Innovativt kärl för hantering av sprayburkar senaste idén att antas till inkubatorn

IBONytt bolag i inkubatornOkategoriseradQanit
Bild till artikeln
11 januari 2019
lisa qanit
Lisa Teodorsson har uppfunnit Qanit, ett sopkärl för hantering av sprayburkar.

Explosiva sprayburkar som slängs i offentliga sopkärl innebär en fara för människorna som befinner sig i närheten och är också ett miljöproblem. Detta problem tacklar Lisa Teodorsson som med sitt innovativa kärl Qanit ska möjliggöra en miljövänlig hanteringar av sprayburkar vid bland annat offentliga graffitiväggar.

 

Lisa Teodorsson är den fjärde studenten från fjolårets avgångsklass studenter från Högskolans Industridesignprogram som nu tar steget in i inkubatorn för att fortsätta att affärsutveckla sin idé. Lisa inledde vässandet av Qanit i 2018-års första omgång av Boost Chamber. Affärsidén uppkom från examensprojektet hon hade under sin sista termin där hon tillsammans med Graffitifrämjandet i Stockholm uppmärksammade problematiken med sophanteringen av sprayburkar kring lagliga graffitiväggar.

Hej Lisa, och välkommen till inkubatorn! Hur har din idé mottagits av utövarna av graffiti?

– Min idé har väckt mycket entusiasm. Alla har en åsikt och många har egna idéer på hur lösningen skulle kunna se ut. Av de hundratal personer som jag mött under resan är det hittills bara två stycken som haft negativa invändningar. Och det tycker jag är ett bra betyg 🙂

Vilken ser du som din största utmaning?

– Min största utmaning med företaget är att jag inte har ett team. Ett team skulle betyda mycket för företaget; mer entusiasm, fler arbetade timmar, fler chanser till möten, fler kontakter, fler synsätt på beslut och mer erfarenheter och kunskap. För mig personligen skulle det vara skönt att ha någon att bolla idéer och tankar med. Ha någon som peppar en och det skulle vara kul att ha någon vid sig under både framgång och motgång. Just nu är jag verkligen jättetacksam att Movexum fungerar som mitt team, där jag kan bolla idéer, få pepp och dela fram och motgång med.

Är det några särskilda problem du vill fokusera på under tiden i inkubatorn?

– Jag vill verkligen bygga upp ett team, samt känna mig självsäker i att driva ett företag, så att jag inte missar viktiga delar, som bokföring, försäkringar med mera. Jag mycket noggrann som person och vill gärna inte ta steg framåt om jag inte ser marken framför mig. Vilket både kan ha sina för och nackdelar. Men det betyder att jag är intresserad av att lära mig och gärna vill ha superkoll på allt som kan gå fel.

Vad förväntar du dig av oss på Movexum?

– Jag vill att ni ska fortsätta att finnas vid min sida så som ni gör idag. Samt att ni är ärliga och uppriktiga genom mina val och funderingar! Jag vill fortsätta träffa andra startups och få inspiration. Jag vill genom er få kontakter och möjlighet att till sist stå på egna ben. Movexum ger mig sådan glöd efter varje möte. När jag går ut från Movexum ser jag bara möjligheter framför mig, och det tycker jag är det viktigaste. Tillgång till finansiering, community och affärscoaching skulle jag ha svårt att fixa själv så att få tillgång till det via Movexums inkubatorprogram är guld värt!

Du är en av många entreprenörer i inkubatorn nu som började sin resa hos oss genom vårt utvecklingsprogram Boost Chamber. Vilket är det största intrycket du tar med dig därifrån?

– All kämparglöd man såg från de andra medverkande startupsen. Att gå Boost Chamber med andra förväntansfulla drivna människorna fick mig att känna mig nykär. Alla hade något de brann för, alla såg en ljus framtid och alla hade stora mål de siktade på. Det kunde inte bli en bättre gemenskap! 

Om entreprenören:

Lisa Teodorsson, 31 år. Industridesigner.

 

Om bolaget:

Bolagsnamn: Qanit AB

Grundare och ägare: Lisa Teodorsson

Bransch: Återvinning, miljö, metall.

Affärsidé i korthet: Qanit är ett innovativt kärl för återvinning och trygghet på offentlig plats. Kärlet är specialanpassat för att minimera riskerna som sprayburkar för med sig efter användning på offentliga platser, främst lagliga graffitiväggar. I dag slängs explosiva sprayburkar i offentliga sopkärl där det befinner sig många människor i rörelse. Någon liknande lösning som Qanit finns inte på marknaden och det gör att sprayburkar idag felhanteras, vilket kan leda till personskada samt skadegörelse.

Marknadspotential: Global. Vi startar i Sverige, för att sedan snabbt ta sig ut i de Europeiska länderna, där en synligt behov finns. Den amerikanska marknaden är också något som vi kommer att börja se över inom snar framtid.

Senaste nytt/aktuellt: En prototyp är på gång, för att under sommar 2019 kunna köra en pilot.