Nyemission och nästa steg för T&S Engineering Intelligence

AktuelltAlumniBolag berättartsei
Bild till artikeln
23 februari 2024

Våren 2022 kontaktades Movexum av Axel Skyttner, VD för det då treåriga bolaget T&S Engineering Intelligence, som utvecklar AI-mjukvara för automatisk granskning av tekniska ritningar. Efter att ha kommit en bit med sin affärsidé och fått ombord sina första kunder var Axel och hans två medgrundare tveksamma till om en inkubator hade något att erbjuda. Axel var skeptisk till processer – och som tur var var det ett ämne som aldrig dök upp under hans första möte med Richard Hainsworth, som sedermera kom att bli bolagets affärscoach. Förra måndagen, knappt två år senare, tackade Axel av såväl sin coach som hela teamet på Movexum.

Axel tackar Movexums VD Ulrika Malmqvist med blommor – även Richard Hainsworth som varit bolagets affärscoach under Movexum-tiden fick en avskedsgåva.

Han beskriver själv sin och bolagets tid i Movexum som livsomvälvande och extremt lärorikt. Axel och hans team kom i mål med avsikterna i inkubatorprogrammet: att ha uppnått product solution och product market fit – det vill säga ha fått bekräftat att T&S innovativa affärsidé löser problem och behov samt har en betalningsvillig marknad. Bolaget är därmed upptagna som alumner, ett beslut som tagits av styrelsen i Movexum.

Grattis Axel, och tack för er tid här på Movexum. Vad blir ert nästa steg?

– Nu flyttar vi ut från Movexum till egna lokaler. Vi har ett distribuerat team med hubbar i såväl Gävle som i Linköping, Stockholm och Tyskland, så vi letar lokaler lättillgängliga om man reser med tåg. Vi i grundarteamet pratar mycket om nu att sätta teamet – det blir viktigt. Vi är fem anställda idag och räknar med att anställa fler. Kundintresset kan man säga att vi löst för 2024 och nu fokuserar vi på att göra så bra leveranser som möjligt för de bolag som redan nu har visat intresse. Vi har också kikat på ert internationella projekt, Northbound Scaleups, som vi tror kan vara relevant för oss.

Ni genomförde nyligen en nyemission där ni tog in pengar från Almi och från en privat investerare. Nu råkar jag ju veta att du varit lite tveksam till investeringar tidigare – berätta hur ni tänker kring det nu?

– Det har genomförts en konstant erosion i finansieringsfrågan av Richard, haha! Nej, det visade sig vara ett enkelt beslut. När vi började få mycket förfrågningar så fick vi svårt att kunna tacka ja till dessa utan att anställa och för att anställa behövde vi mer pengar på kontot. Vi landade i att det är mer riskabelt att INTE ta in riskkapital – vi trodde från början tvärtom. Och det är tur att vi tagit in investeringar, vi hade behövt tacka nej till flera spännande projekt annars.

Finns det något under resan som stuckit ut eller förvånat?

– Ja, att vi trodde att vi kunde det mesta när vi kontaktade er. Sedan insåg vi att aha, det kanske finns nåt att lära ändå. Sedan har man så att säga insett att man är lite sämre för varje halvår som gått. Allt har blivit större i våra ambitioner. En framgångsfaktor för oss tror jag var att vi under resans gång också bestämde oss för att skrota en av våra produkter. Sedan hade vi varit i gång i två år när AI slog igenom stort, så timingen har också varit viktig. Att vi med hjälp av pengarna vi fick från Ahlgrenska fonden kunde anställa en tysk säljare gjorde också skillnad och har gjort att vi kunnat ta oss in på den viktiga tyska marknaden. Som företagsledare har jag hela tiden blivit utmanad i Movexum – ofta med frågeställningar. ”Varför tänker vi inte dubbelt så stort” till exempel, eller ”Vad är det som säger att ett kundmöte varit bra bara för att det var trevligt?”. Inga stora grejer egentligen men aha-upplevelser som hjälpt mig att blicka framåt.

Hur har du upplevt att det är att driva eget bolag?

– Kanske inte så kämpigt som man kan tro. Det har varit perioder då det var mycket på samma gång eftersom alla tre medgrundare har småbarnsfamiljer, med det har gått bra ändå. Upplevelsen har varit väldigt lärorik, och omvälvande. Själv var jag från början mer intresserad av att bygga vår AI-granskning av ritningar med programmering och matematik, och mindre intresserad av företagande med allt vad det innebär, men nu uppskattar jag båda delarna lika mycket. Jag hade nog en bild av en VD som prestandadriven men under tiden har det blivit klart att det är okej att vara en VD som är nyfiken.

Om vi blickar tre år framåt – var befinner sig T&S Engineering Intelligence då?

– Det är väldigt mycket på gång nu. Om tre år har vi en stark kundbas i Sverige och Tyskland, har gjort en ny produktsatsning, etablerat oss på ytterligare en marknad och vidareutvecklat vår avancerade granskningsmjukvara.