Sök
Stäng denna sökruta.

De första svenska bolagen redo för Northbound Scaleups

Movexums första internationella projekt har som syfte att förbättra startups förutsättningar för skalning och framgångsrikt internationellt marknadsinträde. På söndag reser de första svenska bolagen till Tallinn för att delta i projektets första sprint.

Från vänster; Willam, Jimmy (Assetbook), Emil, Jon (Booiq), Johanna, Tini (Tini), Anton, Oscar (Tabo) samt Mattias (DevUp).

Projektet är ett samarbete mellan Movexum, Turku Science Park i Turku och Tehnopol i Tallinn och uppdelat i olika sprintar. Den första äger rum den 24-25 april och utöver de fem svenska bolag som antagits till programmet deltar fem bolag från Finland och fem från Estland. Projektets fokus ligger på utveckling av effektiva och framgångsrika metoder för internationaliseringsberedskap och att identifiera och utnyttja framgångsfaktorerna för framgångsrika scaleups. Under sprinten i Tallinn kommer bolagen att fokusera på growth marketing och team-dynamik. Deltar från Sverige gör DevUp, Tini och Tabo (alumnibolag hos oss på Movexum samt Assetbook och Booiq. Vi tog tempen på några av bolagen inför resan.

Mattias Lögdberg, DevUp:

– Vårt syfte med att delta är att få kunskap, inspiration och faktiska råd kring hur vi ska skala upp vårt företag. Vi vill expandera mer och hitta nya marknader att gå in på. Jag  ser fram emot att lära mig mer om internationell marknadsanalys och hur man går vidare med sälj och marknadsföring i den/de nya marknader man väljer.


Assetbook är ett Sandviken-baserat bolag som erbjuder en kraftfull och säker plattform som med hjälp av AI och Machine-learning förutser dina och din anläggnings behov. Jimmy Jonasson är grundare av bolaget.

Berätta om ert syfte med deltagandet i Northbound Scaleups.

– Vi står i groparna för att skala upp bolaget och lansera globalt, vi är redan aktiva i Sverige och United Kingdom (London). Vi hoppas att deltagandet ska ge mig och min kollega William förståelse och verktyg som vi kan ha användning av i vår uppskalning. Vi märker redan nu att vi måste kunna skala upp produkten, företaget och oss själva. Vi behöver hitta strukturer som är enkla att följa, Jag vet en del om ämnet och vet att man måste ha struktur men nyckeln är att sätta strukturen så den kan efterlevas och gör nytta..

Vilka är era förväntningar på resan till Tallinn?

– Att träffa personer som är kunniga på detta område och har erfarenhet av att ha varit med om uppskalning av företag. Men även nätverka med andra deltagare som är i samma sitts men kanske har kommit olika långt på resan.


Booiq har sitt företagssäte i Gävle och är också ett SaaS-bolag med global potential. Emil Söhr är VD:

– Vi som bolag är i en fas där vi både ska penetrera vår primärmarknad och förbereda för expansion i både vertikaler och i geografi. Vi hyser stora förhoppningar inför att knyta nya värdefulla kontakter genom Northbound Scaleups som kan hjälpa oss på den resan samt att förvärva både insikter och kunskap om hur vi kan och bör göra. Vi ser fram emot att klämma och känna på formatet, lära känna personerna i programmet och människorna bakom innehåll och processen. 

Från Sverige reser också tre representanter från oss på Movexum; projektledaren Jini Nälsén, affärscoach Richard Hainsworth samt VD Ulrika Malmqvist. Mer om projektet kan du läsa här.

Fler nyheter

Är du vår nya affärscoach?

Vi erbjuder ett roligt och utmanande jobb på en arbetsplats där vi jobbar framåtlutat men också reflekterade. Självklart driver och brinner vi för frågor som mångfald, jämställdhet och hållbarhet.

Läs mer »

Sprint X 2.0 är i gång – ”Vi kom långt redan i förra Sprint X projektet, men det finns mer att göra så vi är glada att få driva ett nytt projekt i ytterligare tre år”

Syftet med det nya projektet, Sprint X 2.0, är att vidareutveckla och fördjupa det arbete som påbörjades i Sprint X. Målet är att nå ut till och stötta fler entreprenörer och innovatörer i länet, samt att öka kompetensen inom internationalisering, kapitalanskaffning, hållbarhet och effektiva team hos Movexums startupbolag.

Läs mer »

En coach för klimatet – så ska idrottsrörelsen bli nyckelspelare i den gröna omställningen

Idrotten har enorm påverkanskraft i samhället genom de stora folkrörelser som följer idrotten. Climate Champ grundades med visionen att göra idrottsrörelsen till en ledande kraft i klimatarbetet. Bolaget erbjuder idag utbildningar, workshops och en digital handbok, men håller just nu på att ta fram en mer avancerad digital plattform som hjälper föreningar att bland annat mäta sitt koldioxidavtryck, sätta upp mål och vidta konkreta åtgärder för att minska sina utsläpp.

Läs mer »

Findings and results from the first Round of NB Scale

As we reach the midway point of the second round of our international project aimed at preparing startups for their first entry into international markets, it seems fitting to revisit the participants from our inaugural round held last year. Have there been any significant breakthroughs thanks to the project, and have any companies already made their initial sales in a new country? Let’s delve into it!

Läs mer »

Anmälan till nyhetsbrev

Den här webbplatsen använder sig av cookies.