Impact investing – en guide för startups

Bild till artikeln
15 oktober 2024

I dagens affärsvärld ställs allt högre krav på bolag att inte bara ska generera vinst, utan också att skapa en positiv påverkan på samhället och miljön. Impact investing har blivit en av de mest trendiga och diskuterade termerna inom affärsvärlden, särskilt bland en ny generation av entreprenörer som vill att deras startups ska göra skillnad. Impact investing handlar om att investera i bolag som genererar både finansiell avkastning och positiva sociala eller miljömässiga resultat. I den här artikeln bjuder vi på några tips om hur startups kan utveckla hållbara affärsmodeller och attrahera investerare som prioriterar impact investing, med fokus på tre dimensioner av hållbarhet: klimat, ekonomi och samhälle.

 

1. Förstå hållbarhet och impact investing
  • Definitioner av hållbarhet, inklusive klimatmässig, ekonomisk och social hållbarhet.
  • Impact investing definieras som investeringar som syftar till att generera både finansiell avkastning och positiv social eller miljömässig påverkan.
  • Den globala marknaden för impact investing växer snabbt; enligt Global Impact Investing Network (GIIN) uppgick den till över 715 miljarder dollar 2020, och efterfrågan förväntas fortsätta öka.
  • Betydelsen av socialt och miljömässigt ansvar i affärsverksamhet, och hur detta kan bli en konkurrensfördel.

 

2. Bygg en hållbar affärsmodell
  • Identifiera och integrera hållbarhet i företagets kärnvärden.
  • Utveckla produkter och tjänster som minimerar miljöpåverkan (klimatmässig hållbarhet).
  • Skapa en affärsmodell som säkerställer ekonomisk hållbarhet, exempelvis genom att diversifiera intäktskällor.
  • Främja social hållbarhet genom att stödja lokalsamhällen, mångfald och rättvisa arbetsvillkor.
  • Implementera metoder för att mäta och rapportera social och miljömässig påverkan, vilket är avgörande för att attrahera impact investors.

 

En svensk startup vars affärsidé och affärsmodell genomsyras av hållbarhet är Too Good To Go – appen som hjälper restauranger och butiker att sälja överskottsmat och därmed minska matsvinn. Bolaget har fått betydande finansiering för sitt hållbarhetsarbete och har expanderat internationellt.

Fler svenska startups som arbetar med hållbarhet och som har haft framgång på marknaden:

SolTech Energy: Detta företag är specialiserat på solenergi och har utvecklat innovativa lösningar för solfångare och solcellsprodukter. SolTech arbetar för att göra solenergi mer tillgänglig och effektiv.

Climeworks: fokuserar på koldioxidavskiljning och har attraherat investeringar för att utveckla teknik som tar bort koldioxid från atmosfären.

Karma: En app som gör det möjligt för användare att köpa överskottsmat från restauranger och butiker till rabatterade priser. Karma bidrar till att minska matsvinn och har fått positiv respons både i Sverige och internationellt.

Färsking: En startup som erbjuder hållbara, närodlade livsmedel direkt till konsumenter. Genom att koppla samman producenter och konsumenter strävar Färsking efter att minska koldioxidavtrycket från livsmedelstransporter.

Bättre Bälte: En startup som har utvecklat hållbara säkerhetsbälten till bilar, tillverkade av återvunna material. Deras fokus på miljövänliga produkter gör dem unika inom fordonsindustrin.

EcoVaro: En svensk startup som utvecklar och säljer biologiskt nedbrytbara och komposterbara förpackningar, med syfte att minska plastavfallet.

 

Startups i Movexums program med hållbarhet som ledstjärna:

Agroclimate – innovativ klimatkontroll för växthus.

SinFin Concrete – framtidens alternativ till betong med en produkt som är 100% cirkulär.

Climate Champ –  coachar idrottsrörelsen att agera nyckelspelare i den gröna omställningen.

Enava – utvecklar innovativa lösningar för enskilda avlopp. Det ska vara rent enkelt.

Solask – utvecklar hem- och företagslösningar för energilagring och effektiv energihantering.

Hydrogen Lyft – utvecklar ny och patenterad teknik som effektiviserar framställningen av grön vätgas

Sisterhood –  molnbaserad app som gör det möjligt för våldsutsatta kvinnor att dokumentera det våld dom upplever på ett säkrare sätt.

 

3. Attrahera investerare med ett hållbarhetsperspektiv
  • Skapa en stark affärsplan som betonar hållbarhet och impact investing.
  • Kommunicera tydligt hur företaget skapar socialt och ekonomiskt värde.
  • Bygga relationer med investerare som prioriterar hållbarhet och impact investing.
  • Utveckla presentationer och rapporter som visar företagets påverkan och framsteg, vilket ökar trovärdigheten hos potentiella investerare.

 

Svenska investeringsaktörer som prioriterar hållbarhet och impact investing

Norrsken VC: Norrsken VC är en riskkapitalfond som investerar i tidiga skeden av företag som adresserar globala utmaningar, särskilt inom områdena hållbarhet och social påverkan. De fokuserar på startups som har potential att skapa en positiv inverkan på samhället och miljön.

Karma Ventures: Denna fond investerar i tech-baserade företag som har en positiv inverkan på hållbarhet och samhälle. Karma Ventures fokuserar på startups som erbjuder innovativa lösningar för att möta globala utmaningar.

Sustainable Impact Fund: Denna fond fokuserar på att investera i företag som bidrar till hållbar utveckling. De letar efter startups som har en tydlig affärsmodell och kan mäta sin påverkan inom områden som klimat, energi och social rättvisa.

SEB Greentech: SEB Greentech-fond investerar i företag som arbetar med gröna teknologier och hållbara lösningar, inklusive energi, vatten och avfallshantering. Fonden fokuserar på innovationer som kan bidra till en mer hållbar framtid.

 

Så kan Movexum stötta dig i arbetet med hållbarhet

Om du deltar i något av våra program har du tillgång till strategiskt hållbarhetsarbete som en av flera tjänster.

  • En följeslagare på resan: Från identifiering av Agenda-målen till actionplans och handling – vi finns med på hela hållbarhetsresan.
  • Verktyg som vässar: Hållbarhetsorientering, Agenda 2030-workshop, Acture, Cradlenet, hållbarhetskommunikation, SprintX2.0 mm.
  • Kompetens som kompletterar: Expertteam inhouse, konsulter, utbildningar, möten, omvärldsbevakning och nätverksträffar.
  • Kapital som bidrar: Inom området hållbarhet finns affärsutvecklingscheckar på 25 000:- att söka.

 

daniel oxbackeVår hållbarhetsstrateg Daniel Oxbacke är sammanhållande för arbetet med hållbarhet och han säger så här om ämnet;

”För alla innovativa, nya bolag är det avgörande att integrera hållbarhet i sin verksamhet.  Inte bara för att adressera samhälleliga och miljömässiga utmaningar, utan också för att skapa långsiktig affärsmässig hållbarhet. Genom att fokusera på hållbarhet kan startups differentiera sig på marknaden, attrahera investeringar och kunder med liknande värderingar samt minska kostnader genom effektiv resursanvändning. Dessutom kan en hållbar affärsmodell öka företagets resiliens mot framtida ekonomiska och miljömässiga förändringar.”

 

Att bygga ett hållbart startup är en resa som kräver engagemang och innovation. Genom att integrera hållbarhet och impact investing i affärsmodellen kan entreprenörer inte bara attrahera investerare utan också skapa en positiv förändring i världen, både ekonomiskt och socialt.

 

Vill du veta mer? Kontakta Daniel!