Rent vatten och sanitet för alla är Enavas mål

Det var aldrig hennes dröm att börja köra lastbil och eller göra karriär inom den bransch hon växt upp och uppfostrats inom. Nu är hon inne på sitt 12:e år i entreprenadbranschen. Med sitt senaste projekt och bolag Enava är målen högt ställda – genom att bland annat digitalisera de processer som krävs för enskilt avlopp vill Enava erbjuda rent vatten samt fungerande sanitet till alla boende i Sverige.

Ulrika Munther fotograferad under höstomgången 2019 av Boost Chamber. foto: Albin Bogren

Ulrika Munther är bosatt i Ljusdal och kom i kontakt med regionens innovationsstödsystem via vår nod Propell i Hudiksvall som jobbar med idéer som befinner sig i väldigt tidiga stadier. På Propell tände deras team på Ulrikas idé och hon slussades vidare till oss på Movexum för att hösten 2019 gå utvecklingsprogammet Boost Chamber*. Enava är nu inne på sin femte månad i inkubatorprogrammet.

Hur upplevde du BC:n?

– Det var roligt och inspirerande! Jag såg fram emot träffarna, det var kul att träffa likasinnade och fascinerande att se att vi alla brottades med samma problem trots att vi alla befann oss i olika branscher. Vi var en ganska liten grupp vilket var bra eftersom det blev ganska intimt och folk vågade dela med sig. En av anledningarna till att jag deltog var för att jag visste att jag var tvungen att avsätta tid för att jobba med idén, och för att få ner saker på papper. Det var nyttigt att jobba igenom olika modeller och faktiskt ta sig tid till att ringa kunder för att verifiera. 

Via utvecklingsprogrammet lärde Ulrika känna Linnea Gibbs, idag examinerad affärsutvecklare men då Boost Chamber-koordinator och praktiserande affärsutvecklare hos oss på Movexum. Tycke uppstod och i maj rekryterades Linnea till Enava där hon tillsammans Ulrika, Elisabeth, Rebecka och övriga medarbetare med nu jobbar på att affärsutveckla idén som mycket förenklat kan beskrivas som ”avloppstjänster”.

– Det jag hade i mitt huvud behövde jag få ner på pränt, något som Linnea bland annat hjälpte mig med under Boost Chamber. Jag kände ”så här skulle man ha det hela dagarna” och insåg att det var dags att börja bygga teamet. Det har gått fort nu de senaste månaderna och vi har haft väldigt många bra möten med viktiga aktörer och potentiella samarbetspartners.

Ulrika har växt upp i en entreprenadsläkt, och har förutom att driva eget åkeri- och entreprenadföretag även utbildat yrkesförare hos Sveriges Åkeriföretag och suttit i koncernstyrelsen för det som idag är en del av Maserfrakt.

– Det var aldrig min dröm men jag började köra lastbil för 22 år sedan och har drivit eget entreprenadföretag de senaste 12 åren. Det fanns en period när jag funderade på att sluta – jag var lite less på branschen och upplevde att det förekom mycket fusk. Det hände ganska ofta att jag fick åka ut och rätta till vad andra entreprenörer ställt till. Jag visste inte riktigt vad jag ville göra. Efter att ha jobbat med en personlig förstod jag att jag har en ganska ovanlig profil. Jag är dels en doer som får saker gjorda men också en visionär som ser lösningar på saker som inte andra ser. Jag trodde förut att ingen gjort det här på grund av att det inte var någon bra idé, men insåg nu att det kanske inte var någon som sett möjligheterna ännu? Så istället för att leta en helt ny bransch bestämde jag mig för att gräva där jag stod och förändra den bransch jag verkade i. Att sitta och gnälla vid köksbordet förändrar ju inget. Jag insåg att om jag vill att någon förändring ska ske i denna bransch, inom en rimlig tid, behöver jag få det att hända. Vi har nu fått många tecken på att det är rätt tid att genomföra denna idé. Delar av det vi jobbat med sedan i fjol, har nu Havs- och vattenmyndigheten här i Sverige nyligen meddelat att de letat efter någon som kan göra.

Ja, vad är det ni ska göra?

