Angelica Smedberg vinnare av årets SKAPA-pris i Gävleborg!
Idag klockan 10 offentliggörs årets regionala SKAPA-prisvinnare i samband med Företagarveckan. 2023-års vinnare heter Angelica Smedberg som vinner priset med sin app Sisterhood. Förutom diplom och kvalificering till den nationella finalen i Stockholm där en prischeck på 200 000 kronor delas ut i huvudkategorin, tilldelas de regionala vinnarna en check om 10 000 kronor från Movexum samt en check på 5 000 kronor från SKAPA-stiftelsen.
Grattis till SKAPA-priset Angelica! En av flera utmärkelser du fått på sistone. Var kvalar den här in?
– Tack så mycket! Varje pris är naturligtvis en ära, men SKAPA-priset är definitivt en av de mest prestigefyllda på min lista. Det är Sveriges största innovationspris, och att få det känns särskilt betydelsefullt. Ofta blir man ju lyft som en entreprenör men med SKAPA-priset blir man ju titulerad som uppfinnare, vilket känns extra roligt. SKAPA-priset ger inte bara erkännande åt mig personligen utan också åt hela Sisterhood-teamet. Det visar att vi gör något betydelsefullt och innovativt.
Vad är på gång för Sisterhood just nu? Vad står på agendan?
– Nu, äntligen, ska Sisterhood ut på marknaden och mitt mål just nu är att hitta en bra samarbetspartner som kan vara med och hjälpa till med distributionen så att Sisterhoods app kan börja hjälpa våldsutsatta. Jag kan tycka att vägen till lansering har varit ganska lång och krokig men nu i december kommer appen att släppas på både Apple Store och Google Play Store och min förhoppning är att vi kan få bra ruljans på distributionen innan jul, det är ju tyvärr en högtid där man ser att våldet mot kvinnor ökar. Vi har också stora planer för att utöka vårt språkstöd och inkludera fler användare runt om i världen. 2024 planerar vi att expandera till USA.
Team är ett hett ämne inom startup-världen. Vad är din syn på detta och vad är dina planer?
– Teamet är av oerhörd betydelse. Det är sällan man ser framgångsrika entreprenörer som har vandrat den ensamma vägen. Jag tror att man behöver ett team med cheerleaders, doers, co-innovators, och människor som delar ens passion för att bygga och driva ett framgångsrikt företag. Att sätta ihop rätt team är dock en utmaning i sig. På senare tid har jag ägnat mycket tid åt självreflektion för att identifiera mina egna svagheter; den listan har blivit en manual på vilka kompetenser jag behöver i mitt team för att Sisterhood ska nå global framgång. Vi har just tillsatt en COO med djup erfarenhet inom tech och operations management, och jag ser honom som en nyckelperson för att accelerera Sisterhoods tillväxt. I framtiden, när vi säkrat mer kapital, planerar jag att anställa en CMO eftersom jag är medveten om mina begränsningar inom marknadsföring och sociala medier. Sisterhood har även fått en amerikansk rådgivare med ett omfattande nätverk i Silicon Valley och en stark försäljningskompetens. Jag ser fram emot att jobba (och lära mig!) mer av henne.
Vilka viktiga lärdomar har du samlat på dig hittills under resan med Sisterhood?
– Jag har lärt mig så mycket under den här resan, så listan är lång. Den största lärdomen är att allt tar längre tid än förväntat. ”Move fast and break things” är inte rätt strategi för oss, eftersom de problem Sisterhood löser är så känsliga och konsekvenserna kan vara ödesdigra om vi inte agerar med omsorg och eftertanke. Det har varit en lärdom i att tålmodigt och metodiskt arbeta mot vårt mål och att aldrig kompromissa när det gäller användarnas säkerhet och välbefinnande. Varje steg måste noga övervägas, vilket har sina för- och nackdelar.
– Jag har även upptäckt värdet av att omge sig med de rätta rådgivarna, partner och investerare. Särskilt som förstagångsentreprenör är kunskapen om hur företagande fungerar ofta begränsad. Att ha personer som kan ge konkreta råd och guida i rätt riktning är ovärderligt.
– För mig personligen, som är en rutinmänniska, har den största personliga utmaningen varit att anpassa mig till den ständigt föränderliga världen inom startup-industrin. Förändring är en konstant faktor, och förmågan att snabbt anpassa sig är nyckeln till framgång. Jag har fått lära mig att omfamna denna förändring och att vara flexibel i mina tankesätt och strategier.
Angelica tar emot sitt pris klockan 10 på Gävle Konserthus.
Här kan du läsa mer om Sisterhood:
Prisbelönad app tar plats i inkubatorn
Sisterhood är årets teknikfrämjare
SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. Bakom SKAPA-priset står Stiftelsen SKAPA som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och som delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.