Nytt bolag i inkubatorn: EqLab – klimatsmart energianvändning där elnätet inte räcker till

Som barn drömde Anders om en egen uppfinnarverkstad. Nu har drömmen blivit sann. I det egna bolaget EqLab får han utlopp för sin kreativitet och kan göra business av sina idéer. Först ut är produkten EqInverter – en portabel kraftfull 230V Powerbank utvecklad för att möjliggöra och underlätta arbete ute i fält.
Anders Olsson i Hudiksvall har byggt saker i hela sitt liv. Inspirerad av sin pappa som var ingenjör och en kusin med stort tekniskt intresse byggde han egna radiosändare redan som barn. Skolan var däremot ingenting för Anders, han trivdes inte och lärarna hade svårt att hänga med i hans höga tempo. För att få utlopp för sin energi och uppfinningsrikedom började han jobba som konstruktör parallellt med naturtekniska programmet på gymnasiet. Anders insåg snabbt att mekatronik var hans grej och vidareutbildade sig inom det. Därefter följde olika jobb inom tillverkande industri, bland annat som ansvarig för EMC på elsystem buss på Scania och programmerare hos krantillverkaren Hiab i Hudiksvall. 2018 blev Anders erbjuden en tjänst i en stor global industrikoncern som Global Electrification Manager.
– Det var ett intressant jobb men storbolagsbyråkratin tog knäcken på mig. Jag blev utbränd och sjukskriven och insåg att jag måste välja en annan väg i livet för att trivas och må bra, berättar Anders Olsson.
Lösningen blev att starta ett eget företag 2023. Nu bestämmer Anders själv vad han vill göra, med vem och i vilken takt. Anders drivs av att hjälpa de som mest behöver det. För att arbetet han utför ska kännas meningsfullt behöver hjärtat vara med. I företaget EqLab erbjuder han sin expertis inom E-mobility, styrsystem, projektledning och utbildning. Just nu fokuserar han helt på företagets första produkt EqInverter – en portabel kraftstation, utvecklad för arbete ute i fält.
– Under mina år som Global Electrification Manager kom jag i kontakt med det amerikanska bolaget Briggs & Stratton, en av världens största tillverkare av luftkylda bensinmotorer för kraftutrustning. De tillverkar även kraftfulla batterier och gav mig i uppdrag att tillverka en portabel powerbank där deras batterier kunde användas. Jag antog utmaningen och presenterade en prototyp några månader senare. Det var föregångaren till dagens EqInverter.
EqInverter går att likna vid en stor portabel powerbank. Med ett stabilt effektuttag på 3000W och Briggs & Strattons innovativa och utbytbara batterisystem, levererar EqInverter pålitlig ström utan avbrott. Det gör den perfekt att använda i alla miljöer och situationer där fast nätanslutning saknas. Med sin modulära design och höga verkningsgrad är den enkel att integrera i olika mobila plattformar och går att anpassa till flera olika användningsområden. Målgruppen är alla med behov av stabil el på ställen där fast nätanslutning saknas. På exempelvis byggarbetsplatser, musikfestivaler eller i militära fältläger kan EqInverter säkerställa att verktyg, belysning eller kommunikationsutrustning fungerar utan avbrott.
– Produkten är byggd för verkligheten. Den är stryktålig, enkel att använda och kompatibel med olika typer av batterier och maskiner. Det som gör den unik på marknaden är det modulära tänket och den höga batterikapaciteten, berättar Anders.
Anders produkt bidrar till ökad hållbarhet genom att den möjliggör elektrifiering av maskiner och utrustning som annars skulle drivas med fossila bränslen. Genom sin höga energieffektivitet reducerar den energiförluster och gör att mindre el behöver produceras för samma arbete. Slutligen ersätter den behovet av bullriga och utsläppsintensiva elverk i fält, något som förbättrar både miljö- och arbetsmiljö.
Sedan i mars i år är Anders en av deltagarna i Movexums Inkubatorprogram. Han blev tipsad att söka sig dit av sin kontaktperson på innovationshuben Propell i Hudiksvall. Det är han glad för idag.
– Så här långt har jag och min affärscoach Lars hunnit ta fram en handlingsplan och sätta mål och aktiviteter. Jag har även fått produkten CE-certifierad. Hittills har jag finansierat mitt bolag genom egna konsultuppdrag, men så småningom kommer jag att behöva ta in externt kapital. Där kommer Movexum att bli ett viktigt stöd. Drömmen vore en investerare som inte bara går in med kapital, utan också med genuint engagemang, säger Anders.
Eftersom produkten till stor del är uppbyggd av befintliga komponenter är skalbarheten stor och produktionen kan anpassas efter efterfrågan. Initialt räknar Anders med att kunna bygga 10 enheter per dag. Skulle efterfrågan öka har han tillverkningspartners klara. En fråga Anders tampas med just nu, är hur han ska lösa frakten av batterier och laddare på bästa sätt mellan olika länder.
– Batterier klassas som farligt gods så det många lagar och regler att sätta sig in i för att göra rätt. Som tur är kan Briggs & Stratton ”drop shippa”, dvs skicka batterierna direkt till kund istället för via mig. Det underlättar mycket. Det här tar mycket tid och energi av mig just nu, men Movexum hjälper mig att stå ut genom den tungrodda processen, berättar Anders.
Målet för 2025 är att sätta produkten på marknaden. Intressenter finns, Anders har redan blivit kontaktad av flera företag i både Europa och USA.
– Det är roligt att det redan nu finns ett så stort intresse. Jag ser stor potential i produkten då den erbjuder helt nya möjligheter för många olika branscher. Dessutom på ett sätt som är mer hållbart än dagens lösningar. Det ska bli spännande att se hur den tas emot av marknaden. Jag tror den kommer att flyga, säger Anders.
Kort fakta om Anders Olsson
Bor i: Hudiksvall
Grundare av: EqLab (startat 2023)
Produkt: EqInverter – en portabel 230V Powerbank utvecklad för arbete i fält
Deltagare i: Movexums inkubatorprogram (sedan mars 2025)