Sök
Stäng denna sökruta.

Innovatörer från Östergötland vinnare av SKAPA-priset

Igår tillkännagavs att Björn Garplind och Anders Friberg från Östergötlands län fick ta emot årets SKAPA-pris.
Det blev tyvärr ingen vinst för vårt bolag D-rail igår när Stiftelsen SKAPA delade ut Sveriges största innovationspris – men i de här sammanhangen får det ses som en sjukt bra indikation på hur lyckad D-rails lösning är då den tog sig till final. Christoffer Hamin 29 år, innovatören och entreprenören bakom D-rail, säger så här:
– Vi är ärade att få delta i den här prestigefyllda prisceremonin med en otrolig konkurrens av fantastiska innovationer. Att få vara en av Sveriges största innovation 2017 är något vi kommer att ta med oss på vår resa mot målet: en tillförlitlig järnväg.
Vinnarna av årets pris blev Björn Garplind och Anders Friberg från Östergötlands län som fick priset för sin innovation av passiva tunna fuktsensorer med tillhörande handskanner och datalagring i molnet och funktioner som möjliggör avläsning av relativ fuktighet inuti konstruktioner utan förstörande åtgärder.
D-rail har tagit fram och utvecklat en produkt som kan realtidsövervaka järnvägsinfrastruktur med beslutsstöd för ett proaktivt underhåll. Med andra ord så samlar D-rails lösning in data som sedan används för att kunna förutspå uppkommande problem med till exempel järnvägsrälsar. Detta görs genom att små sensorer placeras på tåg och kopplas upp mot D-rails molntjänst. Väl uppladdad synkas, paketeras och visas den samlade informationen i ett grafiskt gränssnitt som rapporterar om eventuella fel och brister i järnvägsnätet som behöver åtgärdas för att inte förorsaka onödiga avbrott i tågtrafiken eller olyckor.
-Idén uppkom för några år sedan när jag jobbade med att starta upp ett projekt för fjärrövervakning av tåg. Vi såg i datan att tågen själva faktiskt kunde se defekter i infrastrukturen, men vi insåg också att det är ett alldeles för trubbigt sätt att detektera fel. Ofta har det redan gått för långt, och det är stora problem i ägandet av den datan. Vårt system kan se steglösa förändringar över tid, användas för att kontrollera utförda åtgärder i infrastrukturen, se akut uppkomna fel och i förlängningen skapa en tillförlitlig järnväg, berättar Christoffer.
​Förutom Christoffer utgörs D-rail av 29-årige Anders Gilberg från Valbo. Företaget har sitt kontor i Sandbacka Park och är ett bolag i vår inkubator.
Ulrika Malmqvist är VD på Movexum.
– Att bygga ett bolag runt en innovativ idé är på många sätt en utmaning. Entreprenörens eller teamets förmåga att hitta lösningar runt de hinder som dyker upp på resan är en avgörande framgångsfaktor.D-rail är ett bolag som på flera sätt genom tidigare utmärkelser redan tillmätts en innovationshöjd och lösning på problem med stor effekt såväl nationellt som internationellt. I teamet finns mycket hög kompetens och en förmåga och inställning som driver ett uthålligt målmedvetet arbete. Vi gratulerar D-rail-teamet till vinsten av SKAPA-priset som både medför fin uppmärksamhet och en prissumma som medför möjlighet att snabbt ytterligare ta några steg närmare sina mål.

För mer information:

Christoffer Hamin, 073-6757065
​Ulrika Malmqvist, 070-7502256

Om Stiftelsen SKAPA:

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.

Fler nyheter

Designduo satsar på hemmakontor

Nu välkomnar vi till inkubatorn ännu ett bolag vars idé inledningsvis var ett examensarbete. Designduon Evelina Turesson och Andreas Berggren ska tillsammans med Movexum affärsutveckla sitt koncept för hemmakontor; Sand & Björk.

Läs mer »

Är du vår nya affärscoach?

Vi erbjuder ett roligt och utmanande jobb på en arbetsplats där vi jobbar framåtlutat men också reflekterade. Självklart driver och brinner vi för frågor som mångfald, jämställdhet och hållbarhet.

Läs mer »

Sprint X 2.0 är i gång – ”Vi kom långt redan i förra Sprint X projektet, men det finns mer att göra så vi är glada att få driva ett nytt projekt i ytterligare tre år”

Syftet med det nya projektet, Sprint X 2.0, är att vidareutveckla och fördjupa det arbete som påbörjades i Sprint X. Målet är att nå ut till och stötta fler entreprenörer och innovatörer i länet, samt att öka kompetensen inom internationalisering, kapitalanskaffning, hållbarhet och effektiva team hos Movexums startupbolag.

Läs mer »

Anmälan till nyhetsbrev

Den här webbplatsen använder sig av cookies.