Sök
Stäng denna sökruta.

Startupen 2p1 ror med sin lysande idé hem ett viktigt avtal med Bollnäs kommun

Ljus som tjänst – bolaget 2p1s företagsidé är lika lysande som den är ekonomiskt och miljömässigt hållbar. Genom att använda optiska komponenter från gamla plattskärmar bygger de sina egna armaturer och kan tillgodose i stort sett vilka behov av belysning som helst. Nyligen blev det klart att bolaget vunnit en upphandling som innebär att de under de närmaste tio åren kommer att förse Bollnäs kommuns skolor med belysning.
 
Joel Smedberg, bolagets grundare, berättar om vad avtalet innebär för 2p1:
–          Rent ekonomiskt är det här vårt stora genombrott. Vill man som oss bygga en cirkulär ekonomi genom att sälja tjänster, befinner man sig inledningsvis i ett väldigt kapitalintensivt skede. Avtalet med Bollnäs kommun innebär inte bara att vi säkrat en årlig återkommande inkomst utan även att vi har verifierat vår tjänsts värde på en större skala vilket gör oss attraktiva för investerare och även andra typer av investeringar än de vi hittills haft.
 
Vad är det som gör er tjänst, och era armaturer, unika?
–          Vi anpassar oss löpande till användarens skiftande behov. Vi gör det genom att använda en modulär produkt-design och nära samarbete med användarna. 2p1 levererar den upplevelse och funktion som beställare och användare vill ha idag. Sedan förbättrar vi tillsammans med dem upplevelse och funktion imorgon.
 
2p1 har sitt säte i Gävle där man också har sin produktionslina. Idén om ljus som tjänst är ett resultat av ett projekt Joel Smedberg tidigare ingick i tillsammans med Gästrike Återvinnare. Tekniken att ta till vara på och förädla optiska komponenter från gamla plattskärmar och använda dem i belysning är framtagen av Chalmers Industriteknik. 2P1, som grundades 2012, har idag tre anställda utöver Joel. 2P1 har varit ett bolag i den regionala företagsinkubatorn Movexum och är sedan ett antal år tillbaka ett alumniföretag.

Fler nyheter

Designduo satsar på hemmakontor

Nu välkomnar vi till inkubatorn ännu ett bolag vars idé inledningsvis var ett examensarbete. Designduon Evelina Turesson och Andreas Berggren ska tillsammans med Movexum affärsutveckla sitt koncept för hemmakontor; Sand & Björk.

Läs mer »

Är du vår nya affärscoach?

Vi erbjuder ett roligt och utmanande jobb på en arbetsplats där vi jobbar framåtlutat men också reflekterade. Självklart driver och brinner vi för frågor som mångfald, jämställdhet och hållbarhet.

Läs mer »

Anmälan till nyhetsbrev

Den här webbplatsen använder sig av cookies.