– Vi kan inte gå i på detaljer men vårt huvudmål är mål 6 i FNs globala mål – Rent vatten och sanitet för alla. Det kan man ju tycka är en självklarhet i Sverige, men så är det inte. Det finns idag en miljon fastigheter som inte är anslutna till det kommunala avloppet – av dessa är det cirka 300 000 som inte fungerar tillfredställande och som behöver åtgärdas – fort. Man pratar idag om att förbättringstakten på dessa är 1% per år vilket inte är acceptabelt när grundvatten, sjöar och vattendrag blir förorenade. Vi vill speeda upp processerna genom digitala verktyg och nya affärsmodeller och genom att vara navet i denna process.  Vi måste öka takten, det ska inte ta mer än 30 år att åtgärda de här avloppen som behöver fixas, 30 år är egentligen också för mycket. Kommunerna behöver öka sin kapacitet med 300% för att det ska lyckas. Det tror vi att de kan göra med vår metod.

Kommer det finnas ett behov av enskilda avlopp i framtiden, kommer inte alla så småningom kunna anslutas till kommunala avlopps och vattenledningar?

– Behovet kommer finnas kvar. Kommunalt avlopp kommer aldrig bli tillgängligt för alla, det är inte ekonomiskt möjligt i glesbygden. Det är snarare så att vi fått indikationer på att dessa kommer att öka i antal i vissa kommuner.

Åkeri- och entreprenadbranschen är i dagsläget mycket konservativ och att vara ett innovationsbolag i en sådan bransch kan vara en utmaning. Även här ser Enava fler möjligheter till förändring och förbättring.

– Vi tänker oss ett Enava Academy! Vår affärsidé innebär ju att det kommer behövas fler yrkesarbetare som är specialister inom just det här området. Vi pratar inledningsvis om några hundra, och då vill vi gärna satsa på att få in fler kvinnor och nyanlända i branschen.

Var händer härnäst för Enava?

– Vi har betalande kunder – och den digitala idén och lösningen är påbörjad. Vi har fått 50 000 kronor i verifieringsmedel av Almi och 100 000 kronor i innovationscheckar från Regionen. Vi bygger en prototyp för provkörning i pilotprojekt mot några kommuner till att börja med. Vi har möten bokade kring detta. Vi jobbar också intensivt med finansiering för de närmaste två-tre åren.

Var hoppas du Enava befinner sig om fem år?

– Då har vi förhoppningsvis byggt och implementerat ett system som går att anpassa till alla kommuner. Vi behöver resurser för att få till det här tillräckligt snabbt. Vi ser Enava som vårt livsverk där vi ska bidra till att rädda världens vatten. Vi behöver också rekrytera ett visst antal egna fälttekniker som kan utföra uppdrag, då det är svårt att säkerställa att externt anlitade entreprenörer alltid prioriterar att våra grävjobb blir utförda i tid. Men vi ska inte göra alla jobb själva, vi vill inte att kollegor i branschen ska se oss som hot. Vi ska däremot underlätta för dem, så att de kan koncentrera sig på att göra det de är bäst på, det vill säga gräva, medan vi ska vara de som har koll och ser till att ritningar, installationsanvisningar, lagar, regler och lokala bestämmelser följs.

*Movexum erbjuder två program för entreprenörer som vill affärsutveckla sina idéer varav Boost Chamber är den första fasen. I programmet som pågår under tio veckor får deltagare arbeta med att verifiera sina idéer och jobba med att bygga grund och ifrågasätta. Steg två är sedan inkubatorprogrammet i vilket entreprenörerna vidareutvecklar sina idér, vässar och lanserar dem.


Fakta entreprenören

Ulrika Munther

Ålder:

Bakgrund: Drivit eget företag inom entreprenad i 12 år samt driver och äger flertalet andra bolag, bland andra tenndalen.com.

Läs mer om Enava här.

Janjoo

IOT

Innovativa lösningar inom utveckling och digital kommunikation]

Bolagsnamn: janjoo AB

Grundare: Andreas Wikholm, Johannes Eriksson, Johanna Fernstedt

Ägare: JANJOO GROUP AB, Rebmax AB, Rizbiz AB, Almi Invest, Sandviken Investerarna

Affärsidé: Att utveckla och tillhandahålla IT-tjänster till företag och organisationer i hela landet med syfte att förenkla och effektivisera den digitala kommunikationen. Produktportföljen består i dagsläget av fyra färdiga produkter: Informera, ett kommunikationsverktyg för effektiv och träffsäker digital kommunikation. Simpliform, ett kraftfullt verktyg för dynamiska formulär. BankID-molntjänst, en komplett tjänst för digital signering av avtal. För-Färdiganmälan, en webbportal för samverkan mellan installatör i portal och handläggare i Lime CRM.

