Forskningsrapport styrker LimeArcs koncept

I en nyligen publicerad forskningsrapport från Energimyndigheten om elektrobränslen, omnämns vårt inkubatorbolags LimeArc Process ABs teknik som ett alternativ till nuvarande processer som idag innefattar användandet av fossila bränslen.

I rapporten ”Integrering av elektrobränslekonceptet i massa- och pappersindustrin för ett framtida elnät i balans och ett hållbart energisystem med minimala klimatavtryck” nämns Limearcs teknologi som ett nytt och klimatneutralt koncept. LimeArcs koncept innebär att elgenererad plasma används för att bränna den kalk som används vid återvinningen av kemikalier från kokluten när man tillverkar kemisk sulfatmassa.

Fördelarna med Limearcs teknologi är många; el är effektivt i högtemperaturprocesser och när man använder el som producerats klimatneutralt blir miljöpåverkan avsevärt mindre än när man bränner kalken med fossila bränslen. Och med Limearcs process frigörs koldioxid av ”grönt” ursprung – den kommer från kokluten/veden – i koncentrerad form som direkt kan användas på ett cirkulärt sätt i pappersbruken, till exempel vid pH-justeringar i processerna eller som råvara i bioraffinaderier där den kan få nytt liv som klimatneutralt elektrobränsle.

roland lundqvist
Roland Lundqvist är LimeArcs grundare.

–  Det bekräftar och stärker LimeArc Process AB i vårt fortsatta utvecklingsarbete och det ökar sannolikt intresset hos finansiärer, säger Roland Lundqvist, bolagets grundare.

Forskningsrapporten i sin helhet kan du läsa HÄR, och i ”Nytt sätt att bränna kalk minskar klimatpåverkan och spar pengar” kan du läsa mer om Roland och bolaget LimeArc.


Fakta: Elektrobränslen är kemiskt lagrad el-energi, exempelvis som metanol eller dimetyleter (DME). Klimatneutrala elektrobränslen förutses bli viktiga som ersättning för fossila motorbränslen och för balansering av elnätet vid stor andel vind och sol.

Fler nyheter

Stipendier till framväxande GIS-företag i Gävle

Stipendierna tilldelas bolag som gjort framstående insatser inom GIS-området och beslutet om vinnarna fattades av Mellansvenska Handelskammaren utifrån ett antal nominerade bolag. Alla tre är startups som genomgår eller har genomgått program hos Movexum.

Läs mer »

Startups och investerare möts under Movexums Demo Day

För andra året i rad arrangerar vi Demo Day där våra bolag för möta ett antal exklusivt inbjudna investerare. Några av de deltagande bolagen kommer att pitcha för kapital medan andra, som ännu inte kommit så långt i sina resor, kommer kunna knyta viktiga kontakter.

Läs mer »

”Nederländerna är först ut, sen skalar vi upp med målet att sälja våra hållbara lampor i hela norra Europa”

Du som följer oss och läser våra nyheter har sannolikt koll på att vi förra veckan avslutade den första omgången av vårt internationella projekt Northbound Scaleups. Våra alumner Studio Tabo blev uttagna att delta och tack vare sitt deltagande i projektet har de redan nu börjat skala upp sin verksamhet och valt ut de land som är först ut i deras internationella satsning.

Läs mer »

Anmälan till nyhetsbrev

Den här webbplatsen använder sig av cookies.