Sök
Stäng denna sökruta.

Omgång två av Northbound Scaleups är igång

Igår reste fyra nya bolag från Sverige till Tallinn för att delta i den andra omgången av projektet Northbound Scaleups som startar idag. Bland bolagen finns två med kopplingar till Movexum samt två scaleups hemmahörande i Gävleborg.

Från vänster: Lars Qvist, Movexum. Lars Englund, Bioski. Mikael Kling och Stefan Pysander, InTeEx. Jini Nälsén, Movexum. Dani Kazazic och Stefan Onkenhout, Workify. På bilden saknas Fredrik Forssberg, Intelliwell.

Northbound Scaleups är projektet som syftar till att förbättra möjligheterna till internationellt marknadsinträde för bolag i Sverige, Finland och Estland. Du kan läsa mer om projektet här och här.

Det har nu blivit dags för omgång två av projektet där sammanlagt 15 bolag från de tre olika länderna ska vässa sina kunskaper kring internationalisering. Från Sverige och tillsammans med Jini Nälsen, Lars Qvist och Therese Öhman från Movexum finns bolagen Bioski (tidigare Summerski), Workify, InTeEx samt Intelliwell på plats Tallinn för den första av sammanlagt sex sprintar. På agendan för de kommande två dagarna hos Techopol står bland annat team och growth hacking.

Lars Englund, grundare av Bioski (tidigare Summerski).

– Vi deltar då vi ser att vår marknad är hela världen, vi är som mjölk – det finns överallt. Förhoppningarna är att vi ska få en riktig spark i baken att ta tag i vår utlandslansering. Internationalisering har funnits med oss från dag ett men vi har inte haft någon strategi. Vi ser hela programmet som en enda nödvändighet och ser mycket fram emot det!

Stefan Onkenhout, VD och grundare av Workify;

– Vi deltar för att få hjälp att tänka igenom allt det innebär att skala upp verksamheten samt minimera risker vid internationell expansion. Förhoppningarna är att vi ska klarlägga behoven för att kunna ta nästa steg. Internationalisering har varit med i planen från start och vår produkt har hela tiden byggts med tanke på att hantera flera marknader.  Legala frågor är viktiga och intressanta – vi ser fram emot de delarna speciellt i programmet – dock är samtliga delar av programmet frågor vi vill adressera. 

Utöver de två bolagen med Movexum-koppling ovan (såväl Bioski som Workify har deltagit i inkubatorprogrammet) finns InTeEx och Intelliwell. InTeEX är en leverantör av säkerhetssystem för grävmaskiner, hjullastare, dumpers och andra maskiner som arbetar på krävande arbetsplatser där säkerhet är en del av den dagliga rutinen.

– Vi har precis börjat känna på den internationella marknaden och har mycket jobb framför oss. Vi vill kunna få in så mycket råd och verktyg som möjligt för att det ska bli effektivt och rätt, därför kändes Northbound Scaleups som ett bra program att delta i. För att klara expansionen och investeringar som det medför ser vi oss också om efter investerare vilket passade väldigt bra, berättar Mikael Kling, InTeEx.

Vilka är era förhoppningar kring er medverkan?

– Få kunskap och verktyg för att kunna hitta rätt marknader och rätt ingång på dessa. Kunna lägga upp en grund och få råd kring hur vi ska hitta rätt typ av investerare. Vi ser framför allt fram emot att få jobba med att göra marknadsanalyser på en marknad man inte känner till.

Hur länge har ni planerat/funderat på en internationalisering?

– Vi har så smått börjat med Storbritannien sedan två år tillbaka men vi måste se os som vart nästa marknad/marknader kan vara.

Intelliwell hjälper företag och organisationer att strategiskt lokalisera och utnyttja affärskritisk information direkt från originalkällor på webben i syfte att kunna ta snabbare och mer välinformerade beslut. Fredrik Forssberg berättar:

– Intelliwell AB deltar för att få insikter och stöd som kan hjälpa vårt företag att utveckla vår affärsidé och expandera internationellt. Våra förhoppningar är att lära oss mer om internationalisering och att skapa användbara kontakter och nätverk för framtida tillväxt. Tankar om internationalisering har funnits under några år utan att vi egentligen vidtagit några mått och steg i den riktningen. Nu angelägna om att fördjupa vår förståelse om vad som behöver göras för att lyckas. Vi ser särskilt fram emot att ta del av kunskap och råd från experter samt att höra om framgångsberättelser från andra företag som har expanderat internationellt.

Northbound Scaleups (NBSCALE) is part of the Central Baltic Interreg Programme.
Project partners: Business Turku, Movexum AB, Tallinn Science Park Tehnopol.

Fler nyheter

Designduo satsar på hemmakontor

Nu välkomnar vi till inkubatorn ännu ett bolag vars idé inledningsvis var ett examensarbete. Designduon Evelina Turesson och Andreas Berggren ska tillsammans med Movexum affärsutveckla sitt koncept för hemmakontor; Sand & Björk.

Läs mer »

Är du vår nya affärscoach?

Vi erbjuder ett roligt och utmanande jobb på en arbetsplats där vi jobbar framåtlutat men också reflekterade. Självklart driver och brinner vi för frågor som mångfald, jämställdhet och hållbarhet.

Läs mer »

Anmälan till nyhetsbrev

Den här webbplatsen använder sig av cookies.