Ljusdals ängelinvesterare går in i Tregion 2

Bild till artikeln
24 oktober 2024

Hon var en av de första att investera i Tregion Startup Invest, ängelinvesteringsbolaget med målet att tillgängliggöra riskkapital utanför storstadsregionerna. Hon innehar också en styrelsepost i bolaget. När Tregion 2 nu är på gång går hon återigen in med kapital. Vi pratar riskkapital och regional utveckling med Julia Öhman från Ljusdal.

 

Du har engagerat dig i ängelinvesteringsbolaget Tregion Startup Invest – berätta om det engagemanget?

Som en del i att kunna leva och arbeta i den här delen av landet tycker jag att det är viktigt att det finns möjligheter att växa och utvecklas här. Ett sätt är se till att det finns tillgång till finansiering för innovativa bolag i våra regioner genom privata regionala investerare, vilket ligger till grund för Tregion. Att jobba tillsammans med investerare från Västernorrland, Dalarna och Gävleborg gör att vi inte bara tar tillvara på kunskapen som finns utan vi ser till att den blir kvar samt låter andra ta del av den. Att skapa plattformar och platser för investerare att träffas gör också att det kan komma fler samarbeten som skapar ännu mer utveckling för regionerna. Just detta nätverk är viktigt för mig som investerare då det finns flera att diskutera möjligheter och utmaningar med samt att vi tillsammans kan skapa något bra och hållbart.

– Eftersom Tregion är en ny satsning i vår region finns det många saker att göra för att hela tiden förbättra arbetet gentemot de bolag som vi investerat in – men även för de bolag som söker kapital. Jag här med i styrelsen och där vi jobbar för att på bästa sätt förvalta våra bolag men även för att starta upp fler Tregion-bolag så att vi kan hjälpa fler innovationer att komma ut på marknaden. Jag har valt att investera i ett av bolagen i Tregion och under det kommande året har flera flaggat för att de kommer att ta in mer kapital. Jag ser fram emot att följa det och jag hoppas att jag kommer att ha möjlighet att följdinvestera i några av dem.

 

Idag går endast 0.3 procent av allt riskkapital i Sverige till bolag grundade av kvinnor. Vad ser du som nycklarna till att förbättra den siffran?

Jag tror att det finns flera lager i detta, till exempel det fakta att det endast är 25 % av alla aktiebolag som drivs av kvinnor. Det gäller att kvinnor får möjligheten i alla olika steg när det gäller att satsa på sina bolag. Först ska man våga starta ett bolag och tro på sin idé med allt vad det innebär med att få ihop familj och annat. Sen behöver man hjälp med att sätta upp affärsmodell, organisation, finansiering med mera, för att slutligen få möjligheten att gå vidare till investerare och pitcha för sin idé/sitt bolag. Jag tror att man i dessa led hela tiden utvecklas och blir bättre – det kommer fler och fler förebilder med kvinnliga bolagsgrundare som lyckats. Det är en del i att förbättra siffran. En annan del är att det behövs fler kvinnor som investerar. Det finns fakta som tyder på att man investerar i det man känner till men också för att få in det kvinnliga perspektivet i en investering.

 

– Ytterligare en aspekt är i vilka sammanhang en som kvinna pitchar sina idéer/bolag. Jag var själv på ett möte nyligen där man pratade om att man som kvinnlig investerare blir erbjuden deals som har att göra med barnmat, mens- och klimakterieprodukter. Detta är bra produkter med stora möjligheter men varför ska bara kvinnor investera i dem? Jag tror att man behöver bli bättre på att bjuda in kvinnor till sammanhang där det både finns kvinnor och män, att bli mer diversifierade i sina möten för att förstå vad som behövs. Vi vet att när det är en blandning av människor i en grupp så blir det oftast bättre, att ett bolag som drivs av både män och kvinnor har större förutsättningar att lyckas.

 

Vad vill du säga till personer med intresse av att investera i startups, och som ännu inte blivit en del av Tregion?

Att man ska ta chansen genom att kontakta en inkubator i den del av landet man befinner sig. Just att investera i ett bolag som är kopplat till en inkubator blir enklare eftersom bolaget har hjälp med flera aspekter i sitt bolagsbyggande. Statistiken säger att ett bolag som fått hjälp av en inkubator har större chans att lyckas. Det finns också flera nätverk av investerare runt om i landet som jobbar med startups och dem kan man kontakta. Att investera i startups innebär en stor risk men det ger också en möjlighet att få vara med på en otrolig resa och utvecklas efter vägen. Jag vet att det finns så många duktiga företagare i vårt län och det skulle vara så kul att få med dem som investerare i Tregion. Tänk bara på den kunskap de har av att driva bolag i våra regioner med de möjligheter och utmaningar som finns här, det är verkligen något att ta tillvara på!

 

Vill du veta mer om Tregion? Kontakta vår finansieringsansvarige Albin Söderström eller läs mer här.