Rekordmånga idéer, tre vinnare och ett bonuspris i årets omgång av Jagharenidé

AktuelltenavaJagharenideNyheter
Bild till artikeln
26 april 2023

Årets omgång av den populära tävlingen Jagharenidé fick in hela 70 bidrag. Juryn i Gävleborgs största idétävling har nu utsett tre vinnande idéer som tilldelas första-, andra- och tredjepris. De vinnande idéerna kan göra stor skillnad inom områdena medicinteknik, vattenförsörjning, säkerhet kring tunga lyft och lönesättning.

Från vänster i bild: Daniel Kron, Ulrika Munther, Zara Fröroth och Stefan Hansson.

Tävlingen som arrangeras av Movexum och Sandbacka Science Park pågick i Gävleborg 1 – 28 februari 2023. Två jurygrupper bestående av erfarna affärsutvecklare har under mars och april gått igenom samtliga tävlingsbidrag. Bland de kreativa idéerna har tre vinnare utsetts och utöver det har ett bonuspris delats ut för tävlingens mest banbrytande idé.

Daniel Kron från Hudiksvall vinner förstapris i årets upplaga av Gävleborgs största idétävling. Den vinnande idén är en medicinteknisk produkt som kan utföra mätningar och behandlingar på ett vanligt förekommande problem hos människor.

– Min idé kombinerar gamla teorier med modern teknik. Den kan medföra mindre belastning för vård och miljö, samtidigt som det minskar risker för patienterna, säger Daniel.

För sin unika idé har Daniel tilldelats 50 000 kronor som han redan nu har planer att använda för att ta nästa steg.

– Vinstpengarna ska användas till vidareutveckling av Minimum Viable Product (MVP) och affärsutveckling. Nästa steg har jag faktiskt redan startat genom att gå Movexums Boost Chamber där jag utvecklar och förfinar min affärsmodell. Sedan väntar uppskalning, säger Daniel.

Hudiksvalls kommuns näringslivschef Mitalee Kotak uppskattar att entreprenörer som Daniel Kron och Zara Fröroth bidrar med kunskap, uppfinningsrikedom och innovation till utvecklingen av kommunen.

– Stort grattis till Daniel för förstapriset i tävlingen “Jagharenidé” och till Zara som mottagit bonuspris för den mest banbrytande idén. Som näringslivschef blir jag stolt och glad att två av pristagarna i tävlingen kommer från Hudiksvall. Det bekräftar den starka entreprenörsandan som finns här hos oss i Hudiksvalls kommun. Jag hoppas att detta kan inspirera fler att delta i nästa års tävling, säger Mitalee.

Idén som resulterar i ett andrapris
och 25 000 kronor kommer från tidigare prisbelönta Ulrika Munther från Ljusdal. Genom sitt företag Enava vill Ulrika göra det möjligt att skydda, rena och använda vatten på ett smart sätt. Med hjälp av digitalisering som verktyg bidrar idén till att få bättre överblick och kontroll, samt göra vattenhantering mer säkert, effektivt och hållbart. Vinsten kommer att ge Ulrika möjlighet att arbeta vidare med idéns kundvärde och en prissättningsstrategi.

Tävlingens tredjepristagare Stefan Hansson från Bollnäs erhåller 15.000 för sitt bidrag. Att skapa säkra och tunga lyft i en bredd av branscher är kärnan i Stefans idé. Prispengarna kommer att användas till att skapa samarbetsavtal med blivande samarbetsparters.

I årets tävlingsomgång kom det in många kreativa idéer. Juryn valde därför att utse ett bonuspris för tävlingens mest banbrytande idé som tilldelats Zara Fröroth från Hudiksvall. För 10.000 kronor kommer Zara kunna fortsätta att arbeta med sin vision: att förändra synen på lön och ersättningar i Sverige och globalt. Nästa steg är att bygga ett team med målet att delta i Movexums inkubatorprogram.

Vinsterna i Jagharenidé kan användas till att fortsätta utveckla sina idéer, exempelvis genom marknadsföring, produktutveckling eller design. Johan Mellström från Movexum är tävlingsansvarig för Jagharenidé och ser hoppfullt på tävlingens utveckling.

– Först och främst: Grattis till alla vinnare och deltagare! Jag är fantastiskt nöjd med att vi fått in så många spännande bidrag. Alla som har deltagit är vinnare – trots att vi behöver välja ut några vinnande bidrag. Samtliga får ändå möjligheten att utforska sina idéer med affärscoacher. Jag är övertygad om att vi har många fler personer i Gävleborg med intressanta idéer så när vi är tillbaka med Jagharenidé 2024 så hoppas jag på ännu fler deltagare och bidrag, säger Johan.

Kontaktperson:
Johan Mellström
johan.mellstrom@movexum.se
+46 73 976 82 73

Om Jagharenidé
Jagharenide.nu är en idétävling som arrangeras av Movexum och Sandbacka Science Park i Gävleborg, tillsammans med företagsfrämjare och kommuner i länet. Syftet med tävlingen är att främja entreprenörskap och skapa publicitet kring tillväxt och nyföretagande, samt uppmuntra människor att ta det första steget till att förverkliga sina idéer. Jagharenidé är ett koncept hämtat från BizMaker i Västernorrland och under februari i år pågick tävlingen parallellt i de tre länen: Västernorrland, Dalarna och Gävleborg. Gävleborgstävlingen projektfinansieras av Region Gävleborg och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Läs mer på www.jagharenide.nu