Affärsidéer att satsa på under 2022

AktuelltinnovationMovexum tipsarNyheterSprint X
Bild till artikeln
2 februari 2022

Funderar du på att starta eget företag men vet inte riktigt inom vad? Då är du inte ensam. En affärsidé behöver inte vara revolutionerade för att flyga. Ofta räcker det gott och väl med att vidareutveckla en gammal och redan beprövad idé. IKEA är ett bra exempel på detta då själva idén om att sälja möbler inte är något unik utan det unika i idén är logistiken i att låta kunderna själva montera möblerna och därav hålla ner kostnaderna. Ett annat exempel är alla nya affärsidéer som uppstått genom delningsekonomin. Hotellverksamheter har blivit AirBNB, taxiverksamhet har blivit Über. Idéerna i sig fyller samma behov på marknaden men affärsmodellen skiljer sig och därav affärsidén. 

När du väl har en affärsidé som du tror på finns det några frågor du bör ställa dig själv innan du kör i gång:

  1. Fyller idén en lucka på marknaden? Din produkt eller tjänst ska helst tillgodose ett behov som ingen annan redan har tillgodosett.
  2. Är marknaden är redo för din affärsidé? Ligger den rätt i tiden? Timing är en stor bidragande framgångsfaktor när det kommer till startupbolag.
  3. Är din produkt eller tjänst unik? Eller har den kanske en unik twist som gör att den särskiljer sig åt från konkurrenter?
  4. Och till sist, hur stark är din affärsidé? Hur skulle den stå sig vid en eventuell lågkonjunktur?

Nu när du vet lite mer om hur du ska tänka kring affärsidén så ska vi börja trendspana. Vilka affärsidéer bör vi egentligen satsa på 2022?

1. Återvinning / upcycling

Ingen kan väl ha missat att hållbarhet stått i fokus när det kommer till nya affärsidéer? Återvinning och miljötänk ligger helt rätt i tiden och extra populärt är det att skapa nytt av återvunnet material. Begreppet upcycling innebär att skapa någonting nytt av något gammalt. Hur kan de gamla sakerna du har nere i källaren få ett nytt liv?

2. Framtidens skolor och utbildningar

Hur vi människor förhåller oss och använder modern teknik går hand i hand med den hastiga digitala utvecklingen.  Detta förutspår man kommer att få en stor påverkan på det traditionella skolsystemet och även utvecklingen av framtidens skolor. Innovativa inlärningssystem, AI och ny teknik gör det möjligt att kanske lösa diverse samhällsproblem?

3. Tänk ekologiskt!

Inköpare kan inte längre blunda från den höga efterfrågan av ekologiska varor. Från att vara en nisch så börjar allt fler butiker ha ekologiska varor i det ordinarie sortimentet.  Här finns möjlighet till att vara kreativ! Fler människor vill leva utan skadliga kemikalier. Till vardags kan det innebära; tvättmedel, doftljus, kläder, hygienartiklar etc.

4. Digitala assistenter

Få har undgått hur pass snabbt AI (artificiell intelligens) har utvecklats de senaste åren och för dig som läst datavetenskap eller maskininlärning kan det vara ett ypperligt tillfälle att bygga en mjukvara som i sin tur kan hjälpa Sveriges storbolag. Assistenter spelar ofta en stor nyckelroll inom större företag eftersom det underlättar i det administrativa arbetet och håller ordning på viktiga möten/aktiviteter. AI har möjliggjort att digitala assistenter har blivit alltmer populära. Du som sitter på kunskaper inom AI, varför inte haka på trenden att utveckla digitala assistenter som underlättar chefers vardagliga bestyr? Glöm inte att ta reda på hur pass unik din idé är och sedan söka patent. 

5. Delningstjänster

Delningsekonomin har blivit ett fenomen som fullkomligt exploderat på marknaden. Antalet affärsidéer inom delningstjänster fortsätter att växa då behovet inte verkar vara mättat för nya innovationer. Mycket av det vi idag äger använder vi långt ifrån hela tiden så varför inte hyra ut bilen, gräsklipparen eller båten? Låt din affärsidé bli en länk mellan de som vill hyra och hyra ut.

