Sök
Stäng denna sökruta.

Forskningsrapport styrker LimeArcs koncept

I en nyligen publicerad forskningsrapport från Energimyndigheten om elektrobränslen, omnämns vårt inkubatorbolags LimeArc Process ABs teknik som ett alternativ till nuvarande processer som idag innefattar användandet av fossila bränslen.

I rapporten ”Integrering av elektrobränslekonceptet i massa- och pappersindustrin för ett framtida elnät i balans och ett hållbart energisystem med minimala klimatavtryck” nämns Limearcs teknologi som ett nytt och klimatneutralt koncept. LimeArcs koncept innebär att elgenererad plasma används för att bränna den kalk som används vid återvinningen av kemikalier från kokluten när man tillverkar kemisk sulfatmassa.

Fördelarna med Limearcs teknologi är många; el är effektivt i högtemperaturprocesser och när man använder el som producerats klimatneutralt blir miljöpåverkan avsevärt mindre än när man bränner kalken med fossila bränslen. Och med Limearcs process frigörs koldioxid av ”grönt” ursprung – den kommer från kokluten/veden – i koncentrerad form som direkt kan användas på ett cirkulärt sätt i pappersbruken, till exempel vid pH-justeringar i processerna eller som råvara i bioraffinaderier där den kan få nytt liv som klimatneutralt elektrobränsle.

roland lundqvist
Roland Lundqvist är LimeArcs grundare.

–  Det bekräftar och stärker LimeArc Process AB i vårt fortsatta utvecklingsarbete och det ökar sannolikt intresset hos finansiärer, säger Roland Lundqvist, bolagets grundare.

Forskningsrapporten i sin helhet kan du läsa HÄR, och i ”Nytt sätt att bränna kalk minskar klimatpåverkan och spar pengar” kan du läsa mer om Roland och bolaget LimeArc.


Fakta: Elektrobränslen är kemiskt lagrad el-energi, exempelvis som metanol eller dimetyleter (DME). Klimatneutrala elektrobränslen förutses bli viktiga som ersättning för fossila motorbränslen och för balansering av elnätet vid stor andel vind och sol.

Fler nyheter

Är du vår nya affärscoach?

Vi erbjuder ett roligt och utmanande jobb på en arbetsplats där vi jobbar framåtlutat men också reflekterade. Självklart driver och brinner vi för frågor som mångfald, jämställdhet och hållbarhet.

Läs mer »

Sprint X 2.0 är i gång – ”Vi kom långt redan i förra Sprint X projektet, men det finns mer att göra så vi är glada att få driva ett nytt projekt i ytterligare tre år”

Syftet med det nya projektet, Sprint X 2.0, är att vidareutveckla och fördjupa det arbete som påbörjades i Sprint X. Målet är att nå ut till och stötta fler entreprenörer och innovatörer i länet, samt att öka kompetensen inom internationalisering, kapitalanskaffning, hållbarhet och effektiva team hos Movexums startupbolag.

Läs mer »

En coach för klimatet – så ska idrottsrörelsen bli nyckelspelare i den gröna omställningen

Idrotten har enorm påverkanskraft i samhället genom de stora folkrörelser som följer idrotten. Climate Champ grundades med visionen att göra idrottsrörelsen till en ledande kraft i klimatarbetet. Bolaget erbjuder idag utbildningar, workshops och en digital handbok, men håller just nu på att ta fram en mer avancerad digital plattform som hjälper föreningar att bland annat mäta sitt koldioxidavtryck, sätta upp mål och vidta konkreta åtgärder för att minska sina utsläpp.

Läs mer »

Findings and results from the first Round of NB Scale

As we reach the midway point of the second round of our international project aimed at preparing startups for their first entry into international markets, it seems fitting to revisit the participants from our inaugural round held last year. Have there been any significant breakthroughs thanks to the project, and have any companies already made their initial sales in a new country? Let’s delve into it!

Läs mer »

Anmälan till nyhetsbrev

Den här webbplatsen använder sig av cookies.