Sök
Stäng denna sökruta.

Ökade och bättre förutsättningar för internationalisering av startups

Hampus Granström kommer jobba med internationalisering inom ramen för projektet Sprint X.

Movexum har av Region Gävleborg, EU och Tillväxtverket tilldelats projektmedel för att under namnet Sprint X inom fem områden bygga kunskap, kompetens, verktyg och processer för att kunna erbjuda snabbare, bättre anpassad och mer värdefull support för regionens innovativa startups. Ett av områdena som ska utforskas är internationalisering och den som ska driva utvecklingen och arbetet är Hampus Granström. Hampus började sin anställning nu i juni och kommer att jobba 50% med projektet. Tidigare rekryteringar inom projektet är Daniel Edström som driver arbetet med området hållbarhet (mer om det kan ni läsa här). Inom kort kommer vi även att kunna presentera projektansvariga inom områdena acceleration, inflöde samt finansiering.

Hampus, hur känns det att vara en del av team Movexum?

– Jättekul! Det är ett fantastiskt arbetslag och internationalisering blir ett spännande område att arbeta med. Inledningsvis kommer det handla mycket om att gräva och identifiera utmaningar och möjligheter, främst då tillsammans med affärscoach Richard som har bred kompetens och erfarenhet inom området och som också kommer att lägga timmar i projektet.

Jag tänker att din erfarenhet av inkubatorprogrammet hos oss ger vissa fördelar i ditt arbete i projektet?

– Absolut, det tror jag också. Jag har ju sett arbetssätt och verktyg från andra sidan vilket jag upplever som positivt. Min initiala känsla är att vi behöver göra det så enkelt som möjligt för bolagen att lära in och applicera metoderna och verktygen som tas fram i sina egna verksamheter. Som företagare har man mycket att tänka på, så en av nycklarna till goda resultat i projektet blir att hitta enkla och effektiva metoder som bolagen ser stor nytta i. Där blir dialogen mellan oss projektledare och bolagen förstås väldigt viktig för att nå bästa resultat.

Målet med området inom projektet kan kortfattats beskrivas på följande sätt;

”Ambitionen är att öka Movexums kontakter på en internationell marknad för att kunna stötta startups och Movexum alumni-bolag på deras steg ut på en internationell marknad. Här bygger arbetet vidare på metoder och arbetssätt som utvecklats i bland annat TRIIP-projektet men även lärdomar från det samarbete som utvecklats tillsammans med Bizmaker, Kalmar Sciencepark och inkubator samt Företagsfabriken.” Fem aktiviteter har pekats ut som primära att jobba med under projektets gång, bland annat handlar det om metodutveckling och internationella relationer men även om utbildningar av medarbetare och närliggande verksamheter i det innovationsstödjande systemet i Gävleborg.

Hampus drev 2018/2019 bolaget Proxytech i inkubatorn där affärsidén handlade om kretsloppsbaserade systemlösningar för rening av vatten och avlopp. Hans miljöengagemang går likt en röd tråd i de projekt han idag driver och kommer att arbeta med parallellt med sin projektanställning hos oss. I Clean the Ocean (som han driver tillsammans med Rasmus Forsell som också är en tidigare deltagare i Movexums affärsutvecklingsprogram) handlar det om att designa och erbjuda kläder som är tillverkade på sjysta villkor för både människor och miljö. Kläderna tillverkas av material som återvunnits, bland annat plast som smälts till polyester. För varje sålt plagg så renar Clean the ocean ett kilo plats från världens hav. De säljer också tvättpåsar som fångar upp den skadliga mikroplaster som frigörs vid tvätt, vilket innebär att de tar ansvar hela vägen. I sitt andra företag Boxmeal handlar det om att erbjuda en avskalad self-servicetjänst till mindre företag som vill erbjuda sina anställda mat, dryck och mellanmål på jobbet. Affärsidén är att erbjuda ett modernt och avskalat koncept som till skillnad från traditionella leverantörer erbjuder korta bindningstider, lägre månadskostnader och flexiblare sortiment.

– Det ska bli spännande att få jobba med att bygga metoder som underlättar för startups att ta sig in på nya marknader. Jag hade förmånen att under min tid i inkubatorn delta på en miljökonferens i Rwanda där jag skapade många kontakter världen över som jag tror mig kunna använda i det här projektet.

Hampus Granström

25 år

Tidigare studerat ekonomi på HIG, nu entreprenör i bolagen Clean the Ocean (delägare Hampus Granström, Rasmus Forsell och Zaki Ali) och Boxmeal (delägare Hampus Granström och Tim Essell).

Läs mer om SPRINT X-projektet här på vår webb

Fler nyheter

Designduo satsar på hemmakontor

Nu välkomnar vi till inkubatorn ännu ett bolag vars idé inledningsvis var ett examensarbete. Designduon Evelina Turesson och Andreas Berggren ska tillsammans med Movexum affärsutveckla sitt koncept för hemmakontor; Sand & Björk.

Läs mer »

Är du vår nya affärscoach?

Vi erbjuder ett roligt och utmanande jobb på en arbetsplats där vi jobbar framåtlutat men också reflekterade. Självklart driver och brinner vi för frågor som mångfald, jämställdhet och hållbarhet.

Läs mer »

Anmälan till nyhetsbrev

Den här webbplatsen använder sig av cookies.