Prestera under press – nystartade bolaget NESP hoppas ha ett vinnande koncept
Det största idrottsevenemanget i världen, OS, har nyligen avslutats i Paris. För alla deltagare har tävlingarna föregåtts av årslånga förberedelser med förhoppningen om att vinna de eftertraktade medaljerna. Varje idrottare strävar efter att uppnå sin bästa form vid precis rätt ögonblick – både fysiskt och mentalt. Men den stora frågan kvarstår: när allt står på spel och hela världen tittar på, kan man verkligen leverera sin bästa prestation?
För vissa idrottare blir pressen en energikälla som driver dem till framgång. Men för många kan pressen bli överväldigande, nästan förlamande. En som vet hur det är att brottas med prestationsångest kopplat till sin idrott är Dana Ali. För honom var tvivlen och ångesten över att inte leva upp till sina egna och andras förväntningar så stora att han stundtals ifrågasatte meningen med livet.
Med dessa erfarenheter i bagaget och en gedigen utbildning inom psykologi, inriktad mot idrott och hälsa, har Dana nu tagit steget att starta sitt eget bolag – NESP. Målet? Att hjälpa satsande idrottare att prestera när det gäller som mest, höja lägstanivån och njuta av sporten. Genom att kombinera personlig erfarenhet med professionell kunskap hoppas NESP bli en game-changer inom idrottspsykologin.
Sedan några månader tillbaka innovations- och affärsutvecklar han sin startup i inkubatorprogrammet.
För 29-åriga Dana Ali har fotbollen varit en framträdande och viktig del av hans liv ända sedan barnsben.
– Fotboll har alltid varit en central del av mitt liv, och jag gjorde allt jag kunde för att bli proffs – inte bara för min egen skull, utan även för att göra familjen stolt. När man lägger sitt hjärta och sin själ i något, stöter man också på många utmaningar – både fysiska och mentala.
Jag minns fortfarande hur jag ständigt klandrade mig själv, gång på gång. Min motivation gick upp och ner, dels på grund av skador men kanske framför allt på grund av mina egna och andras krav. Jag utvecklade snabbt en prestationsbaserad självkänsla. Det tog inte lång tid innan jag började ifrågasätta mitt eget liv. Men jag var en ung kille som inte visste bättre.
En av grundorsakerna till att jag inte lyckades nå mina mål handlar om att jag var mentalt svag. Idén till NESP föddes ur mitt eget lidande, men drivkraften att bygga appen kommer från insikten att det finns många idrottare som känner och tänker på samma sätt.
Jag tror det är svårt för utomstående att förstå den drivkraft idrottare har till att fortsätta utöva sin sport, även när det känns som skit. Viljan att inte ge upp, trots sömnlösa nätter fyllda med gråt, illamående och nedstämdhet inför matcher och träningar.
När Dana insåg att det aldrig skulle bli någon proffskarriär för honom inom fotboll, beslutade han sig för att använda sina egna erfarenheter till att hjälpa andra. Timmarna på fotbollsplanen byttes ut mot timmar i skolbänken på psykologprogrammet med inriktning mot idrott vid Umeå Universitet. Hans första uppdrag som färdigutbildad idrottspsykolog var hos IFK Umeå och Team Thoren. Idag arbetar han främst med Sandvikens IF, men har även uppdrag hos flera klubbar runt om i Sverige. Detta kombinerar han med en tjänst som psykolog på Capio, samtidigt som han utvecklar NESP vid sidan av. Under de senaste åren har Dana även byggt upp ett starkt följarskap på Instagram och TikTok, där han framgångsrikt har delat sina erfarenheter och metoder med tusentals följare.
– Det är avgörande att vi normaliserar och uppmärksammar den psykiska ohälsan som många idrottare upplever. När jag spelade fotboll och mådde dåligt kände jag mig ensam i min situation. Klubbar behöver ta ett större ansvar i dessa frågor; det räcker inte med att erbjuda en utbildning en gång om året. Jag är fast besluten att kämpa för idrottarnas rätt till bättre stöd, för just nu gör klubbarna inte tillräckligt för att ta hand om våra idrottare. Många klubbar verkar mer fokuserade på att visa att de bryr sig, än att faktiskt göra det.”
