Sök
Stäng denna sökruta.

Plattform för affärsutveckling ska underlätta för unga entreprenörer

Han menar att han är som vilken 19-åring som helst men vi är inte riktigt benägna att hålla med. Adrian Skoglund tog i somras studenten från Thoréns Business Program och är redan en erfaren entreprenör som sedan 14-års ålder ägnat sig åt företagande. Han har framgångsrikt drivit UF-företag och det är ett av dessa som nu blivit till ett aktiebolag som antagits till vår inkubator. Hans målsättning med Förento är snarlikt vårt uppdrag som företagsinkubator – att underlätta för entreprenörer som vill affärsutveckla och bygga bolag av sina idéer.

Adrian Skoglund vill underlätta för entreprenörer som vill affärsutveckla och bygga bolag av sina idéer.

Han börjar bli van med att bli intervjuad och fotograferad. Under sina år som studerande på Thoréns Business School och med olika UF-företag har han vunnit flertalet utmärkelser och därmed också blivit omskriven i lokalmedia ett antal gånger. Under årets UF-mässa på Iggesunds Bruk tog han hem Årets innovation, utsågs till Årets säljare och vann dessutom Årets tjänst med sitt Förento. 2018 vann han med sitt mobilsspel Memblock Årets Prestation (ett spel som under en period låg på Apples Top 10-lista i Sverige över nedladdade gratisspel). Klivet in i företagandet började under Adrians första år på Thoréns Business School då han tillsammans med några kompisar på kvällstid drog igång e-handelsprojekt där de sålde armband som man importerade från Kina.

– Mitt enda syfte då med företagandet var att tjäna pengar, vilket jag också gjorde. Sedan blev jag både klokare och mognare. Idag är mitt mål med Förento att hjälpa så många personer som möjligt att engagera sig i entreprenörskap. Vi vill vara kopplingen mellan företagsliv, entreprenörskap och människor som vill starta bolag. Sedan vill jag fortfarande tjäna pengar men inte för att kunna leva en viss livsstil utan för att kunna köpa ett hus till min mamma. Det var ett mål jag satte när jag startade Sweet Times Media, som var UF-företaget som utveckla Memblock-spelet.

Vad var det med UF-företagandet som gav dig blodad tand?

– Jag fastande främst för marknadsföringsbiten då jag märkte hur viktigt den var men även hur stor betydelse UX (User Experience, reds, anm) har för kundens uppfattning att den får vad den vill ha.

Efter framgången med sitt första UF-företag och mobilspelsappen fick Adrian och hans systemutvecklare ett erbjudande om att sälja företaget spelet vidare. Adrian, som då insett att han ville göra annat med sin tid än att driva spelföretag, tackade ja till erbjudandet som senare aldrig blev av eftersom köparna ville att Adrian skulle fortsätta att arbeta med spelet – något som inte var aktuellt. Istället började han att skissa på grunden till det som idag är Förento, en utbildningsplattform med syfte att utbilda entreprenörer och människor som vill starta egna bolag.

– Det unika med Förento är att vi kombinerar teori med praktik. Många skolor till exempel erbjuder idag en digital lösning som oftast är en inscannad bok. Med Förento får du, i takt med att du lär dig mer om ett ämne, skapa eller göra något praktiskt relaterat till det ämne du studerar. Skapande och lärande går hand i hand.

Plattformen har Adrian byggt tillsammans med sina två kollegor Lukas Wiklund och Anton Svedlund.

– Just nu är vi i processen att vi har betalande kunder men kikar på att produkten till andra segment som kommuner, Drivhus och Nyföretagarcentrum.

De betalande kunderna består idag av Thoréns Business School i Gävle och Staffangymnasiet i Söderhamn vilket innebär att cirka 200 elever har tillgång till plattformen.

– Vi ser det här som ett beta-år där vi säljer licenser per elev per år, och per lärare per år. Om fem år hoppas vi att vi hittat alla kundsegment och att Förento är standarden för att komma igång med företagande och entreprenörskap.

Hur kommer det sig att du sökte vårt inkubatorprogram?

