Träningsapp ska revolutionera ridsporten

NyheterNytt bolag i inkubatorntapto
Bild till artikeln
3 juli 2019

Den svenska hästnäringen omsätter 31 miljarder kronor årligen. Ridsporten är sett till antalet utövare landets näst största ungdomsidrott och den sjätte största sporten totalt. För en aktör med en efterfrågad affärsidé finns det med andra ord stora möjligheter att skapa och bygga något framgångsrikt. Tobias Rosén idé om en träningsapp har fått positivt gensvar hos bland andra OS-tränaren och ryttaren Jens Fredricson. Siktet är nu inställt på landets 30 000 licensierade tävlingsryttare och deras totalt 400 registrerade tränare.

tobias rosen
Tobias Rosén under vässandet av sin idé under Boost Chamber-programmet.
Foto: Albin Bogren

Tobias har skapat ett webbaserat system för att stötta i första hand träning av hoppryttare på distans. Systemet är generiskt och kan fungera för all form av organiserad träning men fokus ligger på ryttaren och dennes utveckling. Idén uppkom ur ett eget behov. Hemma på gården i Bergby finns för tillfället tre egna hästar varav två tävlas av dottern Frida. Att träna privat innebär ofta mycket, och långt, resande. Tobias idé går ut på att digitalt koppla ihop tränare och ryttare för att kunna stötta i träningen på ett sätt som inte är möjligt idag utan fysiska träffar och lektioner.
– Att som företagare komma in i hästbranschen och Horsetech just nu är fantastiskt, både inspirerande och skrämmande. Den här idén föddes 2016 och då fanns det i princip ingenting förutom traditionell träning. I dag finns det flera företag både i Sverige och internationellt som jobbar med hästar och teknik. Det är allt ifrån rena veterinärhjälpmedel till sociala plattformar. Jag har dock inte hittat någon som gör exakt det jag vill åstadkomma, men det är ett landskap som ändras ständigt och snabbt. En del i att driva ett Horsetech-företag är att följa med i vad som händer. Det är också för tidigt att säga vilka av de nya företagen som har både en idé och affärsplan som håller i längden.

Tobias provtryckte sin idé i en av fjolårets omgångar av Boost Chamber och fick därefter klartecken från coacherna om att fortsätta vidareutveckla idén i inkubatorn.
– Just nu håller vi på att testa en prototyp som finansierades av Uppsala Innovation Center, tillsammans med ett antal tränare och ryttare, men vi har inget som ligger ute öppet ännu. Vi tar det steg för steg och utvecklar plattformen tillsammans med både tränare och ryttare för att se till att det är rätt saker vi gör och att det finns ett behov av vår tjänst. Vi känner att vi har hittat vår egen nisch i den här branschen. Vi har som sagt en prototyp uppe och snurrar och just nu håller vi på sammanställer feedback från våra testpiloter för att sätta prioriteringarna för version två av prototypen. Vi för diskussioner med flera möjliga samarbetspartners.

Rider du själv?
– När döttrarna började rida hade vi en islandshäst som även jag vågade rida på. Jag har aldrig tävlat själv men att rida ut i skogen en sommardag när fåglarna kvittar är helt fantastiskt! Däremot sätter jag mig inte på de nerviga tävlingshästar vi har idag. Att ha hästar är något av en livsstil. Vi har jobbat ganska hårt för att effektivisera arbetet, till exempel har vi vatten framdraget till hagarna och eluppvärmda vattenkoppar så vi inte behöver bära ut vatten.Trots det så lägger vi säkert 20-30 timmar i veckan bara på skötsel och träning. Sen är vi som har häst (eller djur överhuvudtaget) aldrig lediga. Blir en häst sjuk en fredagskväll kan vi inte gärna vänta och säga att vi tar det på måndag morgon när vi jobbar igen.

Vilka är dina förväntningar på oss?
– Det är många beslut, vägval och prioriteringar som behöver göras under resans gång och det känns fantastiskt att ha vår affärscoach Johan och Movexum att bolla med. Det är lätt att känna sig ensam som egen företagare och bara att ha tillgång till det nätverk av andra entreprenörerna inom Movexum är otroligt viktigt.

Om entreprenören:

Jobbar sedan 2006 på ABB där han haft olika roller som serviceingenjör, projektledare, chef och regionchef. Är idag avtalsledare och jobbar mot industrikunder i Gästrikland och Dalarna.

 

Om bolaget:

Bolagsnamn: Tapto webcoach

Affärsidé: Digitalt koppla ihop tränare och ryttare för att kunna stötta i träningen på ett sätt som inte är möjligt idag.

Grundare: Tobias och Mariana Rosén
Kategori: Digitala tjänster och processer
Bolag i inkubatorn sedan: Apr -19
Bolagets säte: Gävle