Sök
Stäng denna sökruta.

Movexum i startup-världens mecka: Silicon Valley!

Silicon Valley i Kalifornien, USA, är hemvist för över 40 000 startups. Sedan 1980-talet har området blivit en symbol för koncentrerad och snabb högtekniskt baserad tillväxt. Just nu befinner sig vår affärscoach Johan Wickenberg där för ett lärprogram arrangerat av SISP med fokus på mobilitet, indtech, life science (med deeptech, AI och hållbarhet som genomgående). På plats finns även acceleratorbolaget DealPotentials VD Daniel Antonsson.

Johan, berätta vad som händer i Silicon Valley?
– Syftet med resan är att få ökad kunskap om USAs innovationsekosystem för att bättre kunna hjälpa våra startups från Gävleborg att växa globalt, samt att fördjupa samarbetet med viktiga aktörer i The Bay Area i Kalifornien. Målet är att fler av de bolag som kommer till oss på Movexum ska guidas rätt i det amerikanska ekosystemet och på så sätt öka sina möjligheter att växa internationellt. Under resan kommer vi att träffa bland annat Nordic Innovation House, flera investerarfirmor, ENRICH utbytesprogram för startups, Berkeley och Stanford university, inkubatorer och acceleratorer. Vi kommer att diskutera trender inom innovation, finansiering och möjligheter för svenska startups i Silicon Valley. Ett späckat program som jag tror kommer att betyda mycket för oss.


Du deltar i ett lärprogram, vad innebär det?

– Programmet är uppdelat i två delar. Del 1 innebär det att jag får träffa personer och organisationer för att lära mig så mycket som möjligt om hur det fungerar att bygga vidare sin startup i Silicon Valley; vilka kontakter man behöver, organisationer som kan vara behjälpliga osv. Vi kommer även att besöka Stanford och Berkeley University och träffa relevanta personer inom startupvärlden där. Den första delen i programmet genomförs i Palo Alto och San Fransisco (the Bay Area). 

Del 2 av programmet är en marknadsresa med ett av våra acceleratorbolag, DealPotential, som undersöker möjligheten att etablera en verksamhet i USA. Vi kommer att träffa potentiella kunder, investerare samt startups som gjort resan tidigare. Vi har även ett möte inbokat med Nordic Innovation House och deras jurist för att se hur de kan hjälpa till vid etablering. Det kommer att bli mycket hands-on och oerhört lärorikt att vara med och stötta ett case live på plats

”Jag har jobbat i branschen i fem år och Silicon Valley har alltid funnits med i snacket från både mentorer och startups .. så att själv få uppleva det är fantastiskt.”

Hur länge blir du borta?
– Jag är i USA till den 20 september. Den första delen av resan gör jag tillsammans med vår branschorganisation SISP och fyra andra ledande inkubatorer i Sverige. Den andra delen gör jag med vårt acceleratorbolag DealPotential AB.

På vilket sätt kommer den här satsningen att gynna Movexums kunder?
– Genom att vi etablerar viktiga kontakter, fördjupar samarbeten och ökar vår kunskap om hur innovationsekosystemet fungerar i USA stärker vi vårt internationaliseringserbjudande. Tack vare detta kan vi på Movexum erbjuda våra innovativa startups en väg in på den amerikanska marknaden, lotsa dem rätt i innovationsekosystemet och sammanföra dem med rätt kontakter.

Vad innebär det för dig personligen att få uppleva Silicon Valley?
– Det är otroligt lärorikt, det märker jag redan nu efter bara några dagar. Lite av en dröm också så klart, att få möjlighet att besöka Silicon Valley som länge varit en startup hub där ”allt” händer. Jag har jobbat i branschen i fem år och Silicon Valley har alltid funnits med i snacket från både mentorer och startups .. så att själv få uppleva det är fantastiskt. Speciellt med ett sådant här upplägg!

Vad ser du mest fram emot under resan?
– Mötena med startups i Silicon Valley som sjävla gjort resan – att få höra deras historier. Självklart också att få träffa amerikanska investerare och andra intressanta aktörer som är med i programmet. Sist men inte minst, det jobb vi kommer att göra med DealPotential på plats. Det ska bli otroligt spännande att se hur de tas emot over there – samt vilka utmaningar och möjligheter vi kommer att möta!

Som tidigare berättat kommer Johan under resan andra del få sällskap av Daniel Antonsson, medgrundare och VD för bolaget DelPotential. Såhär säger han om möjligheten att få träffa investerare och potentiella kunder i USA:

– Som medgrundare till ett techbolag är det naturligtvis en dröm som går i uppfyllelse att få åka på affärsresa till Silicon Valley och visa upp sig för några av världens ledande investmentbolag. Nordamerika är vår huvudmarknad och det ska bli intressant att ytterligare få chansen att fördjupa nya och fler affärsrelationer. 

Fler nyheter

Designduo satsar på hemmakontor

Nu välkomnar vi till inkubatorn ännu ett bolag vars idé inledningsvis var ett examensarbete. Designduon Evelina Turesson och Andreas Berggren ska tillsammans med Movexum affärsutveckla sitt koncept för hemmakontor; Sand & Björk.

Läs mer »

Är du vår nya affärscoach?

Vi erbjuder ett roligt och utmanande jobb på en arbetsplats där vi jobbar framåtlutat men också reflekterade. Självklart driver och brinner vi för frågor som mångfald, jämställdhet och hållbarhet.

Läs mer »

Sprint X 2.0 är i gång – ”Vi kom långt redan i förra Sprint X projektet, men det finns mer att göra så vi är glada att få driva ett nytt projekt i ytterligare tre år”

Syftet med det nya projektet, Sprint X 2.0, är att vidareutveckla och fördjupa det arbete som påbörjades i Sprint X. Målet är att nå ut till och stötta fler entreprenörer och innovatörer i länet, samt att öka kompetensen inom internationalisering, kapitalanskaffning, hållbarhet och effektiva team hos Movexums startupbolag.

Läs mer »

Anmälan till nyhetsbrev

Den här webbplatsen använder sig av cookies.