Designduo satsar på hemmakontor

dirtypeachdesignentreprenörskapföretagsinkubatorgävleborghållbarhetinkubatorbolaginnovationmovexumsandochbjörk
Bild till artikeln
4 april 2024

På Industridesignlinjen på Högskolan i Gävle får innovativa idéer liv – många utvecklas också till kommersiella produkter som ligger till grund för nya bolag. Tabo Designstudio och Lovisa of Sweden är exempel på nystartade bolag där examensarbeten varit katalysatorn. Nu välkomnar vi till inkubatorn ännu ett bolag vars idé inledningsvis var ett examensarbete. Designduon Evelina Turesson och Andreas Berggren ska tillsammans med Movexum affärsutveckla sitt koncept för hemmakontor; Sand & Björk.

Ett grupparbete på Industridesignlinjen blev inte bara början på Evelina och Andreas parrelation utan även starten på designstudion Dirty Peach Design och nu senast nystartade varumärket Sand & Björk. I Sand & Björk ligger fokus på att designa kontorsmöbler för hemmabruk som inte bara uppfyller krav på ergonomi utan som också smälter in i miljöer där användaren har höga krav på utseende, stil och form. Den första produkten heter Pop Desk och är sprungen ur ett av de första hemarbetsprojekt som Evelina och Andreas utförde under studietiden.

– Vi möttes i ett grupparbete som handlade om att skapa en hemarbetsplats utan att ta upp ytterligare plats i hemmet. Det resulterade i ett köksbord med en gömd skrivbordsyta. Det projektet gav sedan inspiration till att fortsätta designa för hemarbete och mitt examensarbete som handleddes av EFG resulterade i första versionen av skrivbordet Pop, berättar Andreas. Grupparbetet tog vi vidare tillsammans med Swedese som vi fick ett avtal med och där vi tillsammans jobbade med köksbordet under ett halvår. Efter en omorganisation hos Swedese blev projektet vilande och vi var vid den tidpunkten inte redo att jobba vidare med köksbordet själva. Jag och Evelina startade istället Dirty Peach Design, en designstudio där vi kommit att jobba främst med att inreda och designa för offentliga miljöer – bland annat Valbo Köpcentrum. Vi kompletterar varandra bra. Evelina skissar mycket och jag arbetar med händerna.

– Vi var lite identitetssökande i början och jag hade svårt att se mig själv i rollen som entreprenör, berättar Evelina. Vi har de två senaste åren kombinerat Dirty Peach Design med att resa. Vi har jobbat remote från vår van men hemarbetskonceptet och Pop Desk har alltid pockat på. Nu vågar vi ta steget med att bygga varumärke, bolag och skapa egna produkter.

Skrivbordet Pop Desk är ett smäckert bord som tack vare sin design möjliggör såväl sittande kontorsarbete som stående. Den kurvade bågen på bordet är flyttbar och kan till exempel användas av den som också vill kunna sitta i soffan och jobba. Bordet är av förnybara material som björk, björkplywood och linoleum – och kommer i tre olika färgutföranden. Bordet produceras i Småland och går under en designmetodik som kallas ”Design for disassembly” vilket innebär att alla delar ska kunna bytas ut när de gjort sitt och vara enkla att återvinna. Designmöbler som håller i generationer är målbilden.

Behovet av ett segment kontorsmöbler designade för att användas hemma blev tydligt under pandemin. Arbetsmarknaden omstrukturerades och har bidragit till de idag uppdaterade policys som rör kontorsarbete.

– Pandemin ledde till en strukturomvandling, menar Andreas. Först skulle alla jobba hemifrån. Sedan stretchades gummibandet till att alla återigen skulle vara på jobbet – till den balans vi har idag där många arbetstagare erbjuds möjlighet att förlägga några dagar hemma. Och det finns ett vad vi upplever omättat behov av möbler anpassade att kunna arbeta ifrån. Det är väldigt få som kan tillägna ett helt rum till ett kontor, och ganska få som har plats för de stora skrivbord och skrivbordsstolar som dominerar marknaden idag. Inte sällan i grälla färger och med hårda kanter – inte alltid möbler man vill ha i sin hemmiljö.

Vad hoppas ni att vi på Movexum ska kunna hjälpa till med?

– Vi förväntar oss tillgång till ett nätverk och stöd i processen att bygga ett bolag, säger Evelina. Jag tror vi båda varit lite nervösa inför resan och kanske målat upp vissa situationer som svåra och allvarliga.

Från Almi har man fått ekonomiskt stöd för att ta fram ytterligare en produkt inom konceptet. Förhoppningen är att kunna lansera den redan under hösten. Två andra ligger i pipeline – redo att finnas ute till försäljning innan årets slut.

Vilka är era drivkrafter?

– Det här är ett sätt för mig att få göra det jag älskar, berättar Evelina. Att få skapa, rita – utveckla och själv vara den som påverkar. Det är också ett uttryckssätt. Genom att vara egen får man en annan röst i sammanhang än man skulle ha som anställd.

– Jag vill formge en erkänd möbel, menar Andreas. Och skapa ett designföretag som har ett berättigande på den svenska marknaden. Jag tror att vi om fem år har ett framgångsrikt bolag som säljer hemmakontorsprodukter men att vi också breddat oss.

Fakta entreprenörerna

Evelina Turessson och Andreas Berggren, båda har examen i industridesign på Högskolan i Gävle. Skrivbordet Pop Desk vann Ung Svensk Form 2022 och utgör grunden i nystartade varumärket Sand & Björk.