Transparens och jämställda arbetsvillkor i fokus hos HR Hackarna

entreprenörskapföretagsinkubatorgävleborghrhr hackarnainkubatorinnovation
Bild till artikeln
6 december 2023

Inom många branscher råder idag stor kompetensbrist och rekryterande bolag slåss om talangerna – upplevelsen om stelbenta kollektivavtal och oseriösa arbetsgivare bidrar ibland till sämre villkor när fajten om kompetens ställs till sin spets. Det här vill Zara Fröroth med HR Hackarna råda bot på genom en ny HR-tjänst som förenklar för både arbetsgivare och arbetstagare kring frågor om transparens och arbetsvillkor.

En önskan om att få arbeta med att förbättra organisationer ledde till att Zara utbildade sig inom företagsekonomi och ledarskap på Mittuniversitetet, något som under åren kompletterats med både kurser inom kommunikation och sociologi. Fram tills för ett år sedan jobbade hon som HR-chef på ett programutvecklingsföretag i Hudiksvall innan hon tog steget mot att starta eget.

-Det har varit en lång mognadsprocess. Idén har funnits med mig länge och ett konsultupplägg som egen inom HR kändes som ett bra alternativ till att finansiera tid för utforskandet av idén. Jag började hos Martin på Propell och gick i vintras Boost Chamber.

Beskriv problemet du vill lösa?

– Som jag ser det finns det ett problem med transparens gällande arbetsvillkor som inte löser sig genom det kommande EU-direktivet och även om Sveriges alla kollektivavtal i sig är något som borgar för schyssta villkor så är synen lite förlegad. Jag tror det bekräftas av att tungviktare som Spotify och Klarna synts mycket i media till följd av motstånden att teckna avtal. Här någonstans ser jag utrymme för min tjänst – man skulle kunna säga att min tjänst ska göra motsvarande nytta som kollektivavtalen gjorde när de infördes. Mer kan jag säga senare -haha!

Vem är kunden?

– Det är arbetsgivare och initialt är det techbolag inom Sverige – men både arbetsgivare och anställda är användare.

Hur var det att utveckla sin idé tillsammans med andra i vårt program Boost Chamber?

– BC:n har varit som en karta att förhålla sig till. Hur kommer jag i gång, hur kommer jag vidare? Jag började med att fråga människor inom den tilltänkte målgruppen vilka de problem de hade. Sedan hjälpte programmet mig också att få koll på konkurrenterna. Hela upplevelsen var jättevärdefull – att få hemläxor och uppföljningar, få fundera över affärsmodell och team. Just teambygget hade jag inte kommit så långt med redan om jag inte genom BC:n fått upp ögonen för teamets betydelse.

Och vilket är det du fokuserar nu som antagen till inkubatorprogrammet?

– Just teambygge. Och att sätta upp en plan och strategi för att hitta de första kunderna. Jag tänker mig att vi lanserar en första version av tjänsten under nästa vår/sommar. Vi behöver identifiera ett antal kunder som vill vara med och utveckla tjänsten i ett tidigt skede och som ser värdet i att få vara med och tycka till.

Var befinner sig bolaget om fem år?

– Då är vi många i teamet, har goda partnerskap med relevanta spelare och så har vi spridit vår vision inom Sverige. Kanske har vi också tagit steget ut på andra marknader i Europa.

Har du någon exitstrategi?

– Jag vill jobba med det här så länge jag tycker att det är roligt. Det ska vara lustfyllt, och det kommer det nog vara så länge jag känner att vi är med och förändrar och förbättrar för många.

Fakta entreprenören

Zara Fröroth

40 år

Bor i Hudiksvall

Bakgrund: Jobbat med HR-frågor i sex år, inom både tech- och industribranschen och har före det varit rådgivare inom ämnen som personal, skatt, företagsjuridik och ekonomi.