Marknadspotential (sverige/export): I Sverige finns 3 000-5 000 potentiella kunder, beståendes av både mindre och större företag, samt kommuner och större organisationer.

Senaste nytt/aktuellt: Vi söker fler säljare och utvecklare

Aktivt söker investering?: Nej

kontakt: [email protected]

SPPO

Onlineverktyg

Onlineverktyg för specialpedagoger. 

Läs mer om SPPO på deras hemsida.

Johan Wickenberg

Affärscoach

Före detta sälj- och exportchef som tagit ett familjeägt svenskt företag ut på den internationella marknaden. Byggt internationella affärer, struktur och organisation. Återvände 2017 till Gävle efter tio år i Skåne. Tävlingsmänniska av rang, älskar skidåkning och löpning. Har sprungit ett halvt maraton barfota.

Kontakt: [email protected] eller 070-718 88 38

”Det som jag tycker är roligast med mitt uppdrag är att arbeta med entreprenörer och att se progressen hos dem. Att få använda erfarenheter, lärdomar och affärscoaching för att skapa värde för våra bolag, varje dag. Det ger mig en enorm energi att få arbeta med dessa positiva människor, som verkligen vill något!”

Skills

Internationella affärer

98%

Försäljning

87%

Hungrig

100%

Richard Hainsworth

Internationell coach

Inflyttad amerikan som själv drivit startup och som vid sidan av sitt jobb som coach på Movexum fortfarande är egen företagare där han jobbar deltid med globala storbolag som senior strategi- och innovationskonsult. Tidigare bakgrund inom medicinteknik och har tagit bolag till börsen. Har ett jordbruk i Årsunda där han också bor och jagar. Kan väldigt mycket om det mesta, har en fäbless för klockor och befinner sig ofta på resande fot i andra länder.

”Jag gillar att arbeta med drivna entreprenörer som vill påverka världen genom att förverkliga sina innovativa idéer. Jag tycker om att hjälpa dem att identifiera och övervinna alla hinder de träffar på. Framförallt är det roligt att se våra entreprenörer växa som innovatörer och människor.”

Kontakt: [email protected] eller 070-757 99 79

Skills

Internationella affärer

98%

Varumärke

85%

Historiakunskaper

91%

Anna Utterberg

Kommunikationsansvarig

Har en bakgrund inom print som rutinerad nöjesredaktör med vana att hålla ihop mediaprojekt och att bygga budskap. Byggt och utvecklat magasin samt lanserat digitala satsningar. Jobbat med kommunikation i såväl startup som offentlig sektor. Har nyligen återupptäckt tjusningen med hästar och hoppas kunna starta några hopptävlingar. Annars en  inredningsintresserad Gävlebo som läser deckare på engelska och gärna spenderar tid i stugan i Hälsingland. 

”Jag ser det som en ynnest att få jobba i en organisation där alla får vara delaktiga och är stolt över att vi på ganska kort tid skapat en så bra kultur hos oss. Det är extra roligt att jobba med kommunikation när det finns så många roliga och spännande saker att berätta.”

Kontakt: [email protected] eller 073-981 73 25

Skills

Grafisk design och formgivning

92%

Storytelling

83%

Minnas låttexter och snabbt känna igen låtintron

95%

Klywa

Digitala tjänster och processer

Tjänst som säkerställer att samtliga användare av BI-verktyg har tillgång till rätt applikationer.

 

Bolagsnamn: Klywa AB

Grundare: Håkan von Matérn, Magnus Gripenroth samt två ännu ej namngivna

Ägare: Håkan von Matérn, Magnus Gripenroth samt två ännu ej namngivna

Affärsidé: Säkerställa att samtliga användare av BI-verktyg har tillgång till rätt applikationer.

Här hittar du en intervju med Håkan angående inträdet i vårt inkubatorprogram.

Priskonsulterna

Digitala tjänster och processer

Hjälper företag att med enkla medel nå sin fulla potential inom prissättning.

 

Bolagsnamn: Priskonsulterna Sverige AB

Grundare: Stefan Ekström, Tomas Persson och Åke Wallbäcks

Ägare: Stefan Ekström, Tomas Persson och Åke Wallbäcks

Affärsidé: Hjälper företag att med enkla medel nå sin fulla potential inom prissättning.

