Framåt och uppåt – två viktiga ledord för vår nya affärscoach Gunilla Roberg

NyheterOkategoriseradRekrytering
Bild till artikeln
21 september 2019

Möt vår nya affärscoach som själv har startuperfarenhet i resan från idé till företag men som också ägnat sig åt kompetensinventeringar och förändringsprocesser i stora multinationella bolag.

Gunilla Roberg är ny affärscoach hos oss på Movexum sedan mars 2019.

Det har varit en intensiv månad för Gunilla Roberg, dalkulla som bytt IKEAs globala huvudkontor i Malmö mot Movexum och Gävleborg. Den första arbetsveckan inleddes med invigningen av Gävle Innovation Hub och därefter har det, som man säger, rullat på.

Gunilla, nu har du varit på plats i snart en månad. Hur skulle du summera ditt nya uppdrag?

Spontant så fantastiskt roligt! Jag har fått ett bemötande i världsklass, inte bara av mina nya kollegor, utan också av de bolag och startups vi jobbar med, och även av våra samarbetspartners! Gävleborgarna är öppna och välkomnade! Något att vara stolt över.

Vad lockade dig att söka tjänsten?

Två anledningar främst; dels så såg jag en möjlighet att få jobba tillsammans med människor som vill framåt och ser företagande som en möjlighet, och att det bygger på den kreativa processen. Jag funkar bäst med människor som vill framåt, uppåt eller som det är i verkliga livet, kanske lite åt sidan först och sen uppåt. Anledning två är att det är mycket viktigt för mig att kunna bidra och leverera, och jag har samlat på mig mycket erfarenhet under åren som jag vill dela med mig av, inspirera och ge mitt ödmjuka stöd.

Du har egen erfarenhet av det som våra startups går igenom, det vill säga bygga ett bolag kring en idé och kommersialisera idén. Kan du inte berätta lite om resan med Pappelina och hur den såg ut?

Resan började med en begåvad kreatör som fann en möjlighet att skapa något helt nytt med traditionella hantverksmetoder och material, och på köpet kom även företagandet. För det förstod grundaren Lina Rickardsson tidigt, att hon behövde göra företaget större än henne själv, med det menar jag storskalig produktion, och bra relation till leverantörer etc. Där kom jag in i bilden, som anställd affärsutvecklare med vana av försäljning i flera led och som kunde skapa och plocka fram affären. Sedan växte företaget mycket snabbt med större krav från kunder, leverantörer, distributörer, och då gällde det att organisera företaget att lyckas på resan

Vilka lärdomar från den resan tar du med dig i rollen som affärscoach?

– Erfarenheten att knyta alla kontakter och bygga relationer som behövs i en tillväxtfas är viktig. Även att växa internationellt, hur man bygger upp ett återförsäljar/distributör/agent försäljningsnät på nya marknader, export är annorlunda såklart, än att bara sälja och verka i Sverige. Att ha fått dela alla vedermödor och framgångar under många år tillsammans ger mig en viktig förståelse för företagandet och också känslan av att verkligen lyckas, och att våga prova och göra fel och resa sig igen med nya insikter.

Du kommer direkt från IKEA och ett uppdrag som Change Management Specialist CRM på IKEAs globala huvudkontor i Malmö, vilka lärdomar tar du med dig därifrån?  

Förutom en god kunskap gällande retail så jobbade jag mycket kompetensinventering och förändringsprocessen. Hur kommunicerar vi med våra kunder, i vilka kanaler och hur får vi kommunikationen personlig? Hur kan vi förutse köpbeteende och möta kunden i rätt läge i beslutsprocessen. Vi jobbade hypotesbaserat, med insikter och verifiering. Men det viktigaste av allt, är att komma ihåg att vi jobbar tillsammans.

Vad kommer du att tillföra Movexum-teamet?

Retailkunskap, kommersialitet, att förstå och se människan bakom bolagen.


Gunilla Roberg

Bakgrund/erfarenhet: Key Account Manager på Lexmark, Försäljningschef på APC (American Power Conversion) Affärsutveckling Pappelina AB, Kommunikations & Inredningschef IKEA Borlänge, Business Change Management Specialist IKEA Global Retail.

Favorit innovation:  TLI Trans-lunar-injection, det är en beräkningsgrund för hur mycket kraft som krävs för att skjutas ur jordens omloppsbana. Bara ordet … trans-lunar-injection. Bra appar (SJ tex)

Personliga egenskaper till nytta som coach; Omtänksam, livsklok, inspirerande, realistisk och uthållig.

Vad gör du när du inte jobbar;  På vintern åker vi skidor utför, annars älskar jag att vara i skogen och motsatsen – besöka storstäder!

Sammanfatta dig själv i fem ord: Lojal, modig, kreativ, ansvarstagande, tillsammans.