Dana beskriver det han nu utvecklar som “Din personliga idrottspsykolog” som alltid är tillgänglig. Ett verktyg som erbjuder idrottare vägledning och en strukturerad utvecklingsplan med sitt beteendefokus.
– Appen är särskilt utformad för ambitiösa idrottare som vill lära sig att prestera när det gäller som mest, höja sin lägstanivå och samtidigt njuta av sporten”, berättar Dana. Vi har samlat Sveriges främsta idrottspsykologer på en plattform och förmedlar deras expertis genom forskningsbaserade kurser med en touch av gamification.
Men kunskap kan bara ta en så långt, praktisk träning är oftast nyckeln. För att appen ska bli användbar i vardagen, är det nödvändigt att integrera mental träning som en naturlig del i deras satsning. Beteendemål är ett verktyg som hjälper idrottare att gå till varje träning och match med ett tydligt syfte för att utvecklas och prestera med en större känsla av kontroll – ett koncept som visat sig vara framgångsrikt. Som tillägg får varje idrottare även utvärdera sin prestation utifrån ett fysiskt och mentalt perspektiv. Resultaten omvandlas till skräddarsydd statistik som syftar till att vägleda idrottaren till vad som behöver utvecklas och ge insikter om idrottarens mentala styrkor och svagheter. För de som önskar ta sin personliga utveckling ett steg längre, erbjuder vi möjligheten att boka personlig rådgivning med våra idrottspsykologer.
Dana är fortfarande en aktiv fotbollsspelare, och kan idag njuta av sportutövandet på ett annat sätt än tidigare.
– För mig har det handlat mycket om att fokusera på det jag kan kontrollera. Men det har tagit tid att komma till den insikten.
Vad skulle du vilja säga till ditt 17-åriga jag?
– Tillåt dig själv att ha kul – för det kommer inte vara så länge som du tror. Förvänta dig misstag och misslyckanden, det är en del av sporten. Det är okej att det går upp och ner. Jag hade sagt mycket, hehe!
Sedan början av sommaren finns en betaversion av appen tillgänglig för några utvalda early adopters. När den första testperioden är klar kommer de att erbjuda 200 nya testanvändare möjligheten att testa appen.
– Vi är nu i ett skede där vi behöver säkerställa att våra hypoteser stämmer, det vill säga att vi löser problem och skapar värde. Hur vi tar saker vidare beror på utfallet av testerna. Blir det ett positivt utfall kommer vi fokusera på försäljning följt av en första investeringsrunda. Mitt mål är att NESP ska bli världens ledande och mest innovativa bolag för mental träning och prestationsmaximering för satsande idrottare. Vi vill jobba med de största klubbarna, och så småningom erbjuda fler föreningar i fattiga länder så ungdomar där också får en chans att spela fotboll med ett leende på läpparna – även de som varken har råd med bollar eller skor. NESP är inte bara en produkt, det är en rörelse som kommer att forma vår nästa generation av idrottare att bli mentalt starka och få ge sina drömmar en ärlig chans.
Vilken kommer din roll i NESP vara?
– Jag kommer vara involverad i allt! Jag tänker inte begränsa mig till bara försäljning eller paketering, utan jag kommer också arbeta med att utveckla och forma vilka innovativa tjänster vi ska erbjuda. Min resa som en ”miniinfluencer” inom branschen fortsätter, och mitt personliga mål är att bli världens bästa och mest populära idrottspsykolog.
Nämn en eller två fotbollsspelare du skulle vilja ha som användare och reklampelare för NESP.
– “Messi och Kylian Mpabbé.”
NESP
Ägare: Dana Ali
Grundare: Dana Ali
Om fem år: NESP används av tusentals idrottare.