Marknadspotential: Stor i Sverige, ännu större i utlandet.

Senaste nytt/aktuellt: Juli 2018: Undersöker tillsammans med Movexum hur startups redan i tidiga skeden kan bli ännu vassare (och därmed mer attraktiva som bolag) inom pris- och lönsamhetsstyrning.

Här hittar du en intervju med Priskonsulterna gällande inträdet i vår inkubator.

Proxytech

Smarta och hållbara städer

Utveckla och sälja kretsloppsbaserade systemlösningar för rening av vatten, avlopp samt ämnesutvinning.

 

Bolagsnamn: Proxytech AB

Grundare: Hampus Granström

Ägare: Hampus Granström

Bransch/industri: Miljöteknik

Qanit

Smarta och hållbara städer

Qanit, ett innovativt kärl för återvinning och trygghet på offentlig plats.

 

Bolagsnamn: Qanit AB

Grundare och ägare: Lisa Teodorsson

Bransch: Återvinning, miljö, metall.

Affärsidé i korthet: Qanit är ett innovativt kärl för återvinning av sprayburkar och trygghet på offentlig plats. Kärlet är specialanpassat för att minimera riskerna som sprayburkar för med sig efter användning på offentliga platser, främst lagliga graffitiväggar. I dag slängs explosiva sprayburkar i offentliga sopkärl där det finns många människor i rörelse. Någon liknande lösning som Qanit finns idag inte på marknaden och det gör att använda sprayburkar idag felhanteras, vilket kan leda till personskada samt skadegörelse.

Marknadspotential: Global. Vi startar i Sverige, för att sedan snabbt ta oss ut i de Europeiska länderna, där en synligt behov finns. Den amerikanska marknaden är också något som vi kommer att börja se över inom snar framtid.

Senaste nytt/aktuellt: En prototyp är på gång, för att under sommar 2019 kunna köra en pilot.

Mer läsning: Innovativt sopkärl för hantering av sprayburkar senaste idén att antas till inkubatorn

Rhinoc

Materialteknik och hållbar produktion

Tar fram nya, förbättrade produkter och systemlösningar inom hydraulikområdet.
 

Selfploid

Digitala tjänster och processer

En transparant bemanningslösning som erbjuder företag som såväl privatpersoner möjligheten att anlita arbetskraft baserat på tidigare erfarenheter och omdömen istället för intervjuer.

 

Bolagsnamn: Selfploid AB

Grundare: Kim Berge och Rasmus Forsell

Ägare: Kim Berge och Rasmus Forsell

Affärsidé:En transparant bemanningslösning som erbjuder företag som såväl privatpersoner möjligheten att anlita arbetskraft baserat på tidigare erfarenheter och omdömen istället för intervjuer. Sammankopplar arbetstagare och arbetsgivare och tar fullt arbetsgivaransvar i en bemanningssituation. Arbetar med korta ledtider, flexibilitet, snabba utbetalningar samt minimering av fasta kostnader som i traditionella bemanningsföretag höjer priset för slutkunden.

Sure Taste

Livsmedel

Produktutveckling, import, export och försäljning av sockerreducerade konsumentprodukter.

 

Bolagsnamn: Sure Taste AB

Grundare: Ange Mertner, Torbjörn Schelin

Ägare: Ange Mertner, Torbjörn Schelin

Affärsidé i korthet: Produktutveckling, import, export och försäljning av sockerreducerade konsumentprodukter

Marknadspotential: Stora möjligheter vid en pågående attitydförändring till hälsa och västvärldens fortsatta överkonsumtion av socker

Senaste nytt/aktuellt: Första två produkter lanserade under Q4 2018, nya produktlanseringar planerade under Q1 2019.

Hemsida: suretaste.se

Mer läsning: De vill göra sockerreducerade produkter till det nya normala

InCoax

Tech

InCoax Networks utvecklar, marknadsför och säljer lösningar för bredbands access över existerande infrastruktur som redan finns i samtliga höghus, radhusområden, hotell och semesterbyar i Sverige och Europa.

 

Webbsida

2p1

Tech

Utvecklar energieffektiva LED-armaturer med en del av råvaran från återbrukade plattskärmar.

