Sök
Stäng denna sökruta.

Starkare sugkraft och mindre utsläpp – en ny typ av dammsugare kan revolutionera städningen

Efter idécoaching på Gävle Innovation Hub följt av idéverifiering i utvecklingsprogrammet Boost Chamber har Håkan Fridström och bolaget Best 2 Clean antagits till inkubatorprogrammet. Affärsidén handlar om en ny autonom städmetod med hjälp av nya produkter.

Håkan Fridström är grundare till Best 2Clean som innnovationsutvecklar en ny autonom städmetod.

Idéen som är upprinnelsen till bolaget Best 2 Clean föddes redan 2006.  Då hade Håkan en ledande befattning på Etteplan, en framstående teknisk konsultfirma i Sverige som under sina glansdagar 2011 hade hela 60 anställda i Gävle. Det var, som Håkan själv beskriver det, ”mer än fullt på jobbet”. Det skulle komma att dröja till 2019 och i samband med att Håkan minskade sitt engagemang på sin dåvarande arbetsplats som tiden plötsligt fanns att börja undersöka och arbeta med idéen på ett strategiskt sätt. Håkan vände sig inledningsvis till Gävle Innovation Hub. Micke Nyman, verksamhetsledare på Gävle Innovation Hub, berättar:

– Vi pratade nästan uteslutande om att verifiera behovet hos slutkund. Hur kommer man i kontakt med dem? Likaså fixade jag möten med olika husleverantörer av villor. Sammantaget så hittade Håkan tillräckligt mycket inspiration och bekräftelse under det halvåret så att det var värt att arbeta vidare med affärsidéen. Sedan deltog Håkan i Boost Chamber. Vi har fortfarande löpande kontakt och har haft olika aktiviteter gjorda. Vi försöker vara behjälpliga i kontakter med kommunen för att kunna få prova/utveckla produkten.

Efter att ha fått knuffar i rätt riktning deltog Håkan i vårt förinkubatorprogram Boost Chamber under hösten 2019.

– Där jobbade jag med att förädla idén. När omgången var klar så kontaktade jag Bjerkéns patentbyrå och fick där hjälp med att undersöka om det fanns några patent liknande det vi skulle ta fram. Det fanns inga godkända patent men det fanns ett snarlik ansökan från början av 2000-talet vilket var något vi kunde nyttja till vår fördel. Vissa delar var redan offentliga – den befintliga lösningen var dock hopplös, och inte heller fanns den teknik som krävdes. Jag lärde mig mycket i Boost Chamber, även om jag förstår att jag uppfattades som lite hemlig. Jag höll hårt på sekretessen, och gör det fortfarande, och det känns som rätt beslut, berättar Håkan.

2020 blev affärsidén till ett bolag och Håkan rekryterade ett team. Under senhösten sökte Best 2 Clean till vårt inkubatorprogram och antogs. Det man inledningsvis kommer att jobba med i inkubatorn är att på det tekniska planet fullskaletesta alla modeller och lösningar. Best 2 Clean utvecklar som nämnt tidigare en autonom städmetod med hjälp av nya produkter. Mycket mer än så kan i dagsläget inte avslöjas om affärsidén utan att riskera intrång eller kopiering.

– Vi har lämnat in en patentansökan till PRV som omfattar två patent. Vi befinner oss i ett skede där vi behöver hålla sekretessnivån hög. Den är fortfarande lika hemlig nu som när jag deltog i Boost Chamber för tre år sedan.

Så mycket kan vi dock avslöja att det inte handlar om en ny typ av robotdammsugare. Låt oss istället nöja oss med att beskriva det som en ny metod och en ny typ av system som levererar högre sugkraft än alla andra produkter på marknaden just nu. Och det samtidigt som det inte släpps ut någon returluft i utrymmet man dammsuger.

– Tömning kommer att behöva ske i det system vi utvecklar men vi pratar om kanske en eller två gånger per år.

Att systemet inte släpper ut någon returluft är unik.

– Vi erbjuder en mycket bra lösning för personer med allergibesvär eller luftvägsbekymmer, menar Håkan.

När Håkan började sitt affärsutvecklande gjorde han det som ensam entreprenör. Numera är man fyra som jobbar i bolaget. Vid Håkans sida finns Simon Åberg, Martin Stenmark och Jens Sjögren – alla handplockade för sina kunskaper och med bakgrunder inom Etteplan och EQC. Finansieringen av affärsidén har än så länge genomförts med eget kapital och villkorade aktieägartillskott.

– Tekniskt har vi en utmaning som vi under oktober har testat i Stockholm. Vi jobbar parallellt med att hela tiden verifiera vårt erbjudande mot marknaden. Jag tror ju mycket på den här affärsidéen men är också luttrad och vet att man inte ska ta ut något i förskott.

Visionen med bolaget är att slå igenom som den bästa städmetod som finns.

– Det torde finnas en intressant och stor marknad för vår idé. Men man måste börja krypa innan man kan gå.

Just nu ägnar Håkan cirka 50% av sin tid åt Best 2 Clean.

– Man vill ju ha nåt att pyssla med, avslutar Håkan.


Info entreprenören

Håkan Fridström

Arbetat hela sitt yrkesverksamma liv i den tekniska konsultbranschen. Var med och grundade Rigel Elconsult 1991 som såldes till Pöyry efter 10år.

Startade ProTang i Gävle 2005 som sedermera blev Etteplan, 2011 var de 60 anställda. Sandvik var största kunden.

Startade EQC Engineering 2012 tillsammans med två kollegor från Etteplan. 

2015 köpte ÅF EQC Engineering och EQC Group.

Fler nyheter

Designduo satsar på hemmakontor

Nu välkomnar vi till inkubatorn ännu ett bolag vars idé inledningsvis var ett examensarbete. Designduon Evelina Turesson och Andreas Berggren ska tillsammans med Movexum affärsutveckla sitt koncept för hemmakontor; Sand & Björk.

Läs mer »

Är du vår nya affärscoach?

Vi erbjuder ett roligt och utmanande jobb på en arbetsplats där vi jobbar framåtlutat men också reflekterade. Självklart driver och brinner vi för frågor som mångfald, jämställdhet och hållbarhet.

Läs mer »

Anmälan till nyhetsbrev

Den här webbplatsen använder sig av cookies.