Digital ritningsgranskare vinnare av årets SKAPA-pris i Gävleborg

AktuelltinnovationSKAPA-prisettsei
Bild till artikeln
25 oktober 2022

Det är den digitala CAD-assistenten, framtagen och utvecklad av samma trio bakom bolaget T&S Engineering AB kopplade till vår inkubator, som tar hem 2022:s utmärkelse av SKAPA-priset i Gävleborg. Vinnarna Axel Skyttner, Kristofer Skyttner och Måns Thulin presenterades och firades vid en prisceremoni på Monitor Arena idag under den pågående Företagarveckan arrangerad av Gävle kommun och Sandvikens kommun. Förutom diplom och kvalificering till den nationella finalen i Stockholm där en prischeck på 200 000 kronor delas ut i huvudkategorin, tilldelas de regionala vinnarna en check om 10 000 kronor från Movexum samt en check på 5 000 kronor från SKAPA-stiftelsen.

Kristofer Skyttner, Axel Skyttner och Måns Thulin är vinnarna av SKAPA-priset 2022.

 

Hej Axel, och grattis! Vad betyder en sån här utmärkelse för er?

– Det är ett jätteviktigt kvitto för oss att vårt arbete med AI och CAD inom industrin värdesätts och uppskattas.

Har vinsten någon påverkan på er framfart med bolaget tror du?
 – Absolut. Det här hjälper oss att lyfta vikten av att automatisera processer inom bolag för att kunna växa kostnadseffektivt.


Vad tror du om era chanser att vinna i den stora finalen i Stockholm?

– Det kommer fram många bra innovationer i Sverige varje år, så vi får se.

Berätta lite om vad som händer just nu i bolaget?
– Just nu jobbar vi med att rulla ut automatisk ritningsgranskning på bred front hos våra kunder och jobbar med ytterligare tillämpningar som att söka bland CAD-filer och tekniska underlag.

 

Juryns motivering:

”Årets SKAPA-prisvinnare har stor impact-potential och vill bidra till industrins digitala och hållbara strukturomställning.

På samma sätt som Google enkelt hittar ansikten, händer och ben i vanliga bilder kan vinnarens CAD-assistent hitta dimensioner, vyer och tabeller i produktionsritningar. Det AI-baserade verktyget ersätter manuella kontrollmoment och skapar en automatiserad datadriven kvalitetskontroll av produktionsritningar. Detta eliminerar fel redan tidigt i konstruktionsprocessen och ger förslag till möjliga förbättringar.

Tjänsten är validerad och väcker stor nyfikenhet och intresse från flera stora industriella aktörer som ser verktyget som en möjlighet att stärka industrins globala konkurrenskraft.

Den digitala CAD-assistenten är AI-funktion som tolkar ritningar. Med hjälp av tjänsten kan tidsödande ritningsgranskningsprocesser automatiseras. Assistenten snabbar inte bara upp processen utan minimerar också riskerna för feltolkningar. Första publika referenskunderna är Siemens Energy och Väderstad och tillämpningsområdena är många.”

Fakta SKAPA-priset

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. Bakom SKAPA-priset står Stiftelsen SKAPA som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och som delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.