Nya finansieringsmöjligheter för regionala startups

Bild till artikeln
8 oktober 2024

Finansiering för bolagsutvecklade insatser i startups som befinner sig i början av sina resor kan vara knivig. Traditionella företagslån går ofta bort då kraven på återkommande försäljning sällan uppfylls. I regionen finns ett antal innovationscheckar att söka och Almi GävleDala erbjuder finansiering för startups. Ängelinvesterarnätverket Tregion som uteslutande investerar i Movexum-knutna bolag har de senaste året varit ett verktyg i Movexums finansieringserbjudande och nu lanseras ytterligare ett. Genom arbetet inom området kapital i projektet Sprint X tillgängliggörs nu ett nytt innovationslån, Movexum erhållit projektmedel från Sparbanksstiftelsen Nya som matchas med ett kompletterande lån från Almi Företagspartner för att testa detta finansieringsverktyg på fem regionala startups. Upplägget bygger på ett framgångsrikt motsvarande projekt i Örebro.

 

albin söderströmAlbin Söderström är projektledare för kapital på Movexum och berättar följande om lånet:

– Det nya lånet kan ses som ett komplement till de befintliga innovationslån som idag finns tillgängliga på marknaden. Lånet fyller en lucka i finansieringsresan för tidiga bolag som har begränsade finansieringsmöjligheter. Det här medlet fungerar som en brygga för att ta sig vidare på sin resa. Alla bolag som är inne i något av våra inkubator- eller acceleratorprogrammet har möjlighet att söka. Lånet är ett resultat av arbetet som gjorts inom kapital i vårt Projekt Sprint X där ett av våra mål varit att bidra med ytterligare finansieringsmöjligheter till att våra högpresterande bolag som tar sig framåt och uppåt.

Ljuset i tunneln!

Ulrika Munther, grundare och VD på Enava, är den första av Movexum bolag som sökt och beviljats medel från lånet. Så här säger hon om Enavas resa och vad lånet ger dem för möjligheter framåt.

– I början när man startar finns ofta lite ”soft funding” tillgängligt men sedan upplever jag att det är ett stort glapp i systemet fram tills att man är i stadiet för att kunna stänga en såddrunda på +10 MSEK. Vi har bootstrappat i flera år, har lånat pengar från närstående och Almi företagspartner, fått stöd från Vinnova, Region Gävleborg och Ahlgrens donationsfond, har vunnit pitch-tävlingar, använt krediter, förhandlat med leverantörer, teamet har satsat sin tid, och jag har tagit privata lån, vi har lagt miljoner på att komma dit vi är idag.

Ulrika fortsätter.

– Nu har vi en patentsökt prototyp/MVP, vi har ett stort intresse från alla användargrupper och står i startgroparna inför en ny fas i bolaget. Vi har intresse från flera investerare och var nära att stänga en runda på fem miljoner under Q2. Vi behöver bara göra en satsning för att kunna uppvisa lite mer traction, innan vi kan stänga rundan. Men det såg mörkt ut ett tag, då vår runway inte gick att stretcha så mycket mer. Det som återstod var typ att sälja huset, och det gick inte min man med på. När vi fick vetskap om det nya lånet som Movexum jobbat fram så tändes ett starkt ljus i tunneln igen! Vi har ju en plan, och det här ger oss möjlighet att komma över den sista tröskeln. Jag skulle säga att vi funnit vägvisaren för att hitta ut ur dödens dal.

Almi GävleDala om det nya lånet och samarbetet

– För oss på Almi GävleDala så är det viktigt att finansiera innovativa företag med drivkraft att vara med och forma framtiden. I det här fallet gör vi det i nära samarbete med Movexum där vi har möjlighet att utveckla vårt samarbete och hitta nya sätt att arbeta på. Vi ser det som ett gott komplement till våra redan befintliga finansieringsformer för att kunna göra ännu mer för startups, säger Anna Norgren, affärschef på Almi GävleDala.