Nina Holmblad från NITIU är en Sveriges tio mest innovativa entreprenörer 2020!
Idag klockan 13 presenterades Sveriges tio mest innovativa entreprenörer som får ta emot ÅForsks Entreprenörsstipendium. Årets stipendiater har affärsidéer inom områden som AI, energi, skog, smarta material, medtech och kommer från inkubatorer och science parks över hela landet. En av dem är Nina Holmblad från Gävle, delägare och grundare i Movexums inkubatorbolag NITIU. Stipendiet på 200 000 kronor som Nina Holmblad får ska enligt ÅForsk ”stötta entreprenören i förverkligandet av sin affärsidé”.
NITIU är sedan 2019 ett inkubatorbolag på Movexum. Hos oss har Nina tillsammans med delägarna Patrik Eriksson och Michail Stockfelt fått stöd i arbetet med NITIUS patenterade makrostruktur som gör stålkonstruktioner starkare och lättare. Makrostrukturen håller nu på att vidareutvecklas genom applikationer som tillåter lagringar av vätgas – inledningsvis vätgastankar. Pengarna från ÅForsk kommer för NITIUS räkning att användas för att tillsammans med Jönköpings Universitet bedriva en förstudie för att påvisa potentialen av NITIUs unika ytbehandlingsteknik för vätgastankar för tunga fordon.
Nina, vad betyder stipendiet och forskningsanslaget från ÅForsk?
– För oss betyder det att vi kan fortsätta vår resa att söka efter de unika lösningar som finns inom svensk industri och lärosäten som kan förverkliga vår vision.
Berätta lite om den förstudie ni hoppas kunna genomföra med Jönköpings Universitet?
– Vi vet att vi med vår tekniska lösning kan tillverka lätta tryckkärl som tål högt tryck. Vår målsättning med forskningsprojektet är att tillverka ett av världens lättaste och starkaste tryckkärl för vätgas.
Extra goda nyheter i tider som detta – har Corona-viruset påverkat er verksamhet på något sätt?
– Vi tror att världen efter Corona kommer att ställa högre krav på en snabbare energiomställning mot klimatneutrala lösningar, såväl inom industrin som inom transportsektorn. Då kommer vårt tryckkärl vara en av de innovationer som möjliggör den omställning som marknaden kommer att efterfråga.
ÅForsk skriver i sitt pressmeddelande som publicerades kl. 13 idag: ”Entreprenörernas gemensamma nämnare är att de driver spännande och nytänkande företag som utvecklats inom det akademinära innovationsekosystemet som inkubatorer, science parks eller innovationskontor vid högskolor och universitet. Tekniken och tjänsterna som ligger till grund för de tio utsedda entreprenörernas idéer har förankring inom forskning och utveckling med hög innovationshöjd. Stipendiaterna har genomgått en nomineringsprocess där affärsutvecklare från regionalt baserade innovationsmiljöer över hela landet haft möjlighet att nominera entreprenörer och stipendiaterna tilldelas stipendiet för att de med sina lösningar, tjänster och produkter kan skapa positiva effekter för samhällsutvecklingen.”
– ÅForsk vill stimulera och göra det möjligt för ambitiösa entreprenörer med drivkraft att ta sina idéer till nästa nivå. ÅForsk Entreprenörsstipendium är ett erkännande och ett stöd riktat till entreprenörer med ambition och förmåga att stärka svensk innovationskraft, säger Anders Snell, verkställande ledamot i ÅForsk. Anders Snell fortsätter: Samhället står inför omfattande utmaningar, inte minst i rådande situation i både Sverige och övriga världen, samtidigt så finns det innovativa idéer som kan hjälpa oss att möta dessa.
Ulrika Malmqvist, VD på Movexum, om stipendiet;
– NITIU är ett mycket intressant spetsbolag som med ett väldefinierat team, en nyskapande teknologi och hög kompetens kan bidra till lösningar inom flera industriella och samhällsrelaterade segment. De har tillsammans med vår affärscoach Richard Hainsworth arbetat ambitiöst och är väl förtjänta av denna fina utmärkelse. Vi vill gratulera dem till fina resultat så långt och ser fram emot att se mer av dem i en nära framtid.
Kontakt: Nina Holmblad, NITIU, nina.holmblad@nitiu.se
Ulrika Malmqvist, VD Movexum, ulrika@movexum.se
Hela listan – Tio innovativa entreprenörer som tilldelas ÅForsk Entreprenörsstipendium 2020
Torbjörn Olsson Mittuniversitetet; Bizmaker. Affärsidé: TRAP – drönarstörare som med hjälp av AI och mjukvarustyrd radio kan sända ut radiosignaler för att förhindra drönare att flyga där de inte får flyga.
Jacob Hjalmarsson Linköpings universitet; LEAD. Affärsidé: Arboair – IR-kamera ansluten till en drönare som upptäcker barkborreangrepp på skog. Angripna eller stressade träd visas genom färgskiftning i RGB eller IR.
Helena Linge Lunds universitet; Ideon Innovation. Affärsidé: CiCADA Health – en unik behandlingsdatabas som täcker 45 år av barncanceröverlevares behandlingsdetaljer samt utfallsdata som ger sjukvården möjlighet att vara proaktiva innan sena effekter utgör en allvarlig hälsopåverkan.
Mylad Chamoun Stockholms universitet; STING. Affärsidé: Enerpoly – uppladdningsbara zinkjonbatterier för storskalig energilagring användbara för olika typer av målgrupper.
Sara Mangsbo Uppsala universitet; UIC. Affärsidé: IMMGAP – en plattform som effektivt nyttjar kroppen som fabrik för att producera immunceller som kan eliminera cancerceller.
Simon Isaksson Chalmers Tekniska Högskola; Chalmers Ventures. Affärsidé: Aquammodate – vattenreningsfilter med hög selektivitet och 100 gånger lägre energiåtgång.
Johanna Nissén Karlsson Chalmers Tekniska Högskola; Chalmers Ventures. Affärsidé: Vividye – teknologi som på ett enkelt och miljövänligt sätt färgar, avfärgar och omfärgar textilier.
Nina Holmblad Högskolan i Gävle; Movexum. Affärsidé: ILS – nya lösningar för vätgaslagring som kan underlätta, grön transport, logistik och mobility såväl som klimatsmart energilagring.
Linnea Bergman Linköpings universitet; LEAD. Affärsidé: Solar Bora –nyckelfärdigt system/elnät där elnät inte finns som kan driva till exempel belysning, induktionsplattor, verktyg och kyl/frys.
Wissam Aoud Chalmers Tekniska Högskola; Chalmers Ventures. Affärsidé: Omen – forskningsbaserade cybersäkerhetslösningar i form av mjukvara för IoT-baserade system, som självkörande bilar eller kraftverk.
Observera att listan inte ska ses som en rankning av stipendiaterna.
Bakgrundsinformation om ÅForsk Entreprenörsstipendium