Ronny och Angelica vinnare i jagharenide.nu!

Nu står det äntligen klart – vinnarna i idétävlingen jagharenide.nu har utsetts av våra jurygrupper och efter överläggande utsågs Angelica Smedbergs idé Sisterhood och Ronny Björlings idé RGB Progressus.

Ronny Björling och Angelica Smedberg vann årets upplaga av jagharenide.nu

Tävlingen som arrangeras av Movexum och Sandbacka Science Park pågick i Gävleborg 15 mars – 18 april och fick in 43 bidrag. Efter att juryn gått igenom högen av kreativa idéer har två vinnare utsetts, en i kategorin bästa produkt och en för bästa tjänst.

Idén som tar hem priset för bästa produkt kommer från Angelica Smedberg. Sisterhood är en molnbaserad app som gör det möjligt för våldsutsatta kvinnor att dokumentera det dom upplever på ett säkrare sätt. Likt en dagbok kan användaren samla text, bilder, video, ljudfiler och andra dokument på ett och samma ställe. Genom appen förbättrar vi kvinnans bevismaterial och ger henne en röst i rätten.


– Jagharenidé är ett fantastiskt initiativ för att uppmärksamma och stärka innovation i Gävleborg. Jag är oerhört tacksam att ha vunnit priset ”bästa produkt” och jag hoppas att Sisterhood snart kan börja hjälpa våldsutsatta kvinnor i Gävle, Sandviken och alla andra kommuner runt om i Sverige, säger Angelica.

Idé för bästa tjänst kommer från Ronny Björling som grundat RGB Progressus vilken är en utbildning riktad mot alla som använder bilen i tjänsten. Med sin tjänst vill Ronny verka för större säkerhet, miljötänkande och ekonomi i trafiken, framförallt inom yrkestrafiken. Dessa mål stämmer väl överens med flera av de globala hållbarhetsmålen som var ett viktigt kriterie för att utse en vinnare i Jagharenidé. Ronny har arbetat som trafikskolelärare, för både B-körkort och för tung trafik, i Söderhamn i drygt tio år och har fått sin idé genom sin erfarenhet i yrket.

– Jag är lite av en uppfinnare och har genom åren testat en rad idéer i olika form. När jag ser ett problem eller utmaning vill jag gärna ta tag i det och hitta en lösning” säger Ronny.

De båda vinnarna får affärsrådgivning och konsultstöd till ett värde upp till 25 000kr vardera för att fortsätta utveckla sina idéer vidare.

Johan Mellström, projektledare på Movexum och tävlingsansvarig jagharenide.nu, är nöjd med utfallet av tävlingen.

– Det långsiktiga målet med tävlingen var att främja entreprenörskap så att hela länet förblir levande och att fler Gävleborgare startar företag. Vi fick in tävlingsbidrag från många kommuner i regionen och vi så glada över det stora engagemang som tävlingen medfört, säger Johan.

Samtliga som lämnat in ett tävlingsbidrag kommer att kontaktas för att få möjlighet att utveckla vidare sin idé.

Kontaktperson: Johan Mellström, [email protected] eller + 46 73 976 82 73

Fakta tävlingen

Jagharenidé är initiativet som på sikt ska bidra till en mer levande landsbygd, nya entreprenörer och fler företag i Gävleborg. Tillvägagångssättet består av en idétävling där länsbor i alla Gävleborgs kommuner uppmuntras att testa om de idéer de gått och klurat på går att förverkliga. Tävlingen har sitt ursprung i Västernorrland där konceptet initierats och framgångsrikt drivits av företagsinkubatorn Bizmaker under ett flertal år. Tävlingen har två olika kategorier; Bästa Produkt och Bästa tjänst. Alla tävlingsbidrag screenas av Movexum tillsammans med utvalda samarbetspartners och en jury bedömer och utser sedan vinnarnaVinsten i de två priskategorierna är stöd och affärsrådgivning från experter värt upp till 25 000 kronor per vinnande bidrag. Det kan vara allt från coaching i marknadsföring, ekonomistöd, juridik, teknikkunskap eller annan expertis som är anpassad efter de vinnande bidragen. Tävlingskriterierna som bedöms är bland andra hur nyskapande idén är och hur hållbar är den. Under hösten kommer en digital prisceremoni att anordnas där vinnarna från såväl Västernorrlands som Gävleborgs län uppmärksammas.

Fler nyheter

Stipendier till framväxande GIS-företag i Gävle

Stipendierna tilldelas bolag som gjort framstående insatser inom GIS-området och beslutet om vinnarna fattades av Mellansvenska Handelskammaren utifrån ett antal nominerade bolag. Alla tre är startups som genomgår eller har genomgått program hos Movexum.

Läs mer »

Startups och investerare möts under Movexums Demo Day

För andra året i rad arrangerar vi Demo Day där våra bolag för möta ett antal exklusivt inbjudna investerare. Några av de deltagande bolagen kommer att pitcha för kapital medan andra, som ännu inte kommit så långt i sina resor, kommer kunna knyta viktiga kontakter.

Läs mer »

”Nederländerna är först ut, sen skalar vi upp med målet att sälja våra hållbara lampor i hela norra Europa”

Du som följer oss och läser våra nyheter har sannolikt koll på att vi förra veckan avslutade den första omgången av vårt internationella projekt Northbound Scaleups. Våra alumner Studio Tabo blev uttagna att delta och tack vare sitt deltagande i projektet har de redan nu börjat skala upp sin verksamhet och valt ut de land som är först ut i deras internationella satsning.

Läs mer »

Anmälan till nyhetsbrev

Den här webbplatsen använder sig av cookies.