6. VR (Virtuella tjänster)

Webbaserade tjänster så som Kry och Doktor.se ger oss möjlighet snabbt få hjälp av en expert direkt via mobilen. Sådana typer av tjänster har många fördelar både för användaren och för företaget ur ett tids och kostnadsperspektiv. Behovet för dessa typer av tjänster kommer med största sannolikhet att öka och tillgodose alla möjliga typer av behov.

7. Vårdtjänster för äldre

Enligt forskare så kommer antalet äldre överstiga antalet barn för första gången år 2030. Det innebär alltså att efterfrågan av vårdtjänster för äldre kommer fortsätta att öka men eftersom efterfrågan redan nu är stor kommer det också finnas en hel del konkurrenter att förhålla sig till. Vad är det som kommer att få din tjänst eller produkt att sticka ut?

8. Baby Boomers som inspiration!

Baby Boomers kallas den generation som består av personer födda mellan 1946–1964. Denna målgrupp har i regel gott om pengar, många av dem är i pensionsåldern och vill uppleva och resa men samtidigt är många av dem i behov av rekreation. De känner en stark dragning till att dela med sig av sin livserfarenhet, lära ut och hjälpa till men det behöver organiseras. Kanske är det du som tar dig an Baby Boomers?

9. Stress less

Att stressen har ökat i samhället är ingenting vi längre kan blunda för, men vad det beror på råder det delade meningar om. Detta har gjort att efterfrågan på avkopplande aktiviteter har ökat och här finns det gott om rum för nya idéer och innovationer! Avkopplingsrum är något som blivit alltmer populärt och dessa går att ha på olika ställen i samhället exempelvis i shoppingcenter. I rummen finner du ofta massagestolar, avkopplande musik, ljus eller dov belysning samt en lugnande doft. Allt detta för att stimulera ett flertal av våra sinnen för maximal effekt.

10. Smarta hem och bostäder

Borta bra men hemma bäst? I takt med att vi spenderar mer tid i hemmet och antalet människor som jobbar på distans har ökat så kommer vikten av ett smart hem bli alltmer viktigt. Vad är då ett smart hem? Redan idag finns många smarta produkter som Alexa, styrd belysning eller Google Chromecast. Dessa hjälper oss till att bekvämare liv i hemmet men det finns en stor potential för utveckling inom detta område.

11. Cyklist, javisst!

Idag cyklar lite drygt 800 000 människor i Sverige till jobbet eller skolan varje dag! Idag finns det både el-cyklar och el-scootrar som en innovation av den gamla hederliga cykeln. Så, är du en cykelfantast kan detta vara ett område för dig att satsa på, men glöm inte att scanna marknaden för att se om det finns något behov av din idé.

12. Digital träning

Trenden med digital träning och coaching på distans har av förklarliga skäl blomstrat sedan Covid-pandemin startade 2020. Fokus på olika hälsotrender är stark och vi tränar som aldrig förr. Dock vill allt fler människor ha en coach som hjälper och stöttar med träning och kostschema. Så om du ha ett brinnande intresse för hälsa och träning är detta ett område att satsa på.

Känner du dig inspirerad, kanske har du redan fått en affärsidé som du vill bolla med någon? Vi på Movexum är Gävleborgs företagsinkubator och har hjälpt massor av idébärare att starta egna, innovativa företag. Så, hör av dig till oss så hjälper vi dig med ett feedbacksamtal. Självklart är det kostnadsfritt!


Få feedback på din affärsidé

Källor:

https://vismaspcs.se/ditt-foretagande/starta-eget-foretag/fardiga-affarsideer

https://patentest.com/sv/5-smarta-affarsideer-for-unga-manniskor-i-sverige-2022/

https://foretagande.se/affarsideer/vassa-affarsideer-du-kan-starta-idag