Sök
Stäng denna sökruta.

Fortsatta framgångar för LimeArc – beviljas projektmedel med 5,7 miljoner kronor från Energimyndigheten

Idag blev det officiellt att forskningsinstitutet RISE ETC tillsammans med bolaget LimeArc Process AB beviljats projektmedel av Energimyndigheten. Detta innebär att labtester kan inledas omgående i enlighet med Fas 2 i LimeArc´s utvecklingsplan.

Henrik Wiinikka, forskare och projektledare på RISE ETC i Piteå, berättar:

– Vi startar vår planering direkt och ser fram emot att arbeta inom den här intressanta sektorn där vi medverkar till att utveckla en helt ny användning av plasmateknik för skogsindustrin. Vårt samarbete med LimeArc Process AB var en förutsättning för att få igenom denna ansökan.

Roland Lundqvist, LimeArc´s grundare och VD på LimeArc:

– Den första fasen i vårt arbete har varit riggande av företaget, intressentanalyser med mera. Vi går nu in i den andra fasen där labtester ska utföras. Det är RISE ETC i Piteå som äger projektet men vi på LimeArc som initierat det och vi är partner i projektet. Resultaten av det här projektet kommer att bli oerhört viktiga för den tredje fas som planerats. Testerna i Piteå ska ligga till grund för att undersöka skalningsmöjligheterna att med hjälp av plasma bränna kalk i en produktionsmiljö.

LimeArc Process AB utvecklar en effektiv och miljövänlig teknik som omvandlar elektrisk energi till varm gas och är sedan 2019 ett inkubatorbolag hos Movexum. Tekniken innebär att man använder elektriskt genererat gasplasma istället för bränslen för att bränna kalk när man tillverkar kemisk sulfatmassa – en teknik som minskar miljöpåverkan avsevärt och kan reducera Sveriges CO2-utsläpp med 6 %.

För mer information, kontakta:

Roland Lundqvist

LimeArc Process AB

070-631 85 29

[email protected]

Fler nyheter

Designduo satsar på hemmakontor

Nu välkomnar vi till inkubatorn ännu ett bolag vars idé inledningsvis var ett examensarbete. Designduon Evelina Turesson och Andreas Berggren ska tillsammans med Movexum affärsutveckla sitt koncept för hemmakontor; Sand & Björk.

Läs mer »

Är du vår nya affärscoach?

Vi erbjuder ett roligt och utmanande jobb på en arbetsplats där vi jobbar framåtlutat men också reflekterade. Självklart driver och brinner vi för frågor som mångfald, jämställdhet och hållbarhet.

Läs mer »

Sprint X 2.0 är i gång – ”Vi kom långt redan i förra Sprint X projektet, men det finns mer att göra så vi är glada att få driva ett nytt projekt i ytterligare tre år”

Syftet med det nya projektet, Sprint X 2.0, är att vidareutveckla och fördjupa det arbete som påbörjades i Sprint X. Målet är att nå ut till och stötta fler entreprenörer och innovatörer i länet, samt att öka kompetensen inom internationalisering, kapitalanskaffning, hållbarhet och effektiva team hos Movexums startupbolag.

Läs mer »

Anmälan till nyhetsbrev

Den här webbplatsen använder sig av cookies.