Lovisa of Sweden och Enava tilldelas 300 000:- var av Vinnova!

Aktuelltenavainnovationlovisa of swedenNyheter
Bild till artikeln
20 april 2021

I hård konkurrens har två Movexum-bolag tilldelats 300 000:- var genom Vinnovas utlysning Innovativa Startups. Lovisa of Sweden och Enava är bolagen vars ansökningar beviljats och som nu också har chans på ytterligare 1 miljon kronor i nästa steg. Från Gävleborgs län har också bolaget LifePulse, som coachats av Propell, beviljats medel. Det är första gången som bolag aktiva i Gävleborg tilldelats medel i utlysningen.

– Av de elva coachade startups från Movexum, Propell och Sandbacka Science Park som deltog i förberedelserna inför ansökningarna beviljades tre medel i en supertuff konkurrens, berättar Movexums VD Ulrika Malmqvist. Lovisa of Sweden, Enava och LifePulse utgör 9% av närmare 1 000 ansökningar.

Initiativet att ge regionala bolag bättre förutsättningar att lyckas med sina ansökningar till utlysningen kom från Propell som genom Martin Askne och experter inom RISE tillsammans med Movexums affärscoach Gunilla Roberg genomfört förberedande seminarier och workshops.  Bolagens ansökningar till VInnova har bedömts av tre av varandra oberoende experter inom det ämnesområde som varit relevant för ansökan. Bedömarnas rekommendation har sedan legat till grund för Vinnovas beslut, enligt ansökningsomgångens rankinglista med betygen för ansökningarna.

– De workshop där bolag aktiva i Gävleborg fick möjlighet och stöd att vässa och finslipa sina ansökningar, har verkligen visat sig vara värdeskapande. Ett fint samarbete med Propell med flera som kommer att fortlöpa med fler omgångar, menar Ulrika Malmqvist.

Så här säger Lovisa Pettersson, grundare och VD på Lovisa of Sweden, om sin beviljade ansökan:

– Det känns väldigt fint att bli uppmärksammad av ett så stort organ som Vinnova. Det är ett kvitto på att den här innovationen är riktigt bra. Pengarna kommer att gå till att utveckla en hel kollektion för utomhuskontorsarbete och att ta fram en prototyp som ska testas i samarbete med Akademiska hus och Högskolan i Gävle. Workshopen inför ansökan som jag deltog i var väldigt viktig. Här fick jag hjälp med att strukturera i texten och förstå vad Vinnova värdesätter.

Lovisa of Sweden är bolaget bakom The Bug, en stol som är konstruerad för att stå utomhus och som kan rotera 360 grader. Tack vare det överhängande taket och de snedställda ribborna i ryggen stoppar den solens strålar som annars kan störa datorskärmen och användaren. Likaså stoppar den ljudvågor och skapar en behaglig miljö att jobba i.

Texten uppdateras med kommentar Ulrika Munther, grundare och VD Enava som jobbar med att ta fram och tillämpa innovativa lösningar för enskilda avlopp. som

Fakta Innovativa Startups

Förnyelsen av marknader, industrier och samhällen drivs och utvecklas genom konkurrerande innovativa idéer och initiativ från företag, innovatörer och entreprenörer. Genomutlysningen Innovativa Startups där 168 startup-bolag med innovativa affärsidéer får dela på 50 miljoner vill Vinnova vill skapa förutsättningar för företag att utveckla sina verksamheter när annan finansiering är svår att få.  
 
– Osäkerheten och riskerna som startups tar genom att våga testa nya teknologier, varor eller tjänster är en viktig drivkraft när det kommer till förnyelsen av marknader och samhällen. Det kan vi se när flera av de innovativa lösningarna som får finansiering svarar mot behov som uppkommit under pandemin, säger Emelie Falk, ansvarig för utlysningen på Vinnova.