Sök
Stäng denna sökruta.

NITIU delar med sig av datakapacitet i kampen mot Covid-19

Ur kriser föds innovation och i svåra tider tycks solidaritet växa och gro som aldrig annars. Hatten av för vårt inkubatorbolag NITIU som i kampen mot Covid-19 gått med i ett välgörenhetsinitiativ som stöttar forskningen. Här i NITIUS serverhall delar de nämligen med sig av sin datakapacitet som i sin tur tillgängliggörs och används av forskare som behöver hög datakapacitet för att kunna utföra beräkningar och tester; som till exempel att vika proteiner på en miljon olika sätt. Målet är att komma fram till hur Covid-19-viruset fungerar och replikerar för att därefter framställa vaccin eller andra former av behandling.

Michail Stockfelt i NITIUS serverhall.

– Folding@Home har funnits i 20 år, man tankar ner en programsnutt som sen ligger i bakgrunden och nyttjar datorn när den annars bara står oanvänd. Det är helt automatiskt, och forskare världen över har använt det till proteinforskning av alla de slag – huvudsakligen för att hitta botemedel mot en lång lista sjukdomar, på senare tid främst Covid-19 förstås. Den sammantagna beräkningskraften på miljontals datorer världen över är något i stil med 1.5 exaFLOPS, vilket i runda slängar är tio gånger mer än världens snabbaste superdatorer, berättar Michail Stockfelt, delägare NITIU.

Visst är det ett fiffigt och fint sätt att stötta forskning på? Vill du veta mer och kanske själv gå med i projektet? Läs mer här; https://foldingathome.org/covid19/

Fler nyheter

Designduo satsar på hemmakontor

Nu välkomnar vi till inkubatorn ännu ett bolag vars idé inledningsvis var ett examensarbete. Designduon Evelina Turesson och Andreas Berggren ska tillsammans med Movexum affärsutveckla sitt koncept för hemmakontor; Sand & Björk.

Läs mer »

Är du vår nya affärscoach?

Vi erbjuder ett roligt och utmanande jobb på en arbetsplats där vi jobbar framåtlutat men också reflekterade. Självklart driver och brinner vi för frågor som mångfald, jämställdhet och hållbarhet.

Läs mer »

Sprint X 2.0 är i gång – ”Vi kom långt redan i förra Sprint X projektet, men det finns mer att göra så vi är glada att få driva ett nytt projekt i ytterligare tre år”

Syftet med det nya projektet, Sprint X 2.0, är att vidareutveckla och fördjupa det arbete som påbörjades i Sprint X. Målet är att nå ut till och stötta fler entreprenörer och innovatörer i länet, samt att öka kompetensen inom internationalisering, kapitalanskaffning, hållbarhet och effektiva team hos Movexums startupbolag.

Läs mer »

Anmälan till nyhetsbrev

Den här webbplatsen använder sig av cookies.