Sök
Stäng denna sökruta.

Renare vatten med patenterad teknik – Proxytech nytt inkubatorbolag

hampus granström

En vilja att förändra. Så beskriver den unga entreprenören Hampus Granström embryot till sin startup Proxytech som i inkubatorn ska jobba en patenterad teknik för vattenrening. Hampus vilja att driva eget inom området hållbarhet i kombination med två idébärare som satt inne med lösningen på hur människan bättre kan ta tillvara på vatten blev en lyckosam match. Idén vässades i vårens Boost Chambers och nyligen blev bildandet av bolaget Proxytech klart. Det gör också Proxytech till det senaste bolaget att antas till vårt inkubatorprogram.

 
Hampus, vad ser du fram emot under de kommande 18 månaderna som vår inkubatorprocess pågår?
– Jag ser fram emot att fortsätta utveckla verksamheten mot att bli en etablerad aktör på den svenska och sedermera globala marknaden. Arbetet under de kommande 18 månaderna kommer primärt att handla om kompetensväxling och att fortsätta utveckla vår teknik i samspel med kunder. Vi har i ett läge idag där verksamheten i viss mån är beroende av individuell kompetens. För lyckas bygga en verksamhet med global tillväxtpotential krävs att vi säkrar en kunskapsplattform där vi, med hjälp av vad vi vet idag, kan ta fram nya metoder och verktyg för att lagra data, erfarenheter och kunskaper från framtida projekt. Jag tror att det tillsammans med noggrant strategiarbete kan ge oss förutsättningar att bli en stark spelare på en kraftigt växande marknad.
 
Varför har du valt att ta hjälp av oss för att utveckla din idé?
– Det började med en vilja att förändra. Jag visste att det skulle komma att handla om hållbarhet. Att det blev det spår jag är inne på idag är lite av en lyckosam tillfällighet. Movexum var min första kontakt under projektet, och har idag blivit en naturlig samarbetspartner. Att kunna ta del av utrymmen, seminarier och föreläsningar är mycket värdefullt för mig eftersom jag hela tiden strävar efter att träffa spännande människor och utvecklas som entreprenör. Kommer det in en person man inte känner igen så tar man kaffekoppen och går och presenterar sig, kaffemaskinen fungerar lite som en wingman. Att jag dessutom har en duktig affärscoach på Movexum som ger mig bra inputs underlättar tankearbetet.
 
Berätta om din affärsidé och hur den uppkom?
– Den ursprungliga idén fick jag när jag insåg att vi i Sverige använder vatten på ett mycket slösaktigt sätt – inklusive jag själv. Jag hade ingen erfarenhet av att rena vatten, och hade turen att genom Movexum träffa två idébärare med gemensamma intressen, som visade sig ha kommit längre på sin resa. De hade en patenterad teknik för vattenrening. Vi insåg att det fanns synergier, då de sökte en yngre förmåga att driva projektet tillsammans med dem samtidigt som jag i min tur såg en möjlighet att lära mig av dem inom området.
 
Är det några särskilda ämnen/problem du vill fokusera på?
– De globala utmaningarna med vattenförsörjning och avloppshantering är idag gigantiska. Man pratar om att ungefär 2 miljarder människor inte har tillgång till rent vatten eller fungerande avloppssystem, vilket bidrar till stora utsläpp av föroreningar i våra hav och marker. Även i Sverige är detta ett problem. Östersjön är ett skräckexempel på vad övergödning kan orsaka. Det råder dessvärre stor okunskap, och majoriteten av oss inser inte riktigt konsekvenserna av vårt beteende och levnadssätt. Utsläpp av näringsämnen från exempelvis avlopp, industrier, lantbruk och även reningsverk kommer i förlängningen att påverka klimatet på sätt vi inte kan föreställa oss. Detta är under förutsättning att ingenting görs. Vi kan idag se många innovationer på området, men det behöver gå fortare. Det behövs kretslopp inom alla områden. Det vi på Proxytech kommer fokusera på är att jobba med grundförutsättningarna för att nå snabb tillväxt. Ju större vi blir, desto bättre förutsättningar kommer vi ha att angripa dessa problem på flera olika områden i olika delar av världen där behoven är som störst.
 
Vilken är din största utmaning?
– Jag skulle säga att jag har en samling stora (och spännande) utmaningar. Däribland att bygga en verksamhet och organisera den så att den snabbt kan skalas upp. Vidare handlar det om att få in kompetenta medarbetare med någon slags värdegrund i hållbarhet. Jag tror på att forma team med olika kompetenser men med liknande värderingar och mål. En tredje utmaning gäller finansiering. Där gäller, åtminstone i startgroparna, samma princip. Att bygga en organisation där investerare är beredda att vara med långsiktigt och med genuint intresse för området och visionen.
 
Hur ser du på ditt bolag om fem år?
– Om fem år har vi inlett vårt första utlandsprojekt, kanske i Afrika. Vi är ett väletablerat företag i Sverige och Norden där vi arbetar vidare med problem inom vatten- och avloppsrening inom olika sektorer.
 
Vad förväntar du dig av oss på Movexum?
– Att ni fortsätter ert fantastiska arbete med att sprida kunskap och medvetenhet om entreprenörskap, så att idébärare och intressenter vet vilka möjligheter om finns hos er. I övrigt hoppas jag på givande business reviews och att jag får fortsätta samla kunskap i och med allt som händer hos er.
 

Om Proxytech AB

Grundare och ägare: Hampus Granström
Affärsidé i korthet: Att utveckla och sälja kretsloppsbaserade systemlösningar för rening av vatten, avlopp samt ämnesutvinning.
www.proxytech.se

Om entreprenören

Hampus Granström, 24 år
Tidigare erfarenheter: Drivit UF Företag, studerat på ekonomprogrammet på HIG, jobbat som processoperatör, saneringstekniker med mera.

Fler nyheter

Designduo satsar på hemmakontor

Nu välkomnar vi till inkubatorn ännu ett bolag vars idé inledningsvis var ett examensarbete. Designduon Evelina Turesson och Andreas Berggren ska tillsammans med Movexum affärsutveckla sitt koncept för hemmakontor; Sand & Björk.

Läs mer »

Är du vår nya affärscoach?

Vi erbjuder ett roligt och utmanande jobb på en arbetsplats där vi jobbar framåtlutat men också reflekterade. Självklart driver och brinner vi för frågor som mångfald, jämställdhet och hållbarhet.

Läs mer »

Anmälan till nyhetsbrev

Den här webbplatsen använder sig av cookies.