Modigt och nytänkande ledarskap: Söderham prioriterar innovation och framväxten av nya bolag

Bild till artikeln
18 juni 2025

Söderhamns kommun är en modig och framåtlutad nyckelspelare i Gävleborgs innovationslandskap. Genom sitt innovationspartnerskap med Movexum visar kommunen att innovation och entreprenörskap är långsiktiga prioriteringar. Kommundirektör Camilla Niss berättar varför stödet till nya innovativa bolag är så viktigt – och vilket problem hon själv skulle vilja vara med och lösa.

Varför är det viktigt att stötta framväxten av nya innovativa bolag i Gävleborg?

–  Vår region har stora möjligheter framåt men också en hel del utmaningar och det är viktigt att vi satsar på innovation och förnyelseförmåga. Jämför man oss med andra regioner står det klart att vi behöver samla krafterna. Till exempel visade REGLABs1 senaste mätning (2021) att Gävleborgs samlade innovationsindex var lägst i landet. Att satsa på framväxten av nya innovativa bolag är ett sätt att stärka förnyelseförmågan i regionen, säger Camilla Niss.

Hur ser du att innovationspartnerskapet med Movexum stärker Söderhamns, och Gävleborgs utveckling?

–  Genom innovationspartnerskapet sätter vi gemensamt fokus på innovation och för upp förnyelsefrågorna högre på agendan. Olika kommuner – och regioner – har olika förutsättningar och det är därför viktigt att vi gemensamt kommer fram till hur vi ska stötta framväxten av nya innovativa bolag och befintliga företags förnyelseförmåga.

Hur arbetar ni i Söderhamn för att bygga en kultur där innovation och entreprenörskap kan växa?

–  Vi arbetar på flera sätt med att främja innovation och entreprenörskap i Söderhamns kommun. För att öka vår egen förnyelseförmåga deltar vi till exempel i en förstudie tillsammans med RISE, Region Gävleborg och flera andra kommuner och som syftar till utveckling med hjälp av RISE AI-assistent. Skolan är också viktig för att skapa en kultur av entreprenörskap och till hösten startar vi ett samarbete mellan näringslivet och skolan genom ett beprövat koncept som kallas Trossen. Genom Trossen får ett företag kontakt med en skolklass och blir klassens ’företagarfadder’. Ett annat exempel på hur vi stärker innovationsklimatet är att vi i dagarna genomför en workshop med Movexum, kommunens näringslivsenhet och Näringslivsrådet i syfte att intensifiera vårt samarbete framåt.

Berätta om något spännande som händer i Söderhamn framöver!

–  Söderhamns redan idag mycket fördelaktiga logistiska läge kan ge oss ännu bättre förutsättningar för utveckling framgent, om infrastrukturella investeringar genomförs vad gäller väg, järnväg och elförsörjning. Kommunen gör också stora investeringar i Orrskärs hamn, så vi går mot en spännande framtid. Här och nu är det också mycket som händer i kommunen med etableringar inom flera områden. Vi ordnar också en hel del aktiviteter för att främja entreprenörskap, såsom nyföretagarträffar och företagarluncher. För den som är engagerad i utvecklingen av Söderhamns fantastiska skärgård och Jungfrukusten kan jag tipsa om en nätverksträff som hålls i Stenö på kvällen den 2 juni. Uppgifter om hur man anmäler sig finns på kommunens hemsida.

Om du fick drömma: vilken startup skulle du vilja bygga, alternativt vilket problem skulle du vilja jobba med att lösa?

–  För oss i Söderhamn och i länet i stort är det viktigt att vi jobbar ännu mer kreativt för att minska arbetslösheten. Särskilt ungdomsarbetslösheten är ett problem som jag vill bidra till att minska. Även om vi redan idag gör bra insatser behövs fler innovativa lösningar och verktyg för att få fler unga i arbete.

Kort om Camilla

Namn: Camilla Niss
Gör: Arbetar som kommundirektör i Söderhamns kommun.
Utbildning och erfarenhet: Hon är disputerad i industriell arbetsvetenskap vid KTH och har i sin forskning intresserat sig för projektorganisering, innovation och digitalisering. Hon var tidigare avdelningschef för forskning och kunskapsuppbyggnad vid Riksarkivet och har också haft ledningsroller som prorektor, akademichef och vicerektor för innovation vid Högskolan i Gävle.