Utvecklarlust och problemidentifiering blev bolaget DevUP

Bild till artikeln
7 maj 2021

Det är inte helt ovanligt att innovativa bolag föds ur en idébärares upptäckt och identifiering av ett problem. Tvärtom vågar vi påstå att det är ganska vanligt. Vad som också är ganska vanligt är att idébärare börjar att arbeta med att lösa problemet, utan att ha verifierat om det finns fler som upplever problemet så pass stort att det är villiga att betala för en lösning. I DevUps fall stämmer det första påståendet in, men inte det andra. Mattias Lögdberg, utbildad dataingenjör och med en mångårig erfarenhet som IT-konsult och specialist inom integreringslösningar för molntjänstplattformen Azure, har verifierat att hans idé om en stödtjänst som ska säkerställa kvalitet, minska säkerhetsluckor och säkerställa hög framfart finns hos fler än honom själv. För att fortsatt vidareutveckla sin affärsidé och bygga ett tillväxtbolag med internationell potential har han sökt och antagits till inkubatorprogrammet.

Mattias, berätta lite om DevUP:

– I min roll som konsult inom IT-branschen och som specialist inom integration på molntjänstplattformen Azure har jag upptäckt att det över tid är lätt att slarva när man bygger – oftast har man kort tid på sig att leverera och en ganska stor press. Det kan resultera i allt från rena säkerhetsluckor i lösningarna till att det blir konstiga beteenden i produktion. Som det ofta är när man jobbar i mjukvaruprojekt så testar man lägre volymer av data i en testmiljö och när man sedan går över till ren produktion och i större volymer är det inte helt ovanligt att det börjar strula. Min idé är en SaaS-lösning (system as a service) som ska råda bot på de här problemen. En stödprodukt som gör utvecklarteamet mindre känsliga för till exempel individuella kompetenser – min erfarenhet är att det kan bli jättestora skillnader i hur team presterar och levererar om man byter ut enstaka individer då mycket hänger på kunskaper hos individerna i teamet. Tjänsten ska säkerställa hög kvalitet, minska säkerhetsluckor och se till att framfarten blir hög. När man jobbar med molntjänster kan det vara svårt att hänga med – den förändras fort och inte alla individer klarar av att hålla sig uppdaterade – här tar DevUP vid och stöttar.

Molntjänstplattformen Azure är enkelt beskrivet ett helhetskoncept från Microsoft som erbjuder serverplattform, datahallar och en mängd olika system-tjänster. En professionell plattform som gör det möjligt att utveckla/koda nya tekniska tjänster som till exempel applikationer. Det blir mot den i början som DevUps tjänst kommer att rikta sig till.

– Jag har hittills verifierat att det finns en efterfrågan på min tjänst genom att ha verifierat behovet inom tre olika kategorier: konsultfirmor med liknande behov av de jag själv har haft i min roll som konsult och som vill kunna garantera hög kvalité i sin leverans. Kunder, egna men också sådana jag kommit i kontakt med genom mitt nätverk. Och hos Microsoft anställda. Jag är en av drygt 4000 med titeln Microsoft MVP i världen och genom det nätverket har behovet bekräftats på flera ställen. Även Microsoft anställda tycker att min lösning är intressant – de ser det nuvarande behovet och även ett kommande behov. De har ett eget sk compliance-verktyg men det kräver mycket kunskap och man behöver sätta upp väldigt mycket själv.

Just nu finansierar Mattias utvecklandet av tjänsten och bolaget genom fortsatt konsultverksamhet i det andra egna bolaget MLogdberg Solutions AB. Han kommer ursprungligen från Östersund, tog sin examen som dataingenjör 2010 på Chalmers i Göteborg och är sedan 2013 bosatt i Gävle – en stad som lockade bland annat på grund av familj, erbjudande om anställning och att storleken passar bra när man har små barn.

Hur kom du i kontakt med Movexum?

– Via DoSpace och Almi – och här är vi nu.

Vilka skulle du säga är dina drivkrafter, och varför har du vänt dig till oss för stöd i ditt affärsutvecklande?

– Jag gillar att utmana mig själv, att ta in Movexum är för mig en utmaning då jag kommer behöva utvecklas som företagare och entreprenör. Arbetet kan jag ju, och jag har erfarenhet av att jobba i småbolag så entreprenörsbiten finns där också men jag har ingen erfarenhet av själva affärsutvecklandet. Hur man gör för att säkerställa IP-strategier till exempel … I konsultbranschen är det ditt rykte och egna kunskap som är din IP skulle man kunna säga. Så jag ser fram emot att få stöttning och hjälp med att bygga mitt bolag – inkubatorprogrammet är spot on vad jag är ute efter!

Nu har du nyligen antagits men har det landat några insikter redan nu?

– Framför allt det lite mer långsiktiga tänket skulle jag säga. Att lyfta blicken och inte vara så mycket i nuet. Hittills upplever jag mötena med min affärscoach som de mest positiva – det finns att göra inför varje möte men samtidigt säkerställs det att man ständigt tittar framåt och utmanar sig. Det är en viktig sak för mig, att få ett bollplank att prata framtid om saker som inte är relevanta just nu men som kanske blir det om tre månader, eller ett år. Att ständigt bygga företaget, allt från kundbank och IP strategi till att kolla konkurrenter – det handlar mycket om att bygga upp information som gör att man skaffar sig en bra världsbild.

Du är själv i bolaget just nu, hur ser du på att också bygga ett team?

– Det känner jag redan nu att det måste jag göra. Det är viktigt. Jag har jobbat mycket med teambygge genom mina år i konsultbranschen så jag vet hur viktigt det är att bygga ett team baserat på vilka mina egna olika styrkor och svagheter är. Jag tror första person att rekryteras blir någon som har en utvecklarprofil, har en förståelse för Azure och som också har koll på andra produkter och tjänster. Jag står för sälj, marknadsföring och driv – driv är det viktigaste just nu. Tittar man över tid behöver jag en front end-utvecklare. Om allt går som jag hoppas så behöver vi vara flera från och med i höst. Jag håller just nu på att undersöka och identifiera vilken typ av kapital jag behöver. Vilka ska man ta in först och hur ska man finansiera den första personen som kommer in i bolaget.

Om vi kikar fem år framåt i spåkulan – vilka är dina planer och förhoppningar med DevUP?

– Om jag får drömma finns det flera initiativ liknande den tjänst jag jobbar med nu som rullar – kanske olika bolag med olika målinriktningar. Jag ser mig själv som en lyckad entreprenör med flera kreativa och roliga bolag. Jag tror också på ett eget partnernätverk som säljer och implementerar min tjänst – kanske konsultfirmor men det skulle också kunna vara andra konstellationer. Kanske har jag anställt folk utomlands. Intäkterna på tjänsten blir initialt på licensbasis.

Någon drömkund?

– Drömkunden är kunden som verkligen upplever nytta med vår produkt, de som känner ett stort värde och som hjälper oss att driva produkten åt rätt håll. Sen är det klart att det vore väldigt kul om kunden samtidigt är internationell för att få en bra spridning. Men absolut roligast vore en kund som verkligen lider av dessa problem i vardagen där vi kan komma in och skapa en väg framåt för dem. Då blir det magiskt.

Du har ju startat ditt företag mitt i en pandemi, berätta om dina reflektioner kring det:

– Ja det är väl lite läskigt men det var en dröm jag ville förverkliga och jag upplever ändå det som ett ganska bra tillfälle att komma ut med en sån här typ av produkt. Jag tror många företag är mer mottagliga just nu för att verkligen kunna säkerställa framfart när pandemin väl släpper. Jag ser det som en möjlighet – mycket är pausat just nu och många har tid för reflektion.

Hållbarhet är ju ett ämne som likt finansiering alla bolag i inkubatorprogrammet får jobba med. Hur identifierar du själv hållbarhet?

– För mig är det många dimensioner, allt från natur och samhälle till personal. Det som jag hittills identifierat är att jag skulle tycka det vore skitkul att återinvestera och satsa pengar i nya startups – det är för mig en del av hållbarhet. Gällande min produkt och tjänst så är det lite klurigare men vi jobbar ju med en ny teknik där bland annat klienten (webbläsaren) ska vara så drivande som möjligt. Det innebär i praktiken att vi kommer flytta ut en del av process och kraft på enheterna istället för att det körs centralt vilket avlastar vår påverkan på serverhallarna.

Vad ligger närmast för dig att jobba med tillsammans med din affärscoach?

– Planerar roadmap, jobbar med IP Strategi och så förbereder vi juridiska avtal.


Fakta entreprenören

Mattias Lögdberg

36 år

Utbildad dataingenjör på Chalmers. Tidigare arbetat på bland annat Abizko Consulting, iBiz Solutions, Ongoing Warehouse.

Mer om Devup.