Sök
Stäng denna sökruta.

Industridesigner utforskar vår hållbarhet

Vad betyder hållbarhet för oss på Movexum, och hur kan vi genom våra arbetssätt och processer bidra till ett mer hållbart samhälle? De frågorna får vi sedan två månader hjälp med att besvara genom industridesignern Madelene Pettersson som valt att göra sitt examensjobb hos oss.

Madelene Pettersson gör sitt examensarbete hos oss på Movexum.

Madelene, berätta om ditt val av examensjobb och ämnet hållbarhet?

– I takt med att befolkningen och konsumtionen ökar i världen, blir vi människor allt mer medvetna om konsumtionens och produktionens påverkan på miljön och dess konsekvenser. Som designer och som företag finns det många faktorer att påverka och ta ansvar för, för att skapa ett hållbart samhälle. Som designer finns det kunskap om hur det går att hitta faktiska behov hos användare, kunskap om olika material, tillverkningssätt, tillverkningsprocess, visualisering och gestaltning som exempel. Designern har ofta en gränsöverskridande roll och kan därför påverka många beslut som rör hållbarhet. Kunder ställer allt högre krav på ett hållbart företagande gällande den ekonomiska, sociala och ekologiska hållbarheten. Hållbarhet kan skapa förtroende i branschen och stärka varumärkets identitet. Det kan i sin tur öka lönsamheten och kan ge nya affärsmöjligheter och intäkter. Det kan vara lättare att göra rätt från start än att ändra i ett senare skede som kan kosta både tid och pengar. Därför kändes det väldigt aktuellt med examensarbetet, att utforska hur inkubatorer och entreprenörer systematiskt kan arbeta ekonomiskt-, socialt-, och ekologiskt hållbart från start i produkt, tjänst och företag och titta på hur Movexum kan leva som de lär. 

Vad var det som lockade med vår verksamhet, och fick dig att förlägga examensjobbet här?

– Det här examensarbetet kom upp som ett förslag från vår lärare Lars Löfqvist och jag kände direkt att jag ville göra det här examensarbetet. Hållbarhet har alltid varit viktigt för mig och jag är en person som tycker om att utmana mig själv och lära mig nya saker. Jag tyckte att Movexum verkade vara en spännande och seriös verksamhet med högt i tak vilket gjorde att allt kändes rätt. 

Berätta mer om vad det är du kommer undersöka/ta reda på genom ditt examensjobb?

– Det har varit mycket research, intervjuer och observationer för att kartlägga hur ni på Movexum arbetar med hållbarhet idag för era entreprenörer och inkubatorbolag men även inom er egen organisation. Det för att kunna ta reda på hur ni systematisk kan arbeta med hållbarhet för entreprenörer och inkubatorbolag, men även för er själva. Jag har tittat på hur andra företag, både internationella men även lokala, arbetar systematiskt med hållbarhet för att hitta inspiration och modeller. 

Vad betyder hållbarhet för dig, och hur praktiserar du det i din vardag?

– Hållbarhet för mig handlar om den ekonomiska, sociala och den ekologiska aspekten. Jag försöker hela tiden att göra ”bättre val”. Till exempel tänker jag extra varv innan jag köper något. Behöver jag verkligen den här produkten? Vad är det tillverkat av för material? Vem har tillverkat den och under vilka villkor? Jag väljer gärna lokalt eller svensktproducerat om det går. Annars är att gå på loppisar eller auktioner lite av en hobby, jag tycker om att hitta unika prylar, gärna med en historia. 

Vad hoppas du att ditt examensarbete hos oss ska leda till?

– Jag vill att det ska bli en bra kompletterande grund för er att arbeta kring hållbarhet. Personligen vill jag växa som designer och bredda mig, sedan är jag så fokuserad att göra ett bra exjobb att jag inte har hunnit reflekterat riktigt över vart det här ska leda till, mer att jag skulle vilja hjälpa företag i framtiden att arbeta mer hållbart.  

Du är inne på det tredje och sista året som studerande på Industridesigner-programmet på Högskolan i Gävle. Hur har din syn på form och design ändrats åren som student?

