Ta med dig arbetet ut – Utekontoret senaste bolaget till inkubatorn

IBOlovisa of swedenNyheter
11 september 2018

Lovisa Pettersson och systern Frida Pettersson fick stor uppmärksamhet när de på försommaren ställde ut sitt examensarbete Utekontoret, en flexibel kontorsstol anpassad för utemiljöer. Lovisa grundar nu bolag och har blivit antagen att vidareutveckla Utekontoret i vår inkubator. Nyligen beviljades Lovisa 25 000 kronor i innovationsbidrag och ett flertal organisationer har visat intresse för stolen.

Vad ser du fram emot under de kommande 18 månaderna som vår inkubatorprocess pågår?
– Jag ser fram emot att få starta och utveckla ett hållbart bolag och göra mig ett namn inom offentlig möbeldesign och få en första betalande kund.
Varför har du valt att ta hjälp av oss för att utveckla din idé?
– Framför allt på grund av den kunskap ni besitter men också av den anledningen att jag känner en gemenskap med er på Movexum. Det känns bra att ni är med och backar upp mig och hjälper mig med guidning när svåra beslut ska fattas.
Berätta om Utekontoret och hur idéen uppkom?
– Det är en stol som är konstruerad för att stå utomhus och som kan rotera 360 grader. Tack vare det överhängande taket och de snedställda ribborna i ryggen stoppar den solens strålar som annars kan störa datorskärmen och användaren. Likaså stoppar den ljudvågor och skapar en behaglig miljö att jobba i. Vi vet att människor påverkas positivt av att arbeta utomhus och att det kan minska oron och stressen samtidigt som det ökar kreativitet, inlärningsförmåga och välmående. Idén uppkom i samband med att jag skulle genomföra en sommarpraktikkurs genom Högskolan i Gävle. Jag skulle driva ett självständigt designprojekt och samtalade om projektet med min handledare. Han tyckte att det var synd att han inte kunde arbeta utomhus på sommaren och då tänkte jag att detta borde man kunna lösa på något vis. Det hela resulterade i ett koncept med flera olika lösningar på att arbeta ute. Bland annat fanns där ett utomhusklassrum med möjlighet att projicera föreläsningar och där fanns även den stol som sedan kom att utvecklas till mitt examensarbete tillsammans med min syster som läste till formgivare i Stockholm. Nu är den stolen grunden för mitt fortsatta yrke och bolag.
Du och din syster fick ganska mycket uppmärksamhet kring stolen. Hur kändes det?
– Helt fantastiskt! Vi förstod nog inte riktigt vilket genomslag stolen faktiskt skulle få. Vi våndades både en och två gånger under uppbyggandet men nu är vi helt på det klara med att vi tagit fram en riktigt bra produkt som motsvarar användarnas behov och som har en säker och hållbar konstruktion både ekonomiskt och ekologiskt. Det ska bli spännande att se hur den upplevs i skarpt läge då den ska testas nu i höst och kanske kommer den att spetsas ytterligare i designen efter den input jag får från testpersonerna.
Är det några särskilda ämnen/problem du vill fokusera på under inkubatorprogrammet?
– Jag fokuserar på människans och användarens behov. Hälsa, miljöpsykologi och välmående och en hållbar framtid är viktiga byggstenar för bolaget. Jag är stolt över att produktionen av stolen kommer att ske i Gävle och att träet i stolen kommer från skogar i norra Sverige.
Vilken är din största utmaning?
– Att driva bolaget utan kollegor. Jag är en lagspelare och gillar samarbeten. Jag kommer söka en kontorsplats där jag kan sitta tillsammans med andra egna företagare.
Hur ser du på Utekontoret om fem år?
– Om fem år hoppas jag kunna leva på mitt bolag och då har jag förmodligen utvecklat bolaget med fler möbler och helhetskoncept inom utomhuskontorlösningar.
Vi på Movexum vill bli bättre på att attrahera kvinnor. Du genomgick vår Boost Chamber där antalet män var fler än kvinnor. Hur upplevde du det? Finns det något du skulle vilja skicka med oss som vi kan göra bättre när det gäller vårt mål att bli jämställda?
– Det är väldigt tråkigt att det är så. Jag tror att det är viktigt att visa på exempel där det är kvinnor som driver igenom saker. Det är svårt att identifiera sig med en grupp om gruppen endast eller till stor del bara består av män.
Har du något tips till kvinnor som går och bär på en idé men som inte har självförtroendet att försöka ta tag och förverkliga den?
– Kom till Movexum! Här pushas du att våga och här får du hjälp och stöd. Det är superkul att bygga ett bolag kring en idé och det är absolut inte så svårt som vissa kan få det att låta. Våga chansa, vad är det värsta som kan hända? Den här branschen är full med snälla människor och de allra flesta tycker att det är roligt att få hjälpa och stärka varandra. Jag var rädd att denna bransch skulle vara fylld med vassa armbågar och självupptagna människor, men så är det absolut inte.
Lovisa Petterson är född 1987 och blev i somras klar med sin examen i industridesign på Högskolan i Gävle. Hon har tidigare läst mode på Beckmans kvällsskola i Stockholm och läst kurser inom samhällsplanering, destinationsutveckling, mode- och textildesign och mönsterkonstruktion. År 2011 startade hon klädmärket Lovisa Of Sweden, där hon designade, sydde och sålde kläder fram till idag (bolaget är nu vilande). Jag har även deltagit i paneldebatter där jag bland annat diskuterat Gävles utveckling på Gävle kommuns inspirationsdag GÖRT och design och formgivning på konstcentrum i Sandviken. Har en bakgrund som tävlingsdansare och har tidigare jobbat som danslärare och på förskola.