Northbound Scaleups
I Sverige, Finland och Estland står många startups inför samma utmaning: de behöver snabbt skala upp sin verksamhet för att behålla sitt försprång, men saknar ofta förutsättningarna att göra det på ett framgångsrikt sätt. Många har ännu inte anpassat sina produkter, tjänster eller affärsmodeller för internationella marknader. De saknar dessutom både kunskapen att bygga skalbara processer och resurserna för att finansiera tillväxten.
Northbound Scaleups (NBSCALE) var ett projekt, 2023-2025, som syftade till att möta dessa utmaningar; att förbättra startups förutsättningar att skala upp framgångsrikt och nå nya marknader internationellt. Inom projektet fick åtta av 12 svenska bolag nya kunder internationellt och 21 nya arbetstillfällen skapades. Genom att erbjuda konkreta verktyg, anpassade tillväxtprogram och skräddarsytt mentorskap hjälpte projektet startups i alla branscher att förbereda sig för internationell expansion. Fokus låg särskilt på de områden där projektets partners har expertis.
Projektets fokus låg på att utveckla effektiva och framgångsrika metoder för internationalisering och att identifiera och utnyttja framgångsfaktorerna hos lyckade scaleups. Projektet ämnade också att öka medvetenheten om förutsättningarna och möjliga hinder för internationell expansion.
Resultat i projektet Northbound Scaleups (NBScale):
• 45 startups skalades upp under projektet och nådde scaleup-status
• En förbättrad och överförbar metodik för internationaliseringsberedskap utvecklades i samarbete över landsgränser (Movexum i Sverige, Business Turku i Finland och Tehnopol i Estland).
NBScale genomfördes som ett integrerat scaleup-program i tre steg:
1. Tillväxtprogram:
Startups med tydlig uppskalningspotential deltog i programmet för att förbereda sig inför tillväxt.
2. NBSCALE ScaleLab:
Praktiska marknadsupptäcktsuppdrag genomfördes för att identifiera lämpliga exportmarknader. Mentorskap och direkt rådgivning erbjöds under hela programmet.
3. Investeringsberedskap:
Företagen fick stöd i att förbättra sin förmåga att attrahera investeringar – en nyckelkomponent i internationaliseringsarbetet.
Projektet finansierades av Interreg Central Baltic Programme.