Innovation som kraft för framtidens Gävleborg

Bild till artikeln
23 april 2025

På Movexum tror vi på kraften i innovation – inte bara som motor för nya affärsidéer, utan som en nyckel till en starkare, mer hållbar och konkurrenskraftig region. För att belysa Gävleborgs innovationskraft och dess betydelse för en hållbar och positiv utveckling för länet vill vi lyfta både initiativ och personer som bidrar till regionens innovationslandskap.  Lars Bengtsson, professor och prorektor vid Högskolan i Gävle, har delat med sig av sin syn på varför innovationsdrivna företag är avgörande för Gävleborgs framtid – och hur  akademin och Movexum kan bidra.

Varför tycker du att det är viktigt att stötta framväxt av fler bolag som bygger på innovationer i Gävleborg?

– Innovativa företag och organisationer är avgörande för vår konkurrenskraft och välfärd, men också för att möta olika samhällsutmaningar, vare sig de handlar om digitalisering och AI, grön omställning, eller ökade säkerhetsproblem. För Gävleborg, som har ett polariserat näringsliv med stora skillnader i kompetens och resurser mellan olika företag, är det särskilt viktigt att utveckla fler kunskapsintensiva och innovativa företag, företag som kan komplettera, men också samarbeta med regionens globalt framgångsrika företag. I denna process har Movexum en viktig roll i innovationssystemet för att stödja framväxten av fler nya och innovativa företag.

Vilken roll ser du att Högskolan har i det arbetet?

– På en övergripande nivå vet vi att tillgången till kompetens och forskning är avgörande för innovation och innovationsförmåga. Högskolans viktigaste uppgift i innovationssystemet är därför att höja utbildningsnivån och bedriva högkvalitativ forskning av relevans för näringsliv och samhälle. Högskolan kan även attrahera talanger till regionen och möta behoven av förnyelse och livslångt lärande hos både nya och etablerade företag och organisationer.
I relation till Movexums uppdrag vill Högskolan mer konkret bidra med inflöde av idéer, studenter och forskare till nya bolag, men också bidra med kompetens och forskning genom samarbete med startups i inkubatorn.

Nämn nåt spännande som händer på Högskolan under våren!

– En av mest spännande sakerna som händer nu är att Högskolan lanserar sex helt nya ingenjörsutbildningar som utvecklats i nära samspel med näringslivet, med ambitionen att locka fler till de yrken som är centrala för att lyckas med den gröna omställningen och andra samhällsutmaningar. Samarbetet inom vårt Europauniversitet EU GREEN börjar också bära frukt i form av gemensamma utbildningsprogram inom energi och inom vård, men också spännande forskningssamarbeten kring t ex twin transition (digital och grön omställning). Rekrytering av ny rektor pågår under våren, förhoppningsvis på plats till årsskiftet 2025-26.

Om du fick drömma: vilken startup skulle du vilja bygga alternativt vilket problem skulle du vilja jobba med att lösa?

– Som professor i innovationsledning brinner jag särskilt för vikten av att höja innovationsförmågan i olika industriella företag, för att göra svensk industri mer hållbar och konkurrenskraftig. Metoderna och angreppssätten behöver dock anpassas till olika företag eftersom utmaningarna skiljer sig åt. Större etablerade företag kan ha kompetens och resurser men tenderar att fastna i etablerade strukturer och tankesätt. I mindre företag är låsningar färre och möjligheternas mer öppna, men där kan istället tillgängliga resurser och kompetens vara en hämsko. Mitt fokus är därför att forska och utbilda i metoder och arbetssätt som tar sig an dessa olikheter. Särskilt intressant är öppen innovation, dvs metoder för hur innovation kan utvecklas i samarbete mellan olika företag.

Lars Bengtsson

Professor och prorektor vid Högskolan i Gävle

Forskningsämne: Industriell ekonomi. Forskar kring innovationsledning, produktionsstrategier, outsourcing och organisering i industriella företag.

lars.bengtsson@hig.se