Sök
Stäng denna sökruta.

Internationellt projekt fostrar nästa generation svenska, finska och baltiska gasellföretag – i veckan möts 15 bolag i Gävle

Projektet Northbound Scaleups sätter Movexum på kartan som en drivande kraft inom så kallade scaleups i det svenska innovationssystemet. Projektet har som mål att bistå startups från Sverige, Finland och Estland att skala upp sin verksamhet och nå ut på en internationell marknad i Europa. Den 22-23 november är det avslutning på DoSpace i Gävle för de första 15 bolagen som deltagit i projektet.

Jini Nälsén är projektledare på Movexum och ansvarig för projektet i Sverige.

En utmaning många nystartade bolag delar, är att de snabbt behöver skala upp sin verksamhet för att behålla sitt försprång. Problemet är att de oftast inte anpassat sina produkter, tjänster och affärsmodeller för exportmarknadens behov. Många saknar dessutom kunskapen att sätta upp processer för skalning till utländska marknader samt resurser för att finansiera tillväxten. Detta vill företagsinkubatorn Movexum i Gävle ändra på.

– Målet med projektet Northbound Scaleups är att ge startups i Central Baltic regionen bättre förutsättningar för uppskalning och inträde på den internationella marknaden. För att kunna erbjuda dem det, tar vi hjälp av de bästa inom området. Vi har bland annat inlett ett samarbete med en av världens ledande forskare inom scaleups, säger Jini Nälsén, projektledare på Movexum och ansvarig för projektet i Sverige.

Northbound Scaleups är ett samarbetsprojekt mellan Movexum i Sverige, Business Turku i Finland och Tehnopol i Estland och finansieras med stöd från EU-programmet Interreg Central Baltic. Regionerna Gävleborg, Uppsala, Stockholm, Södermanland, Västmanland, Östergötland, Gotland och Örebro i Sverige omfattas av projektet, vilket gör att startups från samtliga dessa län är välkomna att ansöka. Projektet genomförs i tre omgångar med 15 bolag i varje omgång, fem från vardera land. Varje omgång pågår i ca 8 månader och omfattar åtta dagar fördelade i Sverige, Finland och Estland. Projektet startade i mars 2023 och pågår till mars 2025.

– Förutom att hjälpa startups att skala upp och nå ut internationellt, är projektet också en dörröppnare för bolag från Finland och Estland som vill etablera sig i Sverige och vice versa. Vi har startups i projektet som är intresserade av den svenska marknaden. Från Movexum jobbar vi såklart för att de ska få en positiv bild av Gävleborg under sina besök här och vilja etablera sig här så småningom, berättar Jini Nälsén.

De svenska bolag som deltar i den första omgången av projektet som avslutas i november är DevUp och Booiq från Gävle, Assetbook från Sandviken, Tini från Hudiksvall och Studio Tabo från Stockholm. Den andra omgången av projektet har precis haft sin första träff i Tallin.

– Movexum är numera etablerad som en av få inkubatorer i Sverige som kan erbjuda startups både metoder och verktyg för att kunna skala upp sin verksamhet och nå ut internationellt. Det är vi väldigt stolta över och vi hoppas att detta program gör att ännu fler idéägare söker sig till oss, säger Jini Nälsén.


För mer information:
Jini Nälsén
Projektledare Northbound Scaleups

+ 46 73 981 17 61
[email protected]
www.movexum.se

PRESSINBJUDAN
Välkomna att delta vid projektavslutningen av omgång 1 i Northbound Scaleup programmet. Träffa deltagande startups, representanter från Movexum, Business Turku i Finland och Tehnopol i Estland

Anmälan till Jini Nälsén ovan senast den 21 november.

Program

November 22

8.45-9.00 Introduction

9.00-13.00 The art and science of scaling up (Davide Sola)

13.00-14.00 Lunch

14.00-15.00 Consolidate learnings and information from Market Discovery Mission

15.00-15.15 Break

15.15-16.00 Identify and conclude scaling plan

16.00-16.30 Pitch preparation

18.00 Dinner

November 23

8.45-9.00 Introduction

9.00-10.20 Group 1: Pitch to investor panel
9.00-10.20 Group 2: Scaling journey of MTEK

10.30-12.00 Group 1 and 2 vice versa.

12.00-13.30 Networking lunch with Movexums Investor Network

13.30-14.15 Next steps and feedback

14.15-14.30 Break

14.30-15.00 Vision for scaling

Fler nyheter

Designduo satsar på hemmakontor

Nu välkomnar vi till inkubatorn ännu ett bolag vars idé inledningsvis var ett examensarbete. Designduon Evelina Turesson och Andreas Berggren ska tillsammans med Movexum affärsutveckla sitt koncept för hemmakontor; Sand & Björk.

Läs mer »

Är du vår nya affärscoach?

Vi erbjuder ett roligt och utmanande jobb på en arbetsplats där vi jobbar framåtlutat men också reflekterade. Självklart driver och brinner vi för frågor som mångfald, jämställdhet och hållbarhet.

Läs mer »

Sprint X 2.0 är i gång – ”Vi kom långt redan i förra Sprint X projektet, men det finns mer att göra så vi är glada att få driva ett nytt projekt i ytterligare tre år”

Syftet med det nya projektet, Sprint X 2.0, är att vidareutveckla och fördjupa det arbete som påbörjades i Sprint X. Målet är att nå ut till och stötta fler entreprenörer och innovatörer i länet, samt att öka kompetensen inom internationalisering, kapitalanskaffning, hållbarhet och effektiva team hos Movexums startupbolag.

Läs mer »

Anmälan till nyhetsbrev

Den här webbplatsen använder sig av cookies.