Sök
Stäng denna sökruta.

Fokus på Verkstad när Affärskompetens erbjuder stöd till småföretagare

Mycket snack men också mycket verkstad – så beskriver Affärskompetens sitt erbjudande till småföretagare i Sverige. Bakom bolaget hittar vi bland andra Sara Hellberg vars driv att göra förändring på riktigt ligger till grund för nuvarande bolag men även hennes tidigare yrkesval. Affärskompetens affärsutvecklar just nu sin verksamhet med stöd av Movexum.

Utveckling av företag är en röd tråd i Saras karriärval och det som givit upphov till medlemstjänsten Verkstad inom Affärskompetens erbjudande. Verkstaden kan beskrivas som bäraren av alla de erfarenheter och lärdomar Sara och tidigare kollegor fått genom projekt där syftet varit att ge små företag verktyg och resurser att utveckla sina företag och sig själva. I verkstaden får små företag jobba med att sätta mål, få hjälp att prioritera och träffa experter– allt som gör att företagarna kan bli tryggare i sina roller som företagsledare. Målgruppen för medlemstjänsten är den ”vanliga” företagaren som till exempel driver snickerifirma, frisörsalong, driver butik, konsultverksamhet– de företag som är oerhört viktiga för att Sverige ska fungera.  Idag har Verkstaden 140 medlemmar spridda över landet som i sann startup-anda samskapar erbjudandet tillsammans med Affärskompetens. Det gör Verkstaden unik i sitt slag.

Sara Hellberg är verksamhetsansvarig på Affärskompetens.

– Vi ser att våra medlemmar är företag från alla möjliga branscher som vill få mer koll och känna sig ännu tryggare i att driva sina företag framåt. De flesta har varit företag under längre tid och ofta fastnat i det operativa i verksamheten och nu får de en knuff att också sätta mål och tänka långsiktigt.

Den just nu största konkurrenten är att kunderna, dvs företagarna, inte gör något alls åt sin kompetensutveckling/affärsutveckling. Fortfarande är det så att den vanligaste externa hjälpen företagarna söker rör sig inom redovisningsområdena. Ett bra område att kunna och få stöttning i, men det behövs också så mycket mer. Satt driva företag innebär att du ska kunna behärksa så många olika kompetensområden, även om du tar in extern hjälp så behöver du ha viss beställarkompetens. Det är också ofta ensamt att driva företag och det viktigt att ha någon utomstående att bolla med.

Vad hoppas ni få hjälp med av oss?

– Att få stöd i att jobba med våra egna uppskalningsmöjligheter. Och att bli processledd och coachad – det är ju en metod vi själva tror mycket på.

Hur ser du på Verkstaden om fem år?

– Drömmen vore att vi var den självklara medlemstjänsten att hänga med för alla mindre företagare. Det är också min dröm att kunna sätta småföretagens behov på kartan så att vi kan förändra sätten på vilka vi hjälper dem så att de bättre passar deras verklighet. Företagsutveckling är ju också branschöverskridande så vad är det som säger att den inte kan vara gränsöverskridande? Tanken om internationalisering är något vi än så länge bara snuddat vid med tårna, men en av coacherna på Movexum sa att vårt koncept kunde passa bland annat Tyskland som har liknande värderingar som oss … så vem vet…

Gänget bakom Affärskompetens.

Fakta Affärskompetens

Grundare: Sara Hellberg

Ägare: Jenny Ohlsson, Hanna Rudolfsson, Sara Hellberg och Leif Bäckström

Fler nyheter

Designduo satsar på hemmakontor

Nu välkomnar vi till inkubatorn ännu ett bolag vars idé inledningsvis var ett examensarbete. Designduon Evelina Turesson och Andreas Berggren ska tillsammans med Movexum affärsutveckla sitt koncept för hemmakontor; Sand & Björk.

Läs mer »

Är du vår nya affärscoach?

Vi erbjuder ett roligt och utmanande jobb på en arbetsplats där vi jobbar framåtlutat men också reflekterade. Självklart driver och brinner vi för frågor som mångfald, jämställdhet och hållbarhet.

Läs mer »

Anmälan till nyhetsbrev

Den här webbplatsen använder sig av cookies.