Framtiden är decentraliserad: vad du behöver veta om Web3 och Blockchain för din startup

Bild till artikeln
17 september 2024

Digital innovation går i rasande takt, och mitt i den teknologiska revolutionen finns två begrepp som har potential att förändra hur vi bygger bolag: Web3 och blockchain. Om du är en driven entreprenör med ambitionen att skapa ett bolag för framtiden, är det dags att förstå hur dessa teknologier kan ge dig en konkurrensfördel. I den här artikeln förklarar vi vad Web3 och blockchain innebär, ger exempel på hur bolag använder dessa teknologier och tar en titt på hur startups i Gävleborg kan dra nytta av dem för att främja hållbarhet och spårbarhet.

 

Web3 – nästa generations internet

Till skillnad från dagens centraliserade internet (Web2), där stora företag kontrollerar data, bygger Web3 på decentralisering. Användarna har äganderätt över sina data, och mellanhänder blir överflödiga. Detta möjliggör decentraliserade tjänster där användarna kontrollerar sina tillgångar och interaktioner. För Gävleborgs entreprenörer innebär Web3 nya vägar att nå globala marknader med färre barriärer och större kontroll över sin data.

Exempel på bolag som använder Web3:

  • Uniswap är en decentraliserad börs där användare kan handla kryptovalutor utan mellanhänder, ett exempel på framtidens finansiella tjänster.
  • Filecoin erbjuder decentraliserad lagring, där användare kan lagra och hyra ut data utan beroende av traditionella molntjänster.

 

Blockchain – tekniken bakom Web3

Blockchain är den underliggande tekniken för Web3. Det är en distribuerad digital huvudbok som är säker, transparent och oföränderlig. Blockchain möjliggör en säker registrering av transaktioner utan behov av mellanhänder, som banker eller statliga institutioner. Smarta kontrakt – programmerbar kod som automatiserar affärsavtal – gör det möjligt för startups att effektivisera processer och minska kostnaderna för administration och efterlevnad.

Exempel på bolag som använder blockchain:

  • Ethereum är en plattform för decentraliserade applikationer (dApps) och utgör grunden för en mängd startups.
  • Celo tillhandahåller finansiella tjänster till människor utan traditionell banktillgång, vilket är ett exempel på hur blockchain kan främja global ekonomisk inkludering.

 

Blockchain och Web3 i Gävleborg

Även här i Gävleborg börjar bolag utforska blockchain och Web3 för att skapa innovativa lösningar. Ett exempel är Intellishares AB, lett av Paul Wisén, som arbetar med en blockchain-baserad lösning för tokenisering av effekt i sol- och batteriparker. Paul ligger bakom flera olika bolag varav några har fått stöd av oss på Movexum genom våra program.

Paul Wisén berättar:

Vi håller på och utvecklar en blockchain-baserad lösning för tokenisering av effekt i sol- och batteriparker. Målet är att stödja den gröna omställningen i Europa.  Tyvärr har vi dragit slutsatsen att Sverige än så länge är ett U-land så snart det kommer till blockchain. Vår satsning kommer att hamna i Schweiz i stället där blockchain och kryptovalutor är legaliserat. Där kan du betala både bussbiljett och skatt i bitcoin om du vill. Vi kommer dock att producera en del av kapaciteten i Sverige i form av solpaneler på industritak och batteriparker där effekt behövs i elnätet.

– Ett av problemen vi försöker lösa är tre-partsproblemet på kommersiella fastigheter. Dessa har sällan solceller och det beror på att taket ägs av en part (fastighetsägaren) som inte gör av med någon ström. Elen konsumeras i stället av hyresgästerna, som inte har något tak att sätta solcellerna på. Vi bygger då solanläggningen på taket, fastighetsägaren får en hyresintäkt. Hyresgästerna köper elen av oss till en lägre kostnad än marknaden på grund av minskade nätkostnader primärt, samt de som äger effekten i anläggningen på taket, dvs de som äger blockchain-baserade NFT:erna som representerar effekten och därmed energin får intäkten i form av vår egen kryptovaluta, IntelliWatt Token. Denna byts sedan enkelt mot den valuta de föredrar. Om det är en svensk så kanske mot SEK, om det är en amerikan så troligen mot USD. Vem som äger effekten vet vi inte. På detta sätt ska vi stödja den gröna omställningen och Blockchain / kryptovalutor är en del av det. Satsningen heter Intellishares och är på PPT-nivå för stunden. Det kommer dock att behöva kapitaliseras i Schweiz inom kort. Affärsänglar välkomna.

 

Blockchain och hållbarhet: en framtid för Gävleborgs skogs- och stålindustri

Gävleborg har länge varit en stark region inom skogs- och stålindustrin. Genom att implementera blockchain kan dessa sektorer fortsätta att ligga i framkant när det gäller hållbarhet och innovation. Blockchain möjliggör full spårbarhet och transparens i leveranskedjan, vilket gör det möjligt att verifiera hållbara och etiskt producerade råvaror.

Även inom stålindustrin kan blockchain-teknologi bidra till att optimera energiåtgång och minska koldioxidutsläpp. Detta skapar också nya möjligheter för företag i regionen att dra nytta av gröna investeringar och stärka sin internationella konkurrenskraft.

 

Web3 och blockchain – internationell tillväxt för din startup

För många startups är global tillväxt ett slutmål, och här kan blockchain och Web3 spela en avgörande roll. Dessa teknologier är globala, vilket gör det enklare att nå marknader utan att behöva navigera komplexa internationella regelverk. Web3-teknologi gör det också möjligt att bygga globala plattformar där användare och utvecklare från olika länder kan samarbeta sömlöst.

 

Vad betyder Web3 och blockchain för din startup?

För entreprenörer som vill ligga i framkant erbjuder Web3 och blockchain möjligheten att skapa affärsmodeller som inte varit möjliga tidigare. Inom olika branscher, inklusive traditionella industrier som skog och stål, kan startups använda dessa teknologier för att bygga hållbara och innovativa lösningar.

– Blockchain är en möjliggörare för att stödja den gröna omställningen, menar Paul, Intellishares.

 

Så kan Movexum hjälpa dig att implementera Web3 och blockchain

Att navigera blockchain- och Web3-landskapet kan vara utmanande, men du behöver inte göra det ensam. På Movexum erbjuder vi stöd till entreprenörer som vill utforska och implementera dessa teknologier i sina verksamheter. Oavsett om du är en tech-startup eller ett traditionellt bolag som vill digitalisera – kontakta oss för att se hur vi kan stötta dig på din resa.