Nya inkubatorbolaget Klywa utmanar BI-branschen

IBOklywaNyheterOkategoriserad
Bild till artikeln
28 augusti 2018

Som vi berättat om tidigare så erbjöds majoriteten av deltagarna i vårens Boost Chamber plats i vårt inkubatorprogram. Håkan von Matern med bolaget Klywa har sedan sommaren arbetat vidare med sin  digitala BI-lösning Klywa Access i inkubatorn.

Håkan, vad ser du fram emot under de kommande 18 månaderna?
– Att verkligen få igång företaget och att få in flera kunder.
Kan du berätta lite om Klywa och hur idéen uppkom?
– Jag jobbade på Sandvik/SMT med BI (Business Intelligence) och ansvarade för en BI-miljö med cirka 900 användare globalt. Vi löste och utvecklade alla delar av BI under ett par år, men kunde inte göra något bra åt accesserna. Jag tog dialog med Qlik, Microsoft och sökte på nätet efter bra lösningar – men hittade inget bra. Fick då en idé om att ta fram en roll-baserad lösning – och utredde om det gick att göra i Excel, vilket visade sig vara omöjligt. Jag och min konsultkollega Magnus (vi har varit nära kollegor i fem år) fortsatte då att diskutera och modellera möjliga lösningar på fritiden. Efter några månader fick Magnus en eureka-upplevelse och vi kände att vi nu hade en lösning på ett problem som är allmängiltigt för otroligt många företag. Vi sökte och spelade in ytterligare två partners, en otroligt duktig systemutvecklare/arkitekt och en marknads- och försäljningsperson, båda med gedigen erfarenhet från systemutveckling från ett mindre IT-företag. Vi har därefter tagit fram en första prototyp som vi fick att fungera i mars 2017, vilket var en milstolpe där vi fick bevisat att tekniken fungerar. Vi grundade vårt aktiebolag i januari 2018 och vi har fått vår första kund i maj 2018.
Vad hoppas du få ut av inkubatorprocessen?
– Ett bollplank, att få ställa svåra frågor och någon som ställer rätt frågor till mig. Möjligheten att få arbeta i en stimulerande arbetsmiljö och att chansen att få träffa andra entreprenörer för att både ge och få input.
Är det några särskilda utmaningar vi vill fokusera på?
– Storskalig kommersialisering, automation av alla processer, sätta planer, uppföljning av aktiviteter med mera och kanske viktigast lära oss om kundernas behov och hur vi kan anpassa oss, vårt system och våra processer för att bli så bra som möjligt.
Vilken är Klywas största utmaning just nu?
– Att hitta fler kunder som vågar vara tidigt ute och testa något oprövat. Kunder som litar på vad vi erbjuder och att vi kan stå för våra löften. Endast stora kunder är intresserade av den här lösningen och de tenderar att kräva väldigt mycket.
Var befinner sig Klywa om fem år?
– Vi var växt lavinartat omsättningsmässigt till 50-100 msek. Vi har anställt inom främst försäljning och marknadsföring, men även support och utveckling.
Håkan von Matérn är 46 år och har cirka 20 års arbetslivserfarenhet som Business Controller och inom BI.