nå sin fulla potential inom prissättning.

 

Bolagsnamn: Priskonsulterna Sverige AB

Grundare: Stefan Ekström, Tomas Persson och Åke Wallbäcks

Ägare: Stefan Ekström, Tomas Persson och Åke Wallbäcks

Affärsidé: Hjälper företag att med enkla medel nå sin fulla potential inom prissättning.

Marknadspotential: Stor i Sverige, ännu större i utlandet.

Senaste nytt/aktuellt: Juli 2018: Undersöker tillsammans med Movexum hur startups redan i tidiga skeden kan bli ännu vassare (och därmed mer attraktiva som bolag) inom pris- och lönsamhetsstyrning.

Här hittar du en intervju med Priskonsulterna gällande inträdet i vår inkubator.

Proxytech

Smarta och hållbara städer

Utveckla och sälja kretsloppsbaserade systemlösningar för rening av vatten, avlopp samt ämnesutvinning.

 

Bolagsnamn: Proxytech AB

Grundare: Hampus Granström

Ägare: Hampus Granström

Bransch/industri: Miljöteknik

Qanit

Smarta och hållbara städer

Qanit, ett innovativt kärl för återvinning och trygghet på offentlig plats.

 

Bolagsnamn: Qanit AB

Grundare och ägare: Lisa Teodorsson

Bransch: Återvinning, miljö, metall.

Affärsidé i korthet: Qanit är ett innovativt kärl för återvinning av sprayburkar och trygghet på offentlig plats. Kärlet är specialanpassat för att minimera riskerna som sprayburkar för med sig efter användning på offentliga platser, främst lagliga graffitiväggar. I dag slängs explosiva sprayburkar i offentliga sopkärl där det finns många människor i rörelse. Någon liknande lösning som Qanit finns idag inte på marknaden och det gör att använda sprayburkar idag felhanteras, vilket kan leda till personskada samt skadegörelse.

Marknadspotential: Global. Vi startar i Sverige, för att sedan snabbt ta oss ut i de Europeiska länderna, där en synligt behov finns. Den amerikanska marknaden är också något som vi kommer att börja se över inom snar framtid.

Senaste nytt/aktuellt: En prototyp är på gång, för att under sommar 2019 kunna köra en pilot.

Mer läsning: Innovativt sopkärl för hantering av sprayburkar senaste idén att antas till inkubatorn

Rhinoc

Materialteknik och hållbar produktion

Tar fram nya, förbättrade produkter och systemlösningar inom hydraulikområdet.
 

Selfploid

Digitala tjänster och processer

En transparant bemanningslösning som erbjuder företag som såväl privatpersoner möjligheten att anlita arbetskraft baserat på tidigare erfarenheter och omdömen istället för intervjuer.

 

Bolagsnamn: Selfploid AB

Grundare: Kim Berge och Rasmus Forsell

Ägare: Kim Berge och Rasmus Forsell

Affärsidé:En transparant bemanningslösning som erbjuder företag som såväl privatpersoner möjligheten att anlita arbetskraft baserat på tidigare erfarenheter och omdömen istället för intervjuer. Sammankopplar arbetstagare och arbetsgivare och tar fullt arbetsgivaransvar i en bemanningssituation. Arbetar med korta ledtider, flexibilitet, snabba utbetalningar samt minimering av fasta kostnader som i traditionella bemanningsföretag höjer priset för slutkunden.

Sure Taste

Livsmedel

Produktutveckling, import, export och försäljning av sockerreducerade konsumentprodukter.

 

Bolagsnamn: Sure Taste AB

Grundare: Ange Mertner, Torbjörn Schelin

Ägare: Ange Mertner, Torbjörn Schelin

Affärsidé i korthet: Produktutveckling, import, export och försäljning av sockerreducerade konsumentprodukter

Marknadspotential: Stora möjligheter vid en pågående attitydförändring till hälsa och västvärldens fortsatta överkonsumtion av socker

Senaste nytt/aktuellt: Första två produkter lanserade under Q4 2018, nya produktlanseringar planerade under Q1 2019.

Hemsida: suretaste.se

Mer läsning: De vill göra sockerreducerade produkter till det nya normala

InCoax

Tech

InCoax Networks utvecklar, marknadsför och säljer lösningar för bredbands access över existerande infrastruktur som redan finns i samtliga höghus, radhusområden, hotell och semesterbyar i Sverige och Europa.

 

Webbsida

2p1

Tech

Utvecklar energieffektiva LED-armaturer med en del av råvaran från återbrukade plattskärmar.