Webbsida

Abibo

Digitala tjänster och processer

Individanpassade böcker för lässvaga

 

Bolagsnamn: Arrtodo/Abibo

Grundare: Anna Hansers Rutäng

Ägare: Anna Hansers Rutäng

Affärsidé: Abibo är en internetbokhandel som erbjuder individanpassning av befintliga böcker på marknaden. Med hjälp av Abibos editor kan kunden anpassa böcker utifrån sina egna förutsättningar och behov för att läsa både digitalt och i print.

Marknadspotential: Abibos målgrupp är personer med synnedsättning pga synskada eller ålders synnedsättning, personer som har svenska som andra språk, samt personer som har svårigheter med avkodning, läshastighet eller läsförståelse ex. personer med -dyslexi -koncentrationssvårigheter, kognitiv- eller liknande funktionsnedsättning.

Utifrån målgruppsbeskrivning finns ett antagande att 3% av människor i befolkning antas vara lässvag, eller är förälder till lässvagt barn, är medveten om behovet samt har tillgång till tekniska hjälpmedel samt möjlighet och vilja att betala för individanpassat läsande. Samma potential gäller även utanför Sverige.

Senaste nytt/aktuellt:

Aktivt söker investering? Jag har satt som mål att lansera Abibo version 1 innan jag tar in någon delägare i bolaget. Men inget är ristat i sten så jag tar varmt emot förslag från intressenter redan idag.

Kontakt: [email protected]

Aerogel

Construction

Svenska Aerogel AB utvecklar och tillverkar unika, miljövänliga och återvinningsbara aerogelmaterial för en rad industriella applikationer exempelvis isolering för värme och ljud.

 

Webbsida

BlixtIn

Digitala tjänster och processer

Förmedla tjänster/uppdrag digitalt och oberoende mellan företag, men även frilansare.

Bolagsnamn: Blixtin AB

Grundare: Jonas Lööw

Ägare: Jonas Lööw m.fl.

 

kontakt: [email protected]

Brandposten

Tech

Brandposten erbjuder en ny miljövänlig och effektiv teknik Pyrotekniskt Genererad Aerosol (PGA) för brandsläckning som är ofarlig för både utrustning och människor.

Cargo Beacon

Digitala tjänster och processer

Har utvecklat en datalogger som loggar temperatur, luftfuktighet och andra särskilda händelser vid godstransporter direkt till ansluten enhet. Ett smart och pålitligt sätt att övervaka leveranskedjan.

Kontakt: [email protected]

CC-fix

Construction

Verktyg till regling och glespanel, en hjälpande hand för alla proffs och hemmafixare.]

 

Webbsida

Colabitoil

Fuel

Colabitoil AB skall vara en aktiv och långsiktig leverantör av drivmedel och med egen produktion av tekniska innovationer inom biodiesel.

 

Webbsida

First Mat

Production

Har utvecklat en funktionsanpassad hästtransportmatta med formgjutna, flexibla kanter som skyddar hästtransporten från röta och gör det enklare att hålla den ren.

Webbsida

GoGenius

Service design

Christina Franzén, Marita Svensson och Pär Lärkeryd har tillsammans utvecklat den flexibla processmodellen GoGenius som bidrar till att skapa lönsamma organisationer. Visionen är ett arbetsliv på lika villkor.

 

Webbsida

Ulrika Malmqvist

VD

Movexums VD som leder genom att bygga team och ta täten. Har en ingenjörsexamen och lång erfarenhet av att leda komplexa nationella och internationella utvecklingsprojekt med privata såväl som offentliga aktörer. Har sammanlagt 20 års erfarenhet av ledande befattningar inom private/public partnerships och internationella etableringar. Sportintresserad Sandvikenbo med en bakgrund som fotbollsspelare. Sitter bland annat i Styrelseakademin Gävleborgs styrelse. Gillar att resa och går gärna på stand up.

”Att vara del i ett kunnigt och dynamiskt team är otroligt stimulerande samtidigt som vi tillsammans med entreprenörerna jobbar för att åstadkomma resultat. Att leda bygget av ett starkare Movexum, och att möte människor som har idéer och de vill förverkliga, driver och inspirerar mig. Dessutom vill jag jobba med människor och drivs av att bidra till att Gävleborg blir en ännu bättre plats att leva och verka på.”

Kontakt: [email protected] eller 070-750 22 56  

Skills

Ledarskap

98%

Det svenska innovationssystemet

88%

Smittsamt skratt

97%