Egenföretagare – våga ta semester i sommar!

AktuelltMovexum tipsarSprint X
Bild till artikeln
7 juli 2021

Vid det här laget vet vi att återhämtning är extremt viktigt för att orka i längden. Som egenföretagare kan det kännas både omöjligt och ångestfyllt att våga ta ut semester, speciellt om du sköter hela företaget själv. 

För de flesta av oss brukar semestertider och ledighet förknippas med någonting positivt och kan innebära lata dagar på en strand eller i en hängmatta.

För egenföretagare kan det kännas som ett stresspåslag varje gång semestern närmar sig. Det finns vissa saker du kan göra i förebyggande syfte för att underlätta; som att informera inblandade parter om semesterrutiner, informera eventuella kunder och delegera ut ansvar om möjligheten finns.

Känner du som egenföretagare igen dig i att i stället för att ta ut en riktigt semester hittar du på massor av sätt att optimera sommardagarna på? Du tar effektiva morgondopp, börjar skissa på tio nya affärsidéer, läser i kapp om omvärldsbevakningen och kanske rent utav gör ett schema för hur dina lediga dagar ska se ut?

Tro det eller ej så kan en semester vara precis det du som egenföretagare behöver för att samla energi, återhämta dig och ladda batterierna för att senare komma tillbaka ett nytt perspektiv och en obotlig motivation.

Här kommer några tips till sig som behöver komma ner i varv efter en hektisk vår:

 

1.     Njut måttligt av solen

I Sverige har en majoritet av befolkningen för låga nivåer av D-vitamin och mer än tio procent lider av uttalad D-vitaminbrist under vinterhalvåret. Under sommartid räcker det med 20 minuter i solen varje dag för att ladda D-vitamindepåerna helt.

2.     Var närvarande och lev långsamt

Försök att verkligen se semestern som ett tillfälle att varva ner. Stressa inte när du inte måste, försök vara snäll emot dig själv och jaga inte upp dig över allt du inte kan eller hinner fixa. Få in lite mindfulness i ditt sätt att tänka och lär dig acceptera saker du inte kan förändra.

3.     Sätt gränser

Sommaren och semestern är ofta kort så tänk dig för när du gör dina planer inför semestern. Planera med måtta! Rätt som det är så är semestern slut och så även du. Målet med sommaren är inte att göra andra nöjda utan utgå alltid efter vad du själv känner. Gränssättning är inte egoistiskt utan respektfullt mot dig själv. Fråga dig vem/vilka du hinna träffa, hinna med och uppleva!

4.     Sov ut!

Många av oss sover för lite i vardagen. Dålig sömn har visat sig ha ett klart samband med en rad ökade hälsoproblem som till exempel högt blodtryck. Den främsta orsaken till dålig sömnkvalitet är ofta med stress och oro. Idag lider en halv miljon svenskar av sömnstörningar. Försök att ha fasta sovrutiner, ett svalt och mörkt sovrum och se till att varva ner på kvällen både fysiskt och mentalt (lägg med andra ord undan mobilen i tid!).


Ta nu tillfället i akt att verkligen komma ner i varv och vila både kroppen och hjärnan på semestern så du kommer in med ny härlig energi till hösten!