Vilka affärsidéer bör du satsa på 2021?

affärsidéer 2021

En av de absolut viktigaste delarna i ett företag är just affärsidén, men vad kännetecknar egentligen en bra affärsidé? Några av alla frågor du bör ställa till dig själv i utvärderingsfasen är:

1.    Håller min idé över tid och hur stark är den?

2.    Vilka behov tillgodoser den på marknaden?

3.    Är marknaden redo för den här typen av idé eller är jag för tidigt/sent ute?

I uppstartsfasen kan det vara svårt att scanna marknaden och därför kan det ibland vara bra att i steg 1 inte bara fråga ”friends and family” utan även de som du identifierat som en potentiella kunder. Vi brukar i våra program prata om detta som ”get out of the building”.

Vi har sonderat, googlat och frågat vad som gäller just nu och kommit fram till att följande affärsidéer är värda att ta en extra titt på under 2021;

1. Satsa på teknikbranschen!

Enligt investmentbanken Natxis kommer det att vara tecknikbranschens år 2021 där AI (artificiell intelligens) står i topp. AI kan användas till bland annat analyser, användaruppleveler och förbättrade processer.

 

2. Barnpassning? Du hörde rätt

Att skapa en upplevelse utöver det vanliga för sina gäster (när vi kan börja ses igen alltså) är något det talas mycket om just nu. För många småbarnsföräldrar kan det var svårt att komma loss hemifrån så lös problemet  med barnpassning åt dom på plats! Många vill fortsätta gå på gym, gå ut på restaurangen och göra andra aktiviteter som kan kräva barnpassning.

 

 

3. Även hälsan och sjukvårdens år

Här finns det möjligheter att etablera sig och växa, tillväxtmarknaden ligger nämligen i topp just nu när det gäller hälsa och sjukvård.

 

 

4. Gör något gott, för en grönare planet

Gissa hur mycket mat vi slänger per person varje år i Sverige? 74 kilo! Därför är det av yttersta vikt att vi tar vara på matsvinnet. Ni har sett det på marknaden, genom appar, i speciella matbutiker och på restauranger som tar sig an frågan. Frågan om matsvinn är och fortsätter vara aktuell.

 

 

5. Många av dagens kunder vill välja själv

Gör en business där kunderna står i fokus där de får vara med och påverka på detaljnivå. Låt dem skräddarsy sin egen produkt eller tjänst. Besitter du inte all kunskap själv så kan du alltid knyta an till en underleverantör.

 

 

6. Konsult? Javisst!

Är du expert inom hälsa, träning, ekonomi, management eller något annat? Ta då vara på din expertis och hitta kunder inom din nisch. Inom vissa områden kan konkurrensen vara hård men se efter som kan få just dig och sticka ut och vad som kunderna saknar eller efterfrågar.

 

 

7. Delningsekonomi

Det är ingen överraskning att denna uppstickare fortsätter att växa. Grundtanken med delningsekononomi går konstant att utveckla och nischa. Airbnb och Uber har miljontals användare men börjar samtligt få fler konkurrenter på marknaden. Det mesta idag går att hyra eller låna så som bil, båt, verktyg, you name it! Den som erhåller plattformen tar en viss procent av priset.

 

 

8. Assistenten- låt andra göra jobbet åt dig

Taskrunner, Tiptapp och liknande appar har öppnat upp en helt ny marknad för den händige grannen. Nu kan du få hjälp med i princip allt! Slänga skräp på tippen, frakta köp och sälj möbler, byta däck, klippa gräsmattan, tvätta kläder med mera.

9. Alkoholfritt tack!

Om du nu hade tänkt att ge dig in i dryckesbranschen så bör du tänka alkoholfritt. Trenden blir alltmer vanlig och alkoholfri öl eller sprit samt många alternativ blir snart ett måste.  

 

10. Haka på upcycle-trenden

Gillar du att återvinna och piffa upp gamla kläder, accessoarer eller möbler? Grattis! Detta är ett säkert kort 2021. Att återvinna är både trendigt och ekonomiskt och på sajten Etsy köps och säljs det massor av detta. Detta är ett väldigt bra exempel på cirkulär ekonomi i sitt esse!

Fick du inspiration av detta? Vill du kanske testa din idé? Ansök då till vårens hetaste utvecklingsprogram Boost Chamber där du under tio veckor utvecklar din idé tillsammans med affärscoacher och andra entreprenörer! Läs mer och ansök här.Läs mer eller anmäl dig till Boost Chamber

Inlägget är inspirerat av följande källor: 

https://www.foretagande.se/affarsideer/vassa-affarsideer-du-kan-starta-idag

 

https://xn--entreprenren-djb.nu/affarsideer/

 

https://driva-eget.se/startaeget/startaegetforetag/25-superheta-affarsideer-att-starta-i-ar/

Fler nyheter

Stipendier till framväxande GIS-företag i Gävle

Stipendierna tilldelas bolag som gjort framstående insatser inom GIS-området och beslutet om vinnarna fattades av Mellansvenska Handelskammaren utifrån ett antal nominerade bolag. Alla tre är startups som genomgår eller har genomgått program hos Movexum.

Läs mer »

Startups och investerare möts under Movexums Demo Day

För andra året i rad arrangerar vi Demo Day där våra bolag för möta ett antal exklusivt inbjudna investerare. Några av de deltagande bolagen kommer att pitcha för kapital medan andra, som ännu inte kommit så långt i sina resor, kommer kunna knyta viktiga kontakter.

Läs mer »

”Nederländerna är först ut, sen skalar vi upp med målet att sälja våra hållbara lampor i hela norra Europa”

Du som följer oss och läser våra nyheter har sannolikt koll på att vi förra veckan avslutade den första omgången av vårt internationella projekt Northbound Scaleups. Våra alumner Studio Tabo blev uttagna att delta och tack vare sitt deltagande i projektet har de redan nu börjat skala upp sin verksamhet och valt ut de land som är först ut i deras internationella satsning.

Läs mer »

Anmälan till nyhetsbrev

Den här webbplatsen använder sig av cookies.