Efter 15 år i en flyttkartong – nu blir Åkes uppfinning en patenterad innovation
Säkert har du hört oss uppmana till att inte låta idéer bli liggande i en byrålåda. I Åkes fall handlar det bokstavligen talat om en flyttkartong. För 15 år sedan snickrade han ihop en lösning på ett problem han själv upplevde i sin vardag som snickare. Konstruktionen mottogs väl hos patentbyrån Bjerkéns men tillfället att gå vidare med idén var inte optimalt. Åke var nybliven pappa, jobbade heltid och att förverkliga idén skulle bli ett för stort och tungt projekt. Nu är däremot tiden kommen att göra verkstad av idén. Fortfarande finns ingen tillfredställande lösning på problemet och en patentansökan på Åkes konstruktion är på gång. Ett aktiebolag har bildats och har också antagits till vårt inkubatorprogram. En första prototyp beräknas vara klar i januari.
Även om han slutade själv slutade att inom jobbet bära en verktygslåda för många år sedan, har Åke varit byggbranschen trogen. För närvarande arbetar han som projektledare på Riksbyggen men har förutom snickare tidigare titlar som kontorschef, platschef, arbetsledare och produktionschef på sitt CV. Över 35 år har det hunnit bli – och med sin uppfinning han snart ska lansera blir han i byggbranschen kvar. Idén uppenbarade sig för Åke när han sent en kväll var på väg hem efter ett bygge. Arbetsuppgifterna hade under dagen bestått bland annat av montering av kök där specifikt ett av momenten inte bara var tidskrävande utan också onödigt krångligt.
– Jag kom i bilen på hur jag trodde mig kunna lösa problemet. Jag snickrade ihop en prototyp vilket tog några dagar och några försök innan den fungerade som jag tänkt. Jag tog med mig prototypen, som i princip då bestod av hopsnickrade leksaker, och åkte till Bjerkéns Patentbyrå som det då hette. Jag minns att jag tänkte ”ska jag verkligen gå till en advokat med det här bygget?” men jag fick extremt bra respons på plats. De trodde idén var patentbar och jag kontaktade då Almi och Norrlandsfonden för att undersöka eventuell finansiering. Även där gick det bra, jag fick ett löfte om verifieringsmedel men där och då blev det för tungt och för stort för mig att dra vidare.
Var det några särskilda faktorer som hindrade dig?
– Några. Jag var nybliven pappa, det var lågkonjunktur och jag hade precis sålt en stor villa i Stockholm med förlust. Det var inte läge helt enkelt. Men nu är läget ett annat – nu är jag redo.
Med lite positiv push från en person i Åkes närhet bestämde han sig för att i mitten av 2022 plocka upp sin uppfinning igen – från den flyttkartong i vilket den legat i 15 år. Responsen från Bjerkén Hynell (tidigare Bjerkéns advokatbyrå) var fortsatt positiv och Åke fick därifrån också tipset om att kontakta Movexum. Sagt och gjort – Åke sökte och antogs till Boost Chamber.
– Johan Wickenberg tryckte in mig i vad jag tror redan var ett fullt program och jag var inte riktigt beredd på den jävulska fart som det blev med Johan, haha! Jag trodde inte det skulle gå framåt så fort. Efter BC:n pratade vi om inkubatorn men jag trodde fördomsfullt nog att det bara var techidéer som passade där, inte en ”tråkig” byggprodukt som min. Men jag hade fel! Jag deltog i förinkubation under våren och antogs till inkubatorn i oktober.
Vad är det då för byggkonstruktion som Åke uppfunnit? Eftersom en patentansökan snart ska lämnas in kan vi dessvärre inte avslöja så mycket om uppfinningen. Inte mer än att det handlar om hur man kan ersätta befintliga takanslutningar vid köksskåpsmonteringar med klimatsmarta, tidsbesparande och också kostnadsbesparande alternativ. Går det som Åke vill kommer produkten vara ett standardtillbehör som alla producenter av kök kommer erbjuda sina kunder.
Vad tar du med dig från ditt deltagande i BC:n?
– Därifrån fick jag ju allt det där jag inte kunde se framför mig för 15 år sedan. Allt med att göra rätt saker i rätt ordning. Att det inte går att göra nåt sånt här helt själv. Rent generellt – nu när jag fått uppleva och kan jämföra – så inser jag hur stor betydelsen av stöttning är. Har man stöttning så kommer man framåt.
Vad är det mer än stöttning du hoppas få ut av oss på Movexum?
– Hjälp med att dra in externt kapital och så bygga team. Jag vill ha ett team, och jag måste det. Jag står gärna bakgrunden. Så här i början kanske jag är den bästa säljaren av vår produkt men inför en första rekrytering ser jag framför mig en medgrundare, någon som antingen har pengar eller rätt kanaler in i inredningsvärlden.
En första prototyp beräknas vara färdig inom kort. Sedan hägrar byggbranschens stora mässa Nordbygg i Stockholm. Längre söderut, närmare bestämt i Jönköping, byggs just nu Europas största och modernaste köksfabrik så räkna med ett stopp där också för Åke och hans bolag Konstraktor.