De första svenska bolagen redo för Northbound Scaleups

AktuelltinternationaliseringNorthBound ScaleupsNyheterUncategorized
Bild till artikeln
21 april 2023

Movexums första internationella projekt har som syfte att förbättra startups förutsättningar för skalning och framgångsrikt internationellt marknadsinträde. På söndag reser de första svenska bolagen till Tallinn för att delta i projektets första sprint.

Från vänster; Willam, Jimmy (Assetbook), Emil, Jon (Booiq), Johanna, Tini (Tini), Anton, Oscar (Tabo) samt Mattias (DevUp).

Projektet är ett samarbete mellan Movexum, Turku Science Park i Turku och Tehnopol i Tallinn och uppdelat i olika sprintar. Den första äger rum den 24-25 april och utöver de fem svenska bolag som antagits till programmet deltar fem bolag från Finland och fem från Estland. Projektets fokus ligger på utveckling av effektiva och framgångsrika metoder för internationaliseringsberedskap och att identifiera och utnyttja framgångsfaktorerna för framgångsrika scaleups. Under sprinten i Tallinn kommer bolagen att fokusera på growth marketing och team-dynamik. Deltar från Sverige gör DevUp, Tini och Tabo (alumnibolag hos oss på Movexum samt Assetbook och Booiq. Vi tog tempen på några av bolagen inför resan.

Mattias Lögdberg, DevUp:

– Vårt syfte med att delta är att få kunskap, inspiration och faktiska råd kring hur vi ska skala upp vårt företag. Vi vill expandera mer och hitta nya marknader att gå in på. Jag  ser fram emot att lära mig mer om internationell marknadsanalys och hur man går vidare med sälj och marknadsföring i den/de nya marknader man väljer.


Assetbook är ett Sandviken-baserat bolag som erbjuder en kraftfull och säker plattform som med hjälp av AI och Machine-learning förutser dina och din anläggnings behov. Jimmy Jonasson är grundare av bolaget.

Berätta om ert syfte med deltagandet i Northbound Scaleups.

– Vi står i groparna för att skala upp bolaget och lansera globalt, vi är redan aktiva i Sverige och United Kingdom (London). Vi hoppas att deltagandet ska ge mig och min kollega William förståelse och verktyg som vi kan ha användning av i vår uppskalning. Vi märker redan nu att vi måste kunna skala upp produkten, företaget och oss själva. Vi behöver hitta strukturer som är enkla att följa, Jag vet en del om ämnet och vet att man måste ha struktur men nyckeln är att sätta strukturen så den kan efterlevas och gör nytta..

Vilka är era förväntningar på resan till Tallinn?

– Att träffa personer som är kunniga på detta område och har erfarenhet av att ha varit med om uppskalning av företag. Men även nätverka med andra deltagare som är i samma sitts men kanske har kommit olika långt på resan.


Booiq har sitt företagssäte i Gävle och är också ett SaaS-bolag med global potential. Emil Söhr är VD:

– Vi som bolag är i en fas där vi både ska penetrera vår primärmarknad och förbereda för expansion i både vertikaler och i geografi. Vi hyser stora förhoppningar inför att knyta nya värdefulla kontakter genom Northbound Scaleups som kan hjälpa oss på den resan samt att förvärva både insikter och kunskap om hur vi kan och bör göra. Vi ser fram emot att klämma och känna på formatet, lära känna personerna i programmet och människorna bakom innehåll och processen. 

Från Sverige reser också tre representanter från oss på Movexum; projektledaren Jini Nälsén, affärscoach Richard Hainsworth samt VD Ulrika Malmqvist. Mer om projektet kan du läsa här.