– Min syn har breddats i form och design. Både vad form och design är eller kan vara, men även hur man kan arbeta med dessa två som industridesigner. 

Hur ser du på framtiden efter studierna?

– Direkt efter studierna kommer jag att vara föräldraledig, då vi väntar tillökning i familjen. Men framtiden ser jag som ljus, industridesign är otroligt brett område med många valmöjligheter.

Vad skulle du säga är viktigast om du tvingas välja mellan form och funktion?

– Jag tycker både delarna är viktiga, men måste jag välja finns det ett talesätt som säger ”form följer funktion” – för mig blir funktionen viktigare då jag tycker att produkt eller tjänst ska ha ett syfte funktionsmässigt och användarvänlighet.

Var har de veckorna du hittills hunnit vara hos oss lärt dig om Movexum?

– Jag har lärt mig om hur Movexums verksamhet fungerar och allt fantastiskt jobb Movexums anställda gör för entreprenörer och inkubatorbolag. Tiden har hittills varit rolig och lärorik och jag har fått träffa många spännande och inspirerande människor med bra idéer. 

Hösten 2018 inledde Madelenes klass ett samarbete med företaget Nola som tillverkar offentliga möbler för utomhusbruk. Där skulle studenterna ta fram produkter för en pop-up park. Madelen grupp tog fram ett stå-bord med wifi, där man kan ladda sin mobiltelefon/iPad via solceller. Madelene berättar: ”Då bordet placeras i det offentliga rummet var det viktigt för oss att arbeta med inkluderande design, så att så många människor som möjligt ska kunna använda bordet. Bordet kommer i två höjder, 1000 mm högt, samt 700mm högt som är en bra ergonomisk höjd för människor som är rullstolsburna eller har permobil som exempel. Andra viktiga aspekter var materialval, tillverkningsprocess, förvaring och fraktmöjligheter men även underhållning av bordet som stöld och skadegörelse. Projektet varade i 10 veckor som avslutades med en slutpitch med vår utseende modell för Nola, med en efterföljande utställning i monter på Stockholm Furniture Fair i februari.”

Fler nyheter

Är du vår nya affärscoach?

Vi erbjuder ett roligt och utmanande jobb på en arbetsplats där vi jobbar framåtlutat men också reflekterade. Självklart driver och brinner vi för frågor som mångfald, jämställdhet och hållbarhet.

Läs mer »

Sprint X 2.0 är i gång – ”Vi kom långt redan i förra Sprint X projektet, men det finns mer att göra så vi är glada att få driva ett nytt projekt i ytterligare tre år”

Syftet med det nya projektet, Sprint X 2.0, är att vidareutveckla och fördjupa det arbete som påbörjades i Sprint X. Målet är att nå ut till och stötta fler entreprenörer och innovatörer i länet, samt att öka kompetensen inom internationalisering, kapitalanskaffning, hållbarhet och effektiva team hos Movexums startupbolag.

Läs mer »

En coach för klimatet – så ska idrottsrörelsen bli nyckelspelare i den gröna omställningen

Idrotten har enorm påverkanskraft i samhället genom de stora folkrörelser som följer idrotten. Climate Champ grundades med visionen att göra idrottsrörelsen till en ledande kraft i klimatarbetet. Bolaget erbjuder idag utbildningar, workshops och en digital handbok, men håller just nu på att ta fram en mer avancerad digital plattform som hjälper föreningar att bland annat mäta sitt koldioxidavtryck, sätta upp mål och vidta konkreta åtgärder för att minska sina utsläpp.

Läs mer »

Findings and results from the first Round of NB Scale

As we reach the midway point of the second round of our international project aimed at preparing startups for their first entry into international markets, it seems fitting to revisit the participants from our inaugural round held last year. Have there been any significant breakthroughs thanks to the project, and have any companies already made their initial sales in a new country? Let’s delve into it!

Läs mer »

Anmälan till nyhetsbrev

Den här webbplatsen använder sig av cookies.