Webbsida

Abibo

Digitala tjänster och processer

Individanpassade böcker för lässvaga

 

Bolagsnamn: Arrtodo/Abibo

Grundare: Anna Hansers Rutäng

Ägare: Anna Hansers Rutäng

Affärsidé: Abibo är en internetbokhandel som erbjuder individanpassning av befintliga böcker på marknaden. Med hjälp av Abibos editor kan kunden anpassa böcker utifrån sina egna förutsättningar och behov för att läsa både digitalt och i print.

Marknadspotential: Abibos målgrupp är personer med synnedsättning pga synskada eller ålders synnedsättning, personer som har svenska som andra språk, samt personer som har svårigheter med avkodning, läshastighet eller läsförståelse ex. personer med -dyslexi -koncentrationssvårigheter, kognitiv- eller liknande funktionsnedsättning.

Utifrån målgruppsbeskrivning finns ett antagande att 3% av människor i befolkning antas vara lässvag, eller är förälder till lässvagt barn, är medveten om behovet samt har tillgång till tekniska hjälpmedel samt möjlighet och vilja att betala för individanpassat läsande. Samma potential gäller även utanför Sverige.

Senaste nytt/aktuellt:

Aktivt söker investering? Jag har satt som mål att lansera Abibo version 1 innan jag tar in någon delägare i bolaget. Men inget är ristat i sten så jag tar varmt emot förslag från intressenter redan idag.

Kontakt: [email protected]

Aerogel

Construction

Svenska Aerogel AB utvecklar och tillverkar unika, miljövänliga och återvinningsbara aerogelmaterial för en rad industriella applikationer exempelvis isolering för värme och ljud.

 

Webbsida

BlixtIn

Digitala tjänster och processer

Förmedla tjänster/uppdrag digitalt och oberoende mellan företag, men även frilansare.

Bolagsnamn: Blixtin AB

Grundare: Jonas Lööw

Ägare: Jonas Lööw m.fl.

 

kontakt: [email protected]

Brandposten

Tech

Brandposten erbjuder en ny miljövänlig och effektiv teknik Pyrotekniskt Genererad Aerosol (PGA) för brandsläckning som är ofarlig för både utrustning och människor.

Cargo Beacon

Digitala tjänster och processer

Har utvecklat en datalogger som loggar temperatur, luftfuktighet och andra särskilda händelser vid godstransporter direkt till ansluten enhet. Ett smart och pålitligt sätt att övervaka leveranskedjan.

Kontakt: [email protected]

CC-fix

Construction

Verktyg till regling och glespanel, en hjälpande hand för alla proffs och hemmafixare.]

 

Webbsida

Colabitoil

Fuel

Colabitoil AB skall vara en aktiv och långsiktig leverantör av drivmedel och med egen produktion av tekniska innovationer inom biodiesel.

 

Webbsida

First Mat

Production

Har utvecklat en funktionsanpassad hästtransportmatta med formgjutna, flexibla kanter som skyddar hästtransporten från röta och gör det enklare att hålla den ren.

Webbsida

GoGenius

Service design

Christina Franzén, Marita Svensson och Pär Lärkeryd har tillsammans utvecklat den flexibla processmodellen GoGenius som bidrar till att skapa lönsamma organisationer. Visionen är ett arbetsliv på lika villkor.

 

Webbsida

Ulrika Malmqvist

VD

Movexums VD som leder genom att bygga team och ta täten. Har en ingenjörsexamen och lång erfarenhet av att leda komplexa nationella och internationella utvecklingsprojekt med privata såväl som offentliga aktörer. Har sammanlagt 20 års erfarenhet av ledande befattningar inom private/public partnerships och internationella etableringar. Sportintresserad Sandvikenbo med en bakgrund som fotbollsspelare. Sitter bland annat i Styrelseakademin Gävleborgs styrelse. Gillar att resa och går gärna på stand up.

”Att vara del i ett kunnigt och dynamiskt team är otroligt stimulerande samtidigt som vi tillsammans med entreprenörerna jobbar för att åstadkomma resultat. Att leda bygget av ett starkare Movexum, och att möte människor som har idéer och de vill förverkliga, driver och inspirerar mig. Dessutom vill jag jobba med människor och drivs av att bidra till att Gävleborg blir en ännu bättre plats att leva och verka på.”

Kontakt: [email protected] eller 070-750 22 56  

Skills

Ledarskap

98%

Det svenska innovationssystemet

88%

Smittsamt skratt

97%