Ny affärscoach på plats!

AktuelltNyheter
Bild till artikeln
16 oktober 2020

Med internationell bakgrund och lång erfarenhet av såväl affärsutveckling som kapitalanskaffning blir Movexums senaste rekrytering ännu ett skarpt tillskott till teamet. Angelica Adamski, som idag börjar som affärscoach hos oss, älskar att se människor växa i sina yrkesroller och ser fram emot att få vara med på våra entreprenörers resa som bygger tillväxt i regionen.

Angelica Adamski är utbildad ledarskapscoach och affärsutvecklare med erfarenhet av att jobba såväl med startups som med globala storbolag. Hennes kunskaper och kompetenser har efterfrågats internationellt varpå hon arbetet för finansinstitut som B2B-bolag i länder som Sydafrika, Tyskland och Chile. Hon är styrelsemedlem i Aerogel, ett alumnibolag till Movexum.

Hej Angelica – och välkommen till Movexum! Berätta vad det var det som lockade dig med rollen som affärscoach hos oss?

– Det känns jätteroligt att få vara ett stöd i och vara med om att starta upp nya bolag som skall bli både regionens och Sveriges framtid. Utan innovationer stannar Sverige och det är därför så viktigt att innovatörer får stöd när det gäller det rent affärsmässiga. Att få vara med om detta är det som lockade mig mest i rollen som affärscoach.

Vad tar du med dig från dina tidigare roller och uppdrag?

– I mina tidigare roller har jag både startat upp organisationer från början. De har därefter vuxit och blivit affärsdrivande bolag. Därför tar jag med mig hur man startar en verksamhet, skaffar kapital till den och bygger ett företag som kan leva länge i framtiden.

Ett utpekat utvecklingsområde hos oss är finansiering – och hur vi ska bygga ett finansieringsnätverk som våra bolag kan vända sig till när det gäller kunskap och externt kapital. Du har erfarenhet av att jobba med just detta – berätta lite om hur du tänker kring hur vi bättre kan kratta banan för bolag som befinner sig i tidiga stadier av sin affärsutveckling?

– Det stämmer att jag har erfarenhet av just kapitalanskaffning, både för små och lite större företag. Det är en oerhört viktig bit för innovationsbolag att kunna skaffa kapital och ju fler verktyg vi utrustar dem med, desto bättre kommer de att lyckas. Här kan vi både bygga nätverk men också locka investerare till regionen genom de innovationer som våra bolag har med sig.

Du driver eget där du jobbar med coaching och mentorskap – berätta lite om dina yrkesval och vad som driver dig?

– Det som intresserar mig mest är att se människor lyckas. Det är därför jag har jobbat så mycket med ledarskap och coaching genom min karriär. Alla kan alltid göra lite bättre och att få vara med om att någon hittar det som behövs inom sig är stort.

En av våra antagningskriterier är att man som entreprenör ska vara driven – berätta lite vad du skulle vilja se eller leta efter hos en entreprenör som ligger i startgroparna?

– För att lyckas behöver man ha en mycket tydlig målbild och en ganska snabb framfart, dvs man behöver som du säger vara driven. Det innebär att man inte får vara rädd för de utmaningar som kommer under resans gång utan förbereda sig för dem och se det som att man lär sig av allting. Vidare måste man inte bara älska sin innovation utan också att driva företag med allt vad det innebär.

Hur ser du på innovationsstödsystemets roll gällande de samhällsutmaningar som Agenda 2030 pekat ut?

– Det är via innovationer som vi driver samhället framåt i riktning mot Agenda 2030. Därför är ett stödsystem för innovatörer helt väsentligt för att komma framåt vad gäller FNs hållbarhetsmål. Det är viktigt att vi alla bidrar till en bättre värld.

Vad ser du mest fram emot med att få börja coacha idébärare och entreprenörer?

– Jag ser fram emot att träffa dem alla och få vara en del av den entusiasm som ofta kommer med innovationer. Det ger energi och jag ser fram emot att få vara en del av den.

Slutligen, nämn en favoritinnovation!

– Det är jättesvårt att välja ut en innovation då alla är så fantastiska så jag tror att jag får avstå från det. Alla har något mycket speciellt som leder dem framåt och kanske är det något av dessa innovationer som en dag kommer att bli det nya Sandvik eller Ericsson.

Angelica Adamski

Bakgrund: Utbildad ledarskapscoach och affärsutvecklare. Har bland annat arbetat som managing director och global head för Sandvik, finansdirektör för Siemens i Afrika och interims-VD för Chromofora. Femspråkig, talar bland annat flytande franska, tyska och ryska. Styrelsemedlem i Aerogel. För närvarande bosatt i Stockholm samt Sydafrika men letar boende i Gävle.