Lär känna våra samarbetspartners – möt Transtema AreaX

NyheterSamarbetspartner
Bild till artikeln
2 oktober 2018

jerker klangI vår inläggserie där vi berättar om de företag som genom partnerskap valt att stötta vårt arbete och våra inkubatorbolag har turen nu kommit till Transtema AreaX, ett företag som drivit datacenter-verksamhet sedan 2008 och som arbetar med den senaste tekniken och erbjuder såväl colocation, dedikerade servrar, virtuella servrar, virtuella datacenter och molnbaserad backup. Jerker Klang, AreaX:s tekniska chef, svarar på frågorna.

 
Jerker, varför är det viktigt för er på Transtema AreaX att stödja framväxten av innovativa bolag i Gävleborg?
– Innovationer är grunden till allt företagande och företagandet är grunden till ett dynamiskt och starkt samhälle. Genom att stödja startups ger vi tillbaka till samhället samtidigt som vi är med och lyfter nya företagare genom den kunskap och erfarenhet som vi besitter. Jag har varit med och startat flera olika företag, stöttat ytterligare ett antal. Vissa har flugit, andra inte. Med den erfarenheten vet jag hur mycket arbete som ligger i att starta upp något nytt.
Hur ser ert erbjudanden till våra inkubatorbolag ut?
–  Det som vi erbjuder är dels konsultation rörande serverinfrastruktur och vilka lösningar som kan vara lämpliga för deras utveckling och affärsmodell. Vi ger även ordentliga rabatter på virtuella servrar för att man snabbt skall komma igång.
Vilka stora utmaningar tror du startups med digitala lösningar står inför?  
– Konkurrensen är stor så det gäller att hitta rätt från början för att inte bli frånåkt. En innovation är sällan så unik som man tror och man har alltid mycket kort tid på sig för att få den att flyga. Där kan vi bidra med subventionerade tjänster och stor erfarenhet av olika former av IT-lösningar. Genom att vi står för det tekniska kunnandet kan startuperna fokusera på affärsutveckling och marknadsföring.
jerker klang
Du har ett stort intresse för hästar, främst kallblodstravare. Berätta lite om det.
– Kallblodstravare är min stora passion. Det började med att mina barn körde ponnytrav, när de sedan flyttade hemifrån fortsatte jag med uppfödning av gotlandsruss och på senare år kallblodstravare. Jag både föder upp, tränar och tävlar. Tävlandet är framförallt på Bollnäs, Hagmyren, Gävle, Romme och Rättviks travbanor.
Vad skulle du säga vi som län har för styrkeområden, kontra svaga punkter?
–  Gävleborg har en fantastisk potential! Många mycket kreativa människor och en öppen attityd. Förbättringspotentialen jag ser är att gävleborgaren i gemen tror lite för lite på sig själva och sin region. Vi behöver lite mera Zlatan-attityd så att vi får vår region att synas på kartan! Vi har väldigt många fler fördelar än kommunikationsvägarna härifrån …. Efter 25 år i Värmland, innan jag hamnade i Hälsingland, kan jag se en tydlig skillnad i attityd och hur man marknadsför sig. Både som företag, region och kommun.
 
Namn: Jerker Klang
Ålder: 54 år
Gör: Teknisk chef Transtema AreaX
Erfarenhet: Systemutvecklare, egenföretagare, konsult med mera med erfarenhet från över 30 år i IT-branschen.
Favoritcitat/motto: Livet blir vad man gör det till.
Favoritinnovation: Finns så många, från hjulet och framåt. Men RFID-chippet har revolutionerat identitetshantering inom så extremt olika områden, så det är nog en favorit.
 

Fakta Transtema Area X

Har drivit datacenter-verksamhet sedan 2008, först i Gävle men nu även på flera platser runt om i landet. Area X arbetar med den senaste tekniken och kan erbjuda såväl colocation, dedikerade servrar, virtuella servrar, virtuella datacenter och molnbaserad backup. De har även kunskap att sätta upp blandade miljöer där en del ligger i deras datacenter och en del i kunderas egna datahallar. Area X affärsidé är att tillhandahålla den bästa serverinfrastrukturen till ett konkurrenskraftigt pris. Givetvis lagras all data i bolagets datacenters i Sverige. Målgruppen är företag som behöver en stabil serverinfrastruktur för sina produkter i molnet och/eller utvecklingsservrar i kortare eller längre projekt.