– Jag kom i kontakt med er när ni arrangerade en Pitch-pepp 2018 inför finalisterna i UF Gävleborgs resa till den nationella finalen i Stockholm. Med er hade ni ett inkubatorbolag (Selfploid, reds. anm) som berättade om vilken typ av stöttning man kunde få hos er. Vårt bolag befann sig då någonstans i utvecklingen mellan Boost Chamber och inkubatorprogrammet så vi mellanlandade på Gävle Innovation Hub och hos Micke Nyman för att där jobba med verifieringsprocessen och för att vara reda att söka till inkubatorn. Nu när vi är här så ser vi att våra samtal med vår affärscoach ger bra insikter, tankar och idéer. Vi gjorde tillexempel en helomvändning gällande extern finansiering efter ett möte med vår coach Johan.

Adrian beskriver sig själv som en person som alltid jobbat med många olika projekt samtidigt och som jobbat extremt mycket. I nuläget har han dock ”bara” två uppdrag, arbetet med att vidareutveckla och förädla Förento samt heltidsjobbet som marknadschef på Woila, ett bolag han snart även kommer att vara delägare i. Arbetsveckorna blir långa och resorna mellan Stockholm-Sandviken-Gävle många. Det är inte ovanligt med arbetsveckor på uppemot 60 timmar i veckan.

– Fast jag tycker jag är som vilken 19-åring som helst. På lördagarna försöker jag vara ledig, då spelar jag CounterStrike, Fortnite och festar med mina kompisar.

Mja. Kanske inte riktigt som vilken 19-åring som helst.


Om entreprenören:

Adrian Skoglund, 19 år. Gymnasial utbildning inom ekonomi och marknadsföring.


Om bolaget:

Bolagsnamn: Förento AB

Grundare: Adrian Skoglund, Lukas Wiklund

Ägare: Adrian Skoglund, Lukas Wiklund, Anton Svedlund

Bransch/Industri: Digitala tjänster och processer

Affärsidé i korthet: Erbjuder digitala kurser inom företagsekonomi och entreprenörskap

Marknadspotential (Sverige/export): Arbetar idag B2B i Sverige, men kommer inom en snar framtid även köra B2C internationellt.

Senaste nytt/aktuellt: Arbetar med internationell expansion med uppbyggnad av separat varumärke.

Webb: Förento

Fler nyheter

Är du vår nya affärscoach?

Vi erbjuder ett roligt och utmanande jobb på en arbetsplats där vi jobbar framåtlutat men också reflekterade. Självklart driver och brinner vi för frågor som mångfald, jämställdhet och hållbarhet.

Läs mer »

Sprint X 2.0 är i gång – ”Vi kom långt redan i förra Sprint X projektet, men det finns mer att göra så vi är glada att få driva ett nytt projekt i ytterligare tre år”

Syftet med det nya projektet, Sprint X 2.0, är att vidareutveckla och fördjupa det arbete som påbörjades i Sprint X. Målet är att nå ut till och stötta fler entreprenörer och innovatörer i länet, samt att öka kompetensen inom internationalisering, kapitalanskaffning, hållbarhet och effektiva team hos Movexums startupbolag.

Läs mer »

En coach för klimatet – så ska idrottsrörelsen bli nyckelspelare i den gröna omställningen

Idrotten har enorm påverkanskraft i samhället genom de stora folkrörelser som följer idrotten. Climate Champ grundades med visionen att göra idrottsrörelsen till en ledande kraft i klimatarbetet. Bolaget erbjuder idag utbildningar, workshops och en digital handbok, men håller just nu på att ta fram en mer avancerad digital plattform som hjälper föreningar att bland annat mäta sitt koldioxidavtryck, sätta upp mål och vidta konkreta åtgärder för att minska sina utsläpp.

Läs mer »

Findings and results from the first Round of NB Scale

As we reach the midway point of the second round of our international project aimed at preparing startups for their first entry into international markets, it seems fitting to revisit the participants from our inaugural round held last year. Have there been any significant breakthroughs thanks to the project, and have any companies already made their initial sales in a new country? Let’s delve into it!

Läs mer »

Anmälan till nyhetsbrev

Den här webbplatsen använder sig av cookies.