Fler idéer och acceleration av bolag när teamet växer ytterligare
Under den senaste månaden har vi haft nöjet att utöka Movexum-teamet med ytterligare två resurser. Patric Karlsson tar över arbetet med att utvärdera och bygga ett acceleratorprogram som kan ta vid efter verifieringsfasen av vårt inkubatorprogram. Johan Mellström kliver på som ansvarig projektledare för Jag har en idé – en ide- och matchningstävling med avsikt att locka ännu fler människor att ta steget att utforska sina innovativa idéer samt matchmaka idéer mot entreprenörer och näringsliv.
Från fem till 14 på fyra år – Movexumteamet har likt de bolag vi jobbar med snabbt skalat upp verksamheten. Tack vare projektmedel har vi sedan två år tillbaka jobbat med metodutveckling inom internationalisering, kapital, acceleration, hållbarhet och inflöde. Projektet heter Sprint X och har blivit så pass framgångsrikt att vi erbjudits att förlänga projekttiden. Inom området acceleration tar Patric Karlsson vid där Carina Åkerbergh lämnade. Patric har en gedigen erfarenhet av att jobba med startups och innovationer. Han kommer senast från Uppsala Innovation Center som programchef och ansvarig för deras acceleratorprogram. Dessförinnan var han bosatt och verksam i San Fransisco där han fick uppleva IT-boomen – och kraschen.
– Under mina studier på KAOS-piloterna i Århus, Danmark och San Francisco, USA, fick vi i uppdrag att genomföra ett nytt projekt, i ett nytt land – och utan pengar. Internet var i sin linda men också det enda som allting handlade om. Jag föll för San Fransisco som blev staden som förändrade världen inom internet. Alla riskkapitalister flyttade dit och det fullkomligen exploderade! Jag befann mig direkt vid källan i den digitala revolutionen. Jag blev kvar och fick ett uppdrag av Head of Human Capital på Skandia där jag tillbringade ett år med att bygga miljöer baserade på kreativitet och kaos. Det ledde i sin tur att jag fick ett forskarstipendium på Institute ot The Future som är en think thank om teknologi i framtiden. Runt millenieskiftet hade Sverige den största internetpenetrationen av alla länder i världen, det fanns inget land som var så uppkopplat som Sverige. Jag forskade under tre år och när IT-kraschen kom 2001 började jag att jobba med en privat investerare som köpte upp och omstrukturerade alla då trasiga IT-bolag.
Så småningom lockade Sverige och flyttlasset gick tillbaka över Atlanten. Väl på svensk mark jobbade Patric inledningsvis som affärscoach på inkubatorn Uminova för ett antal bolag vilka han efter en tid också engagerade sig i, bland annat som VD. Intresset och fascinationen för uppkopplade produkter fortsatte och Patric såväl grundade som ledde ett antal bolag. Ett av dem, en startup som byggde en energiförbrukningsdatabas blev världsledande och gick till börsen med ett värde på 200 miljoner kronor. När det var dags att slå av på takten kom Patric i kontakt med Uppsala Innovation Center av en slump men trivdes egentligen aldrig i rollen som programchef. Nu kliver han istället in i rollen som ansvarig projektledare för acceleratorprogrammet hos oss.
Vad lockade dig med rollen?
– Det är en odefinierad uppgift med att stort behov. Och jag hade haft ögonen på Movexum ett tag. Jag är duktig på att förändra och utmana – och jag har en gedigen kunskap och erfarenhet av att jobba med innovationer. Jag är också en rätt krass beslutsfattare med en förmåga att skilja på business och personal. Jag har en bra förmåga att kunna avgöra vad som är på riktigt och inte. Och förstår vikten av förtroende när det kommer till affärsutveckling och innovation. I Toftbyn där jag kommer ifrån får man stå för vad man säger – i flera generationer. Kan man inte i sin roll bibehålla sitt förtroende så har man inget kvar. Förtroende får man genom att göra saker, och inte säga saker. Så här ska det göras saker!
För att kunna accelerera företag behöver det finnas företag. Där kommer vår andra nyrekrytering Johan Mellström in i bilden. I projektet Jag har en idé – en spinoff på den framgångsrika tävlingen ursprungligen initierats av Bizmaker i Västernorrland – är målsättningen att genom samarbete med alla Gävleborgs kommuner få länets invånare att våga ta det första steget till att utforska de många idéer vi vet finns där ute. Projektet är en tävling där flera pristagare vinner kapital och affärscoaching. Alla inkomna tävlingsbidragen ska också följas upp och förhoppnigsvis även generera ett inflöde av idéer som tas tillvara på av Gävleborgs innovationsstödjande system – oavsett om personen bakom idén själv väljer att ta den vidare eller om hen vill överlåta den åt någon annan att utforska. Johan Mellström kommer senast från en roll som IT-chef på koncernen Edsbyn Senab och ser fram emot att i sin nya roll jobba mer med mänskliga relationer och utveckling.
– Jag drivs av att jobba med människor och se dem utvecklas, något Movexum gör. Jag var rätt trött på IT-världen och ville göra något annat – jag är mer av en relationsperson än en teknisk människa. Jag ser fram emot att få jobba med ett mer socialt uppdrag där människan är i fokus. Det som lockade mig med tjänsten är att vi bidrar till att utveckla människor men också att vi utvecklar regionen och framförallt landsbygden. Att få bidra till en levande region och uppmuntra människor att verka där man bor, oavsett om det är i Alfta eller Gävle, ska bli väldigt kul.
Johan är uppvuxen i Alfta men för som många andra blev det några år i Stockholm innan hembygden och orten lockade igen när det var dags att bilda familj. Johans engagemang i att utveckla människor har ständigt varit närvarande, framförallt kanske inom idrotten där han har och haft roller som utövare, ledare, tränare och sportchef.
– Jag har varit aktiv inom föreningslivet sedan jag var liten. Min pappa var väl engagerad i alla föreningar som fanns i Alfta, haha. Jag har varit engagerad som ledare, både som tränare för till exempel innebandy men även jobbat som passledare inom funktionell träning, hållit i löparskolor med mera. En av mina drivkrafter är att få ge människor möjlighet att växa och utvecklas.
Växtkraft och utveckling är vad resultaten av projektet Jag har en idé förväntas bli. I idétävlingens regi kommer Johan med start under januari 2023 börja besöka alla länets kommuner för att där genom samarbeten med näringslivskontor och andra aktörer inom näringslivsutveckling skapa kunskap om vilka möjligheter som erbjuds inom det innovationsstödjande systemet och uppmuntra människor att utforska och satsa på sina företagsidéer.
– Med projektet hoppas vi verkligen kunna uppmuntra och inspirera människor att ta nästa steg, och att fler företag kommer startas och växa.
Turnéplanen är i skrivande stund fortfarande på planeringsstadiet, liksom detaljerna i tävlingen. Vill du veta mer, kanske du sitter på en idé eller är en nyckelperson inom näringslivsutveckling i någon av länets tio kommuner? Kontakta